10.3 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Βιβλιοπαρουσίαση-εκδήλωση τιμής για τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη Δράμα

Στιγμές πνευματικής ευωχίας και ιεράς συγκινήσεως επλήρωσαν τις καρδιές όσων είχαν την αγαθή τύχη και την ευλογημένη ευκαιρία να παρευρεθούν στην επίσημη βιβλιοπαρουσίαση του νέου πνευματικού εργοχείρου του κληρικού της κατά Δράμαν Εκκλησίας, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Γερασίμου Βλατίτση, την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 και ώρα 18:30 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.

Το νέο πολυσέλιδο πόνημα-μεταπτυχιακή εργασία του επιμελούς περί τα Θεία Γράμματα και ευλαβούς κληρικού πατρός Γερασίμου, υπό τον τίτλο «Η εκκλησιαστική διπλωματία και πολιτική του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου του Α’ κατά την 30ετή Πατριαρχία του» αποτελεί έκδοση του γνωστού και ιστορικού «Εκδοτικού Οίκου Κυριακίδη».

Πρόκειται για μια πολύπτυχη θεολογική, εκκλησιολογική και ιστορικο-κανονική μελέτη, η οποία διερευνά με επιστημονική μεθοδολογία και θεολογική συνέπεια την προσφορά, το έργο και την πολύκαρπη και αγλαόκαρπη διακονία της Σεπτής Κορυφής του Πρωτόθρονου και Πρωτεύθυνου Σεβάσμιου Ιερού Κέντρου της Ορθοδοξίας, ήτοι του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τόσο στο πλήρωμα της υπ’ ουρανόν Ορθοδοξίας όσο και στην προώθηση του διαλόγου και του αλληλοσεβασμού μεταξύ των απανταχού της γης χριστιανικών και θρησκευτικών κοινοτήτων αλλά και στην ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων για την αντιμετώπιση παγκοσμίου υφής προβλημάτων, όπως η οικολογική κρίση.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ώριμο κείμενο ποιμαντικής αγωνίας και ιερατικής μαρτυρίας σε μια εποχή έντονων πνευματικών και όχι μόνον ζυμώσεων και ανακατατάξεων. Παράλληλα, το νέο αυτό βιβλίο μπορεί να αποτελέσει μια κλήση προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, για διάλογο που θα αποβλέπει στην ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας αλλά και του χριστιανικού κόσμου.

Ορισμένα από τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο στα επιμέρους κεφάλαιά του είναι:

 Σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Οικουμενικού Πατριάρχου

 Διορθόδοξοι διάλογοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου με αποκορύφωμα την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Κρήτη 2016)

Διαχριστιανικοί διάλογοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου

 Διαθρησκειακοί διάλογοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχου στην οικουμενική κίνηση

 Όψεις του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Στην κατάμεστη από κληρικούς και λαϊκούς αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως το βιβλίο παρουσίασαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διορθοδόξων, Διαχριστιανικών Σχέσεων, Εκκλησιαστικής Πολιτικής και Διπλωματίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., κ. Γρηγόριος Λιάντας. Συντόνισε ο θεολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α. κ. Κυριάκος Μωυσίδης. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας και η πρόεδρος της “Ένωσης Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ.” κ. Αλίκη Τσιαμούρα.

Τον λόγο έλαβε και ο συγγραφέας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης πατήρ Γεράσιμος, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος αναφέρθηκε ευσύνοπτα στο πνευματικό του εργόχειρο, εκφράζοντας ταυτοχρόνως την εκ βάθους καρδίας του υπερεκχειλίζουσα ευγνωμοσύνη και τις ολόθερμες ευχαριστίες του τόσο στο σεπτό πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου όσο και στους σεβαστούς Καθηγητές του αλλά και σε όσους συνέβαλαν στην ευόδωση αυτής του της προσπάθειας και στο αίσιον πέρας του πνευματικού μόχθου του.

