14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ειδήσεις από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας (25 Μαρτίου 2024)

Υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας και του Αν. Υπουργού Εσωτερικών της Ελλάδος η μεγαλειώδης παρέλαση στην Όπερα του Σύδνεϋ

Με τα ελληνικά χρώματα, το γαλάζιο και το λευκό, «πλημμύρισαν» οι κεντρικοί δρόμοι του Σύδνεϋ την Κυριακή, 24 Μαρτίου. Την ημέρα αυτή, η Ελληνική Ομογένεια της αυστραλιανής μεγαλούπολης εόρτασε μαζικά και πανηγυρικά την Εθνική Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Οι επετειακές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν μπροστά από το εμβληματικό κτήριο της Όπερας του Σύδνεϋ, αφού προηγουμένως τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εψάλη Επιμνημόσυνη Δέηση και κατετέθησαν στεφάνια προς τιμήν των Ηρώων του ’21 στο Κενοτάφιο του Martin Place, και πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης παρέλαση με τη συμμετοχή της μαθητιώσας νεολαίας, τμημάτων των ομογενειακών οργανώσεων και χιλιάδων ομογενών. 

Της παρέλασης ηγήθηκαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Λιβανιός, πλαισιούμενοι από τους λοιπούς επισήμους, μεταξύ των οποίων ήταν: οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία κ. Σταύρος Βενιζέλος, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία κ. Αντώνιος Σαμμούτης, η Πολιτειακή Υπουργός Οικονομικών, Βιομηχανίας, Κρατικών Προμηθειών και Φυσικών Πόρων στη Νέα Νότιο Ουαλία κ. Courtney Houssos, η Πολιτειακή Υπουργός Εργασιακών Σχέσεων και Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία ΝΝΟ κ. Σοφία Κώτση, o Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Σύδνεϋ κ. Χάρης Δανάλης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, η Εμπορική Ακόλουθος κ. Χρυσούλα Προκοπάκη, η Πολιτειακή Βουλευτής και σκιώδης Υπουργός Οικονομικών και Αθλητισμού ΝΝΟ κ. Ελένη Πετεινού και ο Πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής ΝΝΟ κ. Κοσμάς Δημητρίου.

Κατά την άφιξη όλων των τμημάτων της παρέλασης στον χώρο της Όπερας, οι μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής σκόρπισαν συγκίνηση και προκάλεσαν αισθήματα υπερηφάνειας και εθνικής ανατάσεως, καθώς έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδος, και εκείνον της Αυστραλίας.

Ακολούθησε η εκφώνηση επετειακών ομιλιών από τους επισήμους, με πρώτον τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο, ο οποίος καταρχάς χαιρέτισε την επαναφορά του θεσμού της παρέλασης για την Εθνική Επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. «Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση», τόνισε, «μετά από μια διακοπή πέντε ετών λόγω της πανδημίας, μαζευτήκαμε όλοι οι Έλληνες και οι φιλέλληνες, στην γνωστή σε όλους Όπερα του Σύδνεϋ, με αφορμή την έναρξη της Επαναστάσεως του 1821 και την εορτή του Ευαγγελισμού της Παναγίας μας». 

«Μαζευτήκαμε για να φωνάξουμε με καμάρι: Ζήτω η Ελλάδα!», επισήμανε ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε: «Μαζευτήκαμε όλοι εδώ, όχι για να αποδείξουμε ότι είμαστε δυνατοί, αλλά για να δώσουμε το μήνυμα και τη μαρτυρία της ενότητας σε όλους. Είμαστε ενωμένοι, διότι αυτό μας έμαθε η ιστορία των προγόνων μας. Είμαστε ενωμένοι ως Έλληνες διότι με την ενότητα πάμε μπροστά και οδηγούμαστε στο φως. Είμαστε ενωμένοι ως λαός, ως Γένος και ως Ορθόδοξοι διότι έχουμε το ίδιο αίμα, την ίδια ιστορία, τα ίδια βάσανα, τους ίδιους πόνους, τους ίδιους αναστεναγμούς. Μαζί προχωρούσαν οι προγονοί μας στον πόλεμο, στις χαρές, στις λύπες, στις γεννήσεις και στους θανάτους. Μαζί προχωρούμε κι εμείς στα ευχάριστα και στα δυσάρεστα της ζωής. Μαζί θα προχωρούν και τα παιδιά μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας επανέλαβε προς τους ομογενείς την προτροπή να μη ξεχνούν ότι «στις φλέβες μας κυλά αίμα αγίων και ηρώων», όπως επίσης να πορεύονται με εθνική υπερηφάνεια, καθότι «εμείς οι Έλληνες δεν γονατίζουμε, παρά μονάχα μπροστά στα εικονίσματα και μπροστά στους νεκρούς μας».

