15 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Καμερούν Γρηγόριος: “Η ιεραποστολή ως λειτουργία μετά τη λειτουργία”

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαρτίου η τέταρτη διαδικτυακή εκδήλωση του κύκλου «Η λειτουργία μετά τη λειτουργία» που διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας και το Βικαριάτο των γαλλόφωνων ενοριών (Vicariat Sainte Marie de Paris et Saint Alexis d’Ugine, Οικουμενικό Πατριαρχείο) σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Επρόκειτο για την ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγορίου (Στεργίου) με θέμα «Η ιεραποστολή ως λειτουργία μετά τη λειτουργία». Τη συζήτηση συντόνισε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Σέργιος Sollogoub, κληρικός του Βικαριάτου και υπεύθυνος για την κατήχηση ενηλίκων.

Ο Μητροπολίτης Γρηγόριος περιέγραψε την σημερινή δεινή κατάσταση των Αφρικανικών πληθυσμών ως αποτέλεσμα της ληστείας που πραγματοποιήθηκε με την αποικιοκρατία, μια κατάσταση που συνεχίζεται ως σήμερα με τη μορφή οικονομικών πιέσεων. Ανέλυσε το γεγονός ότι η υποσαχάρια Αφρική βιώνει μια εποχή παρόμοια με εκείνη των Αποστολικών Πατέρων, καθώς η γνωριμία της περιοχής με το Χριστό πραγματοποιήθηκε πριν 160 περίπου χρόνια. Τόνισε το ρόλο του Επισκόπου σε αυτή τη συνάφεια και υπογράμμισε την ενοποιό σημασία της Θείας Ευχαριστίας. «Χωρίς την θεία Ευχαριστία δεν είναι δυνατός ο αγιασμός του κόσμου και επειδή θεία Ευχαριστία δεν δύναται να υπάρξει χωρίς τον Επίσκοπο, άνευ Επισκόπου δεν υπάρχει αγιασμός και σωτηρία». Παρατήρησε ότι η αρχαία Εκκλησία κατανοούσε τον εαυτό της ως οικογένεια, και αυτό μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην Αφρική, όπου η ιδέα της ευρύτερης οικογένειας εξακολουθεί να είναι καθοριστική για τη ζωή των ανθρώπων, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στον νεωτερικό κόσμο. Κατέληξε στη διαπίστωση ότι κεντρικές έννοιες του Χριστιανισμού, όπως η πραγμάτωση της σωτηριώδους οικονομίας με την Ενανθρώπηση του Χριστού και η εσχατολογική αντίληψη της Βασιλείας του Θεού μπορούν να γίνουν αποδεκτές και προσλήψιμες για τους Αφρικανούς αν εμείς οι ίδιοι προσπαθήσουμε να συμπορευτούμε σαν αδελφοί μαζί τους, να μελετήσουμε τον κόσμο τους και να εντοπίσουμε στον πολιτισμό τους τον «σπερματικό λόγο που σίγουρα υπάρχει για όσους έχουν μάτια για να δουν και αυτιά για να ακούσουν. Σχεδόν σε όλη την Κέντρο-Δυτική Αφρική υπάρχει η πίστη περί Ενός Θεού ο οποίος, επειδή οι άνθρωποι τον στεναχώρησαν με κάτι (που δεν αναφέρεται ποτέ), απομακρύνθηκε από την γη στον ουρανό και άφησε τους ανθρώπους να παιδεύονται από ενδιάμεσες θεότητες, τα λεγόμενα “κακά πνεύματα”».   

Στη συζήτηση που ακολούθησε, τέθηκαν θέματα όπως η πληθυσμιακή και κοινοτική σύνθεση της Ορθοδοξίας στο Καμερούν, οι ποιμαντικές και τοπικές ιδιαιτερότητες της ιεραποστολής στην Αφρική (π.χ. το πρόβλημα της πολυγαμίας), η επίδραση των τάσεων του εθνοφυλετισμού στην ιεραποστολή, ενώ μνημονεύτηκε ιδιαίτερα η παραχάραξη της εκκλησιολογίας που επιχειρείται σήμερα από την Ρωσική Εκκλησία στην Αφρική, αλλά και από τη σιωπηλή υποστήριξη που παρέχεται σε αυτό το εγχείρημα από άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες. 

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