Η «Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ.» και η δραστήρια και αεικίνητη πρόεδρός της κ. Αλίκη Τσιαμούρα, που είχε τη σχετική πρωτοβουλία, διοργάνωσαν μία πραγματικά υποδειγματική εκδήλωση, αυθεντική και συγκινητική απόδοση τιμής στην Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και τον Παναγιώτατο Προκαθήμενό της, τον Πατριάρχη των Ρωμιών και του Γένους μας κ.κ. Βαρθολομαίο, παραλλήλως δε και μία βιβλιοπαρουσίαση αντάξια της σπουδαιότητας και της αξίας του έργου του πατρός Γερασίμου. Η εκδήλωση τελούσε επίσης υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και του Δήμου Δράμας. Εκτός των τοπικών αρχόντων και φορέων παρέστησαν ο ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος και ο τέως Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης.

Πλέον ή βέβαιον είναι ότι με την ολοκλήρωση της εσπερίδας αισθανθήκαμε ευγνώμονες προς τον Πανάγαθο Θεό για την μεγάλη δωρεά και ευλογία Του να έχουμε στο πηδάλιο της επί γης Ορθοδοξίας έναν Οιακοστρόφο του ανυπερβλήτου μεγέθους του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος σκέπει με την ανεξάντλητη αγάπη και τη στοργική φροντίδα του όλα τα τέκνα της Μητρός Εκκλησίας, απανταχού της γης. Αισθανόμαστε επίσης και την ανάγκη να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε τον πατέρα Γεράσιμο, διότι χάρη στο πνευματικό του πόνημα μπορέσαμε να συνειδητοποιήσουμε και να εκτιμήσουμε έτι περαιτέρω αυτή την θεόσδοτη δωρεά και ευλογία.

Ομιλία στην Παρουσίαση βιβλίου για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μ. Δράμας 27.3.2024

Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς,

Τιμιώτατοι αδελφοί Συμπρεσβύτεροι,

Σεβαστές Γερόντισσες,

Εντιμώτατοι Άρχοντες,

Ελλογιμώτατοι Καθηγητές,

Εκπρόσωποι Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Δικαστικών, Αθλητικών, Πολιτιστικών και λοιπών  Αρχών και Φορέων,

Εκλεκτή Ομήγυρις.

            Η σκιαγράφηση της πολυσχιδούς και χαρισματικής προσωπικότητας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α’, πολλώ δε μάλλον η καταχώρηση, ανάλυση, παρουσίαση και ερμηνεία του έργου του, καθιστούν το εγχείρημα αρκετά δυσχερές, εάν όχι ανέφικτο, στο στενό πλαίσιο μίας διπλωματικής εργασίας. Βέβαια, η εστίαση σε επιμέρους πτυχές του έργου του, όπως η εκκλησιαστική διπλωματία και εθιμοτυπία με έμφαση στις διορθόδοξες, διαχριστιανικές και διαθρησκειακές σχέσεις και τους συναφείς διαλόγους του Οικουμενικού Θρόνου με τις υπόλοιπες χριστιανικές και θρησκευτικές κοινότητες συνιστά, εκ των πραγμάτων, ένα άκρως ενδιαφέρον ερευνητικό πεδίο. Η σημασία του οικουμενικού διαλόγου από πνευματικής, ποιμαντικής, πολιτικής και κοινωνικής πλευράς, η ζωτική ανάγκη για ειρηνική συνύπαρξη σε έναν κόσμο συγκρούσεων και η διαχρονική συμβολή και διακονία του θεσμού της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως ως προς την καταλλαγή, τη συνεννόηση και την κατανόηση του άλλου καθιστούν τουλάχιστο ελκυστική την προοπτική συγγραφής μίας επιστημονικής εργασίας, ανεξαρτήτως του εύρους, της πρωτοτυπίας και της ποιότητας των πηγών.

            Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η, κατά το δυνατόν, ευσύνοπτη παρουσίαση της ευκλεούς, πολυκύμαντης και εμβληματικής Πατριαρχίας του Παναγιωτάτου κ.κ. Βαρθολομαίου μέσα από την προσωπική του σφραγίδα στο διάλογο του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τις υπόλοιπες χριστιανικές και θρησκευτικές κοινότητες, ανεξάρτητα από δόγμα ή θρησκεία.

