18.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Συλλεκτικό τεύχος: Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη από τον “Γαστρονόμο”

Στον συλλεκτικό “Γαστρονόμο” Απριλίου, που κυκλοφόρησε σήμερα, Κυριακή 14 Απριλίου 2024, με την εφημερίδα “Η Καθημερινή”, ένα μοναδικό αφιέρωμα στο Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Ρωμιοί μοιράζονται με όλους τα μυστικά και τις συνταγές της Πολίτικης Κουζίνας.

Ο ελληνισμός έχει μακραίωνη παρουσία στον Κεράτιο Κόλπο. Παρότι πια απομένουν μόνο 2.000 Ρωμιοί στην Κωνσταντινούπολη, κρατούν με νύχια και με δόντια τις παραδόσεις, τη γλώσσα τους, τα ήθη και τα έθιμα της ρωμιοσύνης. Ο Γαστρονόμος μπήκε στα σπίτια τους και με μια απλή ερώτηση: «Γιατί δεν φύγατε;» τους αφήνει να ξεδιπλώσουν αναμνήσεις και ιστορίες.

Μια μεγάλη αποστολή στην πόλη των πόλεων… Μια συναρπαστική καταγραφή της Πολίτικης Πασχαλινής Κουζίνας… Το πιο μεγάλο τεύχος που έχει βγει ποτέ!

Τέσσερις δημοσιογράφοι και τρεις φωτογράφοι ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη για να αποτυπώσουν τα πασχαλινά έθιμα των Ρωμιών της Πόλης και παράλληλα να γνωρίσουν τη γαστρονομική σκηνή αυτής της ανεξάντλητης μητρόπολης. Σε αυτό το τεύχος, μαγειρεύουμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάνουμε Ανάσταση στο Πέραν, στρώνουμε πασχαλινό τραπέζι στον Βόσπορο και γνωρίζουμε τους Ρωμιούς της Πόλης, τις ιστορίες τους και τις συνταγές τους. Πασχαλινά γεύματα, τρανοί μεζέδες, αρωματικά πιλάφια, πλούσιες σαλάτες και πλήθος από γλυκά που συνδυάζουν θαυμαστά Δύση και Ανατολή, παρελαύνουν στις 324 σελίδες του συλλεκτικού, πασχαλιάτικου Γαστρονόμου.

Στρώνουμε πατροπαράδοτο αναστάσιμο δείπνο στο προαύλιο του ιστορικού ναού της Αγίας Τριάδας στο Πέραν, με πλούσια κοτόσουπα, τσουρέκι, παστουρμά και πιπεράτο κασέρι.

Αρμενίζουμε τον Βόσπορο και στρώνουμε πασχαλινό τραπέζι εν πλω με τα μέλη της κοινότητας του Μεγάλου Ρεύματος! Με αρνί και κοκορέτσι όπως το κάνουν στην Πόλη (μόνο με έντερα και γλυκάδια), αλλά και με αυθεντικούς μεζέδες, σαλάτες, σπιτικά γλυκά και, κυρίως, με χορούς, ευχές, τσουγκρίσματα και τραγούδια, και φόντο την Κωνσταντινούπολη μέσα στην ανοιξιάτικη αχλύ της.

Επισκεπτόμαστε σπίτια Ρωμιών και Τούρκων και καταγράφουμε τις δικές τους αυθεντικές συνταγές Πολίτικης κουζίνας: ντολμάδες με αμπελόφυλλα, με κιμά ή γιαλαντζί, λαχανοντολμάδες γεμιστούς με μύδια, τζιγέρι, αγκινάρες αλά πολίτα, φασόλια πιάζι, μύδια ντολμά, φασόλια πλακί, κοτοσαλάτα κ.ά.

Μπαίνουμε στην κουζίνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και δοκιμάζουμε τα πιο νόστιμα… άλαδα πιάτα του Μεγαλοβδόμαδου.

Πίνουμε τσάι και το συνοδεύουμε με αλμυρά και γλυκά κεράσματα στο καθιερωμένο πολίτικο jour fixe και δοκιμάζουμε τα πιο αγαπημένα πολίτικα γλυκά που ισορροπούν άψογα ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή.

Λιώνουμε τις σόλες μας περπατώντας στις καλύτερες αγορές της Πόλης, για να δούμε από πού και τι προτιμούν οι Πολίτες για το τραπέζι τους και προτείνουμε τα καλύτερα στέκια για πρωινό, γεύμα, φαγητό στο πόδι, μεζέδες, κρεατικά, ψάρια και γλυκά.

Ο πρόεδρος της Μεγαλωνύμου Κοινότητας Σταυροδρομίου και πρόεδρος του ΣΥΡΚΙ (Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων), Γιώργος Παπαλιάρης, μας καλωσορίζει στην Αγία Τριάδα στο Πέραν και μας μιλάει για το έθιμο της αναστάσιμης τράπεζας που παραθέτουν κάθε χρόνο για τα μέλη της κοινότητας, με κοτόσουπα, τσουρέκι, αλλαντικά και ζεστό γάλα.

«Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα ήθη, τα έθιμα και τη γλώσσα μας με κάθε τρόπο, γιατί αν χάσουμε τη γλώσσα μας, το μέλλον θα είναι σκοτεινό». Ο Γαστρονόμος συναντά τον Γιάννη Δεμιρτζόγλου, διευθυντή του Ζωγραφείου Λυκείου, ενός από τα τρία ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος μας μιλάει για το ιστορικό σχολείο και τις πολιτιστικές δράσεις του που κρατούν αναμμένο το κερί της ρωμιοσύνης.

Η Πολίτισσα Ρέα Μπούρτζη μάς υποδέχεται στο σπίτι της στο Φερίκιοϊ, μας μιλάει για τα παιδικά της χρόνια στο Πέραν και λύνει και μια παρεξήγηση: όχι δεν βάζουν παντού κανέλα οι Πολίτισσες!

Ο Κωνσταντινουπολίτης Μανώλης Κωστίδης, ανταποκριτής της Καθημερινής και του Σκάι στην Πόλη, βοήθησε όσο κανείς άλλος να πραγματοποιηθεί η αποστολή του Γαστρονόμου στην πόλη των πόλεων! Κινητοποίησε τους Ρωμιούς και μεσολάβησε ώστε να μας ανοίξουν τα σπίτια τους, να μας μιλήσουν για τη ζωή τους και να μας μαγειρέψουν 115 αυθεντικές συνταγές της Πολίτικης Κουζίνας. Εδώ μας εξηγεί πώς από ένα τηλεφώνημα ξεκίνησαν όλα…

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