            Η μεθοδολογία εδράζεται στη σύνθεση δευτερογενών πηγών όπως εξειδικευμένες μονογραφίες, πονήματα και συλλογικά έργα, περιοδικές εκδόσεις και ηλεκτρονικές πηγές. Ασφαλώς δεν γίνεται μία αυτούσια παράθεση χωρίων, αλλά δίνεται βαρύτητα σε μία, κατά το δυνατό, αντικειμενική, νηφάλια και εμπεριστατωμένη κριτική προσέγγιση.

            Τα περιεχόμενα του βιβλίου διαρθρώνονται σε έξι επιμέρους θεματικά κεφάλαια.

            Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία παρουσίαση της προσωπικότητας του 270ού Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας κ.κ. Βαρθολομαίου από τη γέννησή του έως την εκλογή του στον Οικουμενικό Θρόνο αλλά και μία σύντομη αποτίμηση των διαλόγων με τις άλλες χριστιανικές και θρησκευτικές κοινότητες.

            Στο δεύτερο κεφάλαιο αναπτύσσεται και αξιολογείται ο διορθόδοξος διάλογος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων Εκκλησιών της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μέσα από Συνόδους, συναντήσεις και συνέδρια με αποκορύφωμα την υψίστης σημασίας και συμβολισμού Αγία και Μεγάλη Πανορθόδοξο Σύνοδο στην Κρήτη το 2016. Παρουσιάζονται επίσης οι δύσκολες σχέσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας, η χορήγηση Αυτοκεφαλιών επί πατριαρχίας του κ.κ. Βαρθολομαίου και η συμβολή του στην ενότητα της Ορθοδοξίας.

            Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο διαχριστιανικός διάλογος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η προσωπική συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ στο τέταρτο αναπτύσσεται ο διαθρησκειακός διάλογος, η οικουμενική κίνηση και η δράση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

            Το επόμενο κεφάλαιο εστιάζει στην οικολογική πολιτική του «πράσινου Πατριάρχη» που, μέσα από σειρά συνεδρίων και συμποσίων αλλά και τον μεστό περιεχομένου και θεολογικής απήχησης οικολογικό λόγο του, αγωνίζεται για τη διάσωση της κτιστής φύσης του Δημιουργού.

            Στο τελευταίο κεφάλαιο διαλαμβάνονται όψεις από το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του Παναγιωτάτου κ.κ. Βαρθολομαίου και δίνονται βαθύτερες ερμηνείες της άοκνης και ανυστερόβουλης διακονίας του.

            Κατά τη διάρκεια της 33χρονης ευκλεούς και ευδόκιμης Πατριαρχίας του Παναγιωτάτου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο ίδιος, ως φυσικό πρόσωπο, έχει αποτυπωθεί ως μία προσωπικότητα παγκοσμίου βεληνεκούς στον σύγχρονο κόσμο. Από τις 22 Οκτωβρίου 1991, όταν η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε στην ύπατη θέση της Ορθοδοξίας, ο κ.κ. Βαρθολομαίος, ως Προκαθήμενος της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και 269ος διάδοχος του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, έχει επιτελέσει ανεκτίμητο πνευματικό και κοινωνικό έργο, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά του. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, παρά την όποια δόξα που μπορεί, ηθελημένα ή αθέλητα να αντλεί κανείς εκ της θέσεως, τις αναρίθμητες τιμές, τους επαίνους και την επικρότηση κλήρου και λαού, διατήρησε στο ακέραιο, μέχρι τελευταίας ρανίδας, την ακεραιότητα του χαρακτήρος του, και απέδειξε, με πλείστα παραδείγματα, την εγγενή του πραότητα, νηφαλιότητα, ταπεινοφροσύνη και καρτερία διακονώντας το πλήρωμα της Εκκλησίας.

            Παράλληλα, περάτωσε επιτυχώς και με σθένος, όπου χρή, τη διαχείριση φλεγόντων και μείζονων θεμάτων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, των διορθόδοξων, διαχριστιανικών και διαθρησκειακών σχέσεων, ενώ δεν έπαψε να κοπιάζει και να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους αδύναμους και κατατρεγμένους της γης, ανεξαρτήτως δόγματος και θρησκευτικής πίστης και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Επιπλέον, αφοσιώθηκε και στον αγώνα για την υπέρ πάντων υπεράσπιση του κύρους και της εμβέλειας του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς και του ποιμνίου του (π.χ. μνημεία, εκκλησίες, Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ελληνική μειονότητα Πόλης, Ίμβρου και Τενέδου κ.ά.) τόσο από τις τουρκικές αρχές όσο και από την ομόδοξη Εκκλησία της Μόσχας που διαρκώς εποφθαλμιούσε, και συνεχίζει, δυστυχώς, να πράττει ανάλογα στο πλαίσιο του ηγεμονισμού της.

            Μία εκτενής και ακριβής σκιαγράφηση των πεπραγμένων του κ.κ. Βαρθολομαίου δεν μπορεί να συμπυκνωθεί σε λίγες αράδες. Όμως, υπάρχουν θεματικοί άξονες και τομείς που μπορεί να γίνει μία σύντομη και ενδεικτική επισκόπηση του έργου του.

            Σχετικά με την περιβαλλοντική ηθική του Παναγιωτάτου και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή ασπάστηκε τη θέση του προκατόχου του περί του ότι «το οικολογικόν είναι πρωτίστως πρόβλημα πνευματικόν». Ο Παναγιώτατος τοποθετεί τα εγγενή αίτια του οικολογικού προβλήματος στην απληστία και στην αυτάρεσκη υπεροψία του ανθρώπου, καθώς και στην απομάκρυνσή του, με ελεύθερη βούληση, από την υπόλοιπη δημιουργία. Η διοργάνωση συνεδρίων και συμποσίων με οικολογική αναφορά επιβεβαιώνουν το αταλάντευτο και απαρασάλευτο ενδιαφέρον του Παναγιωτάτου για το παρόν και το μέλλον του κόσμου.

            Τόσο η μέριμνα για το ανωτέρω ζήτημα όσο και για πλειάδα θεολογικών, λειτουργικών, ποιμαντικών, πνευματικών, κοινωνικών, πολιτικών και μεταφυσικών ζητημάτων έχουν ωθήσει τον Παναγιώτατο να θεσπίσει ένα άτυπο καθεστώς, αυτό της Εκκλησίας «εν διαλόγω». Ένα κατ’ ουσίαν άνοιγμα για διάλογο μεταξύ λαών, τον διάλογο μεταξύ θρησκειών και θρησκευτικών και πολιτικών ταγών για το μέλλον της οικουμένης. Ο διάλογος είναι η πεμπτουσία και το βασικό θεμέλιο της αλληλογνωριμίας με τον άλλον, της αλληλοκατανόησης, του αλληλοσεβασμού, της ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των ανθρώπων, των θρησκειών, των πολιτικών και των κρατών.

            Σε διορθόδοξο επίπεδο, πέραν των Συνάξεων των Προκαθημένων των Εκκλησιών, θεσμός καθιερωμένος από το 1992, άμα τη αναρρήσει του στον Οικουμενικό Θρόνο, και εν γένει της εκκλησιαστικής διπλωματίας και εθιμοτυπίας, σημείο σταθμό για τα Ορθόδοξα αλλά και για τα χριστιανικά δρώμενα αποτέλεσε η πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ομολογουμένως, πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα, εάν όχι το πρωτοκορυφαίο, επιτεύγματα επί των ημερών της Πατριαρχίας του κ.κ. Βαρθολομαίου. Στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο προσεγγίσθηκαν σειρά από μείζονα ποιμαντικά ζητήματα, και πάντοτε στο πνεύμα της παράδοσης της Εκκλησίας. Η έμφαση στην εμπέδωση της συνεργασίας μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και η υπογράμμιση της Ορθόδοξης Συνοδικότητας κατέδειξε, με τον πιο περιφανή και περίτρανο τρόπο τις αξίες και τις αρχές της Ορθόδοξης μαρτυρίας στον σύγχρονο κόσμο.

            Μία ακόμη υψίστης σημασίας και συμβολισμού εκκλησιαστική ενέργεια ήταν η εκχώρηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας (2018). Ο κ.κ. Βαρθολομαίος προέβη στην ανωτέρω πράξη κάνοντας χρήση των εμπεδωμένων ιστορικά προνομίων του, στη βάση αποφάσεων πρότερων Οικουμενικών Συνόδων, καθώς και στη βάση της Εκκλησιαστικής παραδόσεως.

            Πέραν των ανωτέρω, το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του κ.κ. Βαρθολομαίου, η μέριμνα για τα πολιτιστικά και θρησκευτικά δικαιώματα των μειονοτήτων είναι κεντρικές στοχεύσεις. Με τα μηνύματα, τις ενέργειες, τον πατερικό Οικουμενικό του λόγο και την ανυστερόβουλη ευαισθησία της Πρωτόθρονης και Πρωτεύθυνης Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και του ίδιου του Παναγιωτάτου ως καλού ποιμένος, η Εκκλησία βρίσκεται δίπλα στον άνθρωπο και στα καθημερινά του προβλήματα, τις δοκιμασίες, τις αγωνίες και τις δυσκολίες.

Μέσα από την παρούσα Μεταπτυχιακή Εργασία μού δόθηκε η δυνατότητα να ασχοληθώ με τη διερεύνηση ενός σπουδαίου, αξιόλογου και διαχρονικού θέματος, το οποίο τιτλοφορείται: «Η ασκηθείσα εκκλησιαστική εθιμοτυπία και πολιτική του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου του Α΄ κατά την 30ετή Πατριαρχία του επί τη βάσει των διορθοδόξων, διαχριστιανικών και διαθρησκειακών επαφών του. Συμβολή στην εκκλησιαστική πολιτική και διπλωματία».

            Επιπλέον, η μελέτη της Μεταπτυχιακής Εργασίας με βοήθησε, ώστε να ωφεληθώ πολλαπλά. Το θέμα της διπλωματικής διαμορφώθηκε ως φυσιολογική απόληξη της ειλικρινούς αγάπης μου, αλλά και του άοκνου ερευνητικού μου ενδιαφέροντος ως προς τον σημαντικό, αλλά και νευραλγικό κλάδο των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων.

            Να υπομνηματίσουμε, πως η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος πραγματοποιήθηκε έπειτα από την υιική σχέση μου με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α’, η οποία χρονολογείται από το 1997. Είναι αποτέλεσμα της ανιδιοτελούς αγάπης μου και της αφοσίωσής μου, προς τον θεσμό του Πρωτόθρονου και Πρωτεύθυνου Σεπτού Ιερού Κέντρου της Ορθοδοξίας. Άλλωστε, η παλαιά και προσωπική γνωριμία μου με την Παναγιότητά του, οι τακτικές επισκέψεις μου στο Φανάρι ιδιωτικώς ή με αφορμή επίσημες αποστολές με νέους της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, η αγάπη και το ενδιαφέρον μου για την Μητέρα Εκκλησία και τον Πατριάρχη του Γένους, η παρουσία μου σε διάφορες επισκέψεις του Πατριάρχη των Ρωμιών στον Ορθόδοξο κόσμο, αλλά και η έμπνευση του προσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ.  Βαρθολομαίου Α΄ με ώθησαν, ώστε να εντρυφήσω στο ειρημένο θέμα της Μεταπτυχιακής Εργασίας μου.

            Οι συνθήκες έρευνας και εργασίας υπήρξαν οι ιδανικότερες, διότι η συλλογή του υλικού πραγματοποιήθηκε σε ικανό χρονικό διάστημα. Οι κύριες πηγές μου υπήρξαν η Πατριαρχική Βιβλιοθήκη, η Βιβλιοθήκη του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, η Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας, η Προσωπική Βιβλιοθήκη και το Προσωπικό Αρχείο μου.

            Τις ολόθερμες ευχαριστίες για την επίδοση σπουδαίου επιστημονικού υλικού εκφράζω στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄ και την περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο, για την προσωπική ευλογία και την κανονική άδεια και ευλογία, ώστε να συλλέξω το αρχειακό υλικό, από το Ιστορικό Αρχείο της και την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη. Κατόπιν, πάμπολλες ευχαριστίες στους γονείς μου και στους χειροτονήσαντάς με αοιδίμους Μητροπολίτες Δράμας Διονύσιο Κυράτσο (ο οποίος έχτισε αυτό το Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεώς μας) και Παύλο Αποστολίδη (που το ανακαίνισε και το μετονόμασε «ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ»), για την πνευματική καθοδήγηση και την πολύτιμη βοήθειά τους.

            Τις πιο ειλικρινείς μου ευχαριστίες εκφράζω και στους υπευθύνους των Βιβλιοθηκών και των Αρχείων για την εμπιστοσύνη, το ενδιαφέρον, τη συνεργασία και την πολύτιμη βοήθειά τους.

            Η παρούσα Μεταπτυχιακή Εργασία μου καταρτίστηκε με την καθοδήγηση της Τριμελούς Επιτροπής Καθηγητών. Θα ήθελα, από κέντρου καρδίας, να ευχαριστήσω τον επιβλέποντα σύμβουλο Καθηγητή μου, κ. Γρηγόριο Λιάντα, Αναπληρωτή Καθηγητή Διορθοδόξων, Διαχριστιανικών Σχέσεων, Εκκλησιαστικής Πολιτικής και Διπλωματίας Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και Καθηγητή του Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, υπό τον τίτλο: Ελλάδα: Εκκλησιαστική Ιστορία και Πολιτισμός, για το ενδιαφέρον, την συμπαράσταση, την συνεργασία, τις υποδείξεις, την πολύτιμη βοήθεια, την αγάπη και την εμπιστοσύνη που επέδειξε προς το πρόσωπό μου. Σήμερα, ταξίδεψε από την Θεσσαλονίκη για να συμπαρουσιάσει το βιβλίο, διακονία την οποία με μεγάλη χαρά δέχθηκε. Με τιμά με τη φιλία του. Τον ευχαριστώ για όσα, έστω και καθ’ υπερβολήν, προ ολίγου είπε για το πρόσωπό μου.

            Στη συνέχεια, τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου εκφράζω, προς τον κ. Ιωάννη Μπάκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την άψογη συνεργασία και την ανεκτίμητη  βοήθειά του. Έπειτα, ολόθερμες ευχαριστίες στον κ. Απόστολο Κραλίδη, Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την πολύτιμη βοήθειά του και το ανύστακτο ενδιαφέρον του.

            Το βιβλίο επιμελήθηκε και εξέδωσε ο “ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ”. Ευχαριστώ τον εκπρόσωπό του κ. Παύλο Κυριακίδη για την ωραία έκδοση και την άψογη συνεργασία.

            Θερμές ευχαριστίες στον συντονιστή στης εσπερίδας, τον Θεολόγο και υποψήφιο διδάκτορα Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α. φίλτατο κ. Κυριάκο Μωυσίδη, για την προθυμία να συμβάλλει στην αρτιότητα της εκδήλωσης με τα χαρίσματα που τον προίκισε ο Θεός.

            Η αποψινή βραδιά οφείλεται στην πολύ δραστήρια “ΕΝΩΣΗ ΚΥΡΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ”, την οποία ίδρυσε ο προστάτης και συμπολιούχος Δράμας Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης ο από Δράμας πριν από 120 χρόνια,  με την ευγενεστάτη Πρόεδρό της, την πολυσέβαστη κυρία Αλίκη Τσιαμούρα, η οποία έλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει την εκδήλωση με τα πολλά, έμπειρα και οργανωτικά στελέχη. Το πολύτιμο και πολύπλευρο έργο που επιτελεί αυτή η ευλογημένη κυψέλη της τοπικής μας κοινωνίας με διάκριση και λεπτότητα είναι πλέον γνωστό στο πανελλήνιο. Το “Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας” μοιάζει με μια στοργική μητρική αγκαλιά που στηρίζει, φωτίζει και ενισχύει αποτελεσματικά τον πάσχοντα άνθρωπο και μάλιστα ανιδιοτελώς. Είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ δύσκολες καταστάσεις που διαχειρίστηκαν επιμελώς και ήρθαν σε αίσιον πέρας. Με την κυρία Αλίκη Τσιαμούρα  συνδέομαι προσωπικά παιδιόθεν με μια ειλικρινή πνευματική σχέση και φιλία. Συνεργαζόμαστε τακτικά σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, και δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι αποτελεί ένα κεφάλαιο για την επαρχία μας. Σας ευχαριστώ!  

            Συνδιοργανωτές, η Ιερά Μητρόπολη Δράμας, η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και ο Δήμος Δράμας. Στα πρόσωπα του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Μιχαήλ Μουρβετίδη και του Δημάρχου Δράμας κ. Γεωργίου Παπαδόπουλου καταθέτω την ολόψυχή μου ευχαριστία για τον ευγενικό χαιρετισμό τους καθώς και για την πολύτιμη συμβολή τους στην διεξαγωγή της παρουσίασης.

            Ευχαριστώ, επίσης, όλους τους εκλεκτούς παρισταμένους. Από τον πρώτο έως και τον πρώτο (ο Πατριάρχης Αθηναγόρας έλεγε ότι για την Εκκλησία δεν υπάρχουν τελευταίοι). Τους Σεβασμιωτάτους Αγίους Αρχιερείς. Τους Βουλευτές, τον Αντιπεριφερειάρχη, τους Δημάρχους και τους Αντιδημάρχους. Τους ενδοξοτάτους Αξιωματικούς και λοιπούς αξιωματούχους. Τους αδελφούς μου Κληρικούς Συμπρεσβυτέρους, Συνδιακόνους και τις Γερόντισσες από την Μητρόπολή μας και από αλλού. Την οικογένειά μου και τους συγγενείς μου. Τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους και συνεργάτες μου στον αμπελώνα του Κυρίου, τους Ενορίτες και τα παιδιά του Κατηχητικού μας, της “ΚΙΒΩΤΟΥ” του Αγίου Χρυσοστόμου. Τους ελλογιμώτατους Καθηγητές και Δασκάλους. Τους εκπροσώπους Αρχών, φορέων και συλλόγων και όλους τους συμπολίτες μου που κοσμήσατε αυτήν την εσπερίδα με την εξόχως τιμητική παρουσία Σας.

            Θα ήταν παράλειψή μου ακόμη να μην ευχαριστήσω και τον χορηγό επικοινωνίας της αποψινής μας εκδήλωσης, τον πανταχού παρόντα τηλεοπτικό δίαυλο «STAR Βορείου Ελλάδος», που με τους ακαταπόνητους συνεργάτες του δίνει φωνή και εικόνα σε ό,τι άξιο λόγου συμβαίνει στην περιοχή μας και όχι μόνον.

            Εκ μέσης ευγνωμονούσης καρδίας στρέφω το βλέμμα μου και  υποβάλλω τα σέβη μου και τις υιικές ευχαριστίες μου προς το Σεπτό πρόσωπο του Ποιμενάρχη μου. Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ. Δωροθέου. Όχι μόνο για την τιμή, την ευλογία και τον κόπο στον οποίο υποβλήθηκε για τα αποψινά, αλλά κατά πάντα και δια πάντα. Από την πρώτη στιγμή της εκλογής Σας με περιβάλλατε με την πατρική Σας αγάπη. Αποτελεί αφορμή δοξολογίας το ότι η Θεία Πρόνοια επιφυλάσσει διαχρονικά ως πηδαλιούχους της νοητής ολκάδος της μαρτυρικής επαρχίας μας εξαιρετικούς Ιεράρχες. Δοξάζουμε τον Θεό διότι και σήμερα αυτό συμβαίνει. Είναι εμφανές, Σεβασμιώτατε, ότι δικαιώνετε το όνομά Σας, είστε όντως δώρο Θεού στον τόπο μας και στη ζωή μας. Στο μέχρι σήμερα διάστημα της Αρχιερατείας Σας ο Ιερός Κλήρος και ο ευλογημένος λαός της επαρχίας μας Σας αγκάλιασε και Σας αγάπησε πολύ. Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός να Σας χαρίζει μακροημέρευση  και υγιεία για πολλές περιόδους ετών, να φανερώνετε την Βασιλεία του Θεού στον κόσμο και να οδηγείτε όλους εμάς τα παιδιά Σας σε νομάς σωτηρίους και λειμώνας καλλιχλόους.

Αρχιμ. Γεράσιμος Βλατίτσης

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