Προτού ολοκληρώσει την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος ευχαρίστησε όλους τους ομογενείς για την ενθουσιώδη συμμετοχή τους στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου, ενώ χαιρέτισε και την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών της Ελλάδος, κ. Θεοδώρου Λιβάνιου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. «Σας διαβεβαιώ ότι ο Ελληνισμός της Αυστραλίας είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται», ανέφερε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον κ. Λιβάνιο, ενώ τον παρακάλεσε να μεταφέρει την εκτίμηση όλων προς τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και την Ελληνική Κυβέρνηση.

Μετά το πέρας των ομιλιών, οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών της πατρίδος, από χορευτικά συγκροτήματα των ομογενειακών συλλόγων και οργανώσεων.

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Θεοφιλέστατοι αδελφοί και αγαπητά μου παιδιά,

«Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τὸ κεφάλαιον καὶ τοῦ ἀπ’ αἰῶνος μυστηρίου ἡ φανέρωσις»

Σήμερα εορτάζουμε λαμπρώς τη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, επιτελώντας ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας, από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, ότι η Παρθένος Μαρία θα κυοφορήσει και θα γεννήσει τον Υιό και Λόγο του Θεού. Η αναγγελία αυτή υπήρξε η αρχή της λυτρώσεώς μας! Η αποδοχή του θελήματος του Θεού από την Κεχαριτωμένη Κόρη, άνοιξε τον δρόμο για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους, με την απαλλαγή αυτού από τα δεσμά του προπατορικού αμαρτήματος.

Αιώνες αργότερα, οι υποδουλωμένοι Έλληνες, ποθώντας την απαλλαγή από τα δεσμά της σκλαβιάς και της τυραννίας, αγωνίστηκαν και έχυσαν το αίμα τους «για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία». Οι αγώνες και οι θυσίες τους άνοιξαν τον δρόμο για την εθνική ανεξαρτησία και τη μετέπειτα πρόοδο και ευημερία του ελληνικού λαού.

Με πολλή συγκίνηση, ανατρέχουμε στα δύο αυτά σπουδαία ιστορικά γεγονότα, στα οποία οφείλουμε την ελευθερία μας, ως άνθρωποι και ως Έλληνες. Συγκίνηση η οποία αναπόφευκτα επιτείνεται, αν αναλογιστούμε ότι η σημερινή διπλή εορτή συμπίπτει με ένα ακόμα βαρυσήμαντο γεγονός για την Ορθοδοξία και για τον Ελληνισμό: Ήταν τέτοιες μέρες, τον Μάρτιο του έτους 1924, όταν η πέμπτη ήπειρος δεχόταν, σαν άλλον Ευαγγελισμό, το χαρμόσυνο άγγελμα της ιδρύσεως της τότε Ιεράς Μητροπόλεως Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και έπειτα Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Ήταν αυτές τις μέρες, πριν από εκατό χρόνια, όταν το σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, άνοιγε τον δρόμο για να μεταγγίσει στα ξενιτεμένα τέκνα του την αγιαστική, ανακαινιστική και εν τέλει απελευθερωτική χάρη του Θεού, εφόδιο πολύτιμο για να σταθούν στα πόδια τους, να μοχθήσουν και να προκόψουν στην ευλογημένη ετούτη μακρινή γη. Έκτοτε, η Μητέρα Εκκλησία αποτέλεσε πνευματική τροφό του Ελληνισμού στους Αντίποδες και διεδραμάτισε κομβικό ρόλο στην πολύπλευρη πρόοδό του και στα επιτεύγματα που όλοι σήμερα έχουμε την ευλογία να καμαρώνουμε.

Τρία σπουδαία γεγονότα λοιπόν, με κοινό εφαλτήριο το θαρραλέο φρόνημα και την εμπιστοσύνη στον Θεό. Τρία γεγονότα από τα οποία, ειδικά εμείς εδώ στην Αυστραλία, καλούμαστε να αντλήσουμε έμπνευση, ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της εποχής μας και να πορευτούμε με θάρρος και πίστη στη νέα εκατονταετία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας.

Εμπρός, αγαπητά μου παιδιά!

Ας δώσουμε με περισσότερη ένταση τη μαρτυρία της πίστεώς μας στην αυστραλιανή κοινωνία! Ας δείξουμε ότι στις φλέβες μας κυλάει αίμα Αγίων και Ηρώων! Ας ανοίξουμε τον δρόμο για νέες χρυσές σελίδες της τοπικής μας Εκκλησίας και του Ελληνισμού στην πέμπτη ήπειρο!

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους, ευλογημένα, δημιουργικά και σωτήρια!

Πανηγυρικός Εσπερινός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Σύδνεϋ

Με τη δέουσα ιεροπρέπεια και κατάνυξη τελέστηκε την Κυριακή, 24 Μαρτίου, το απόγευμα, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον φερώνυμο Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σύδνεϋ. Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, καθώς επίσης πολλοί κληρικοί της πόλεως του Σύδνεϋ και πλήθος ευσεβών πιστών.

Στο τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος, στον σύντομο λόγο του προς το εκκλησίασμα, αφού ευχήθηκε καταλλήλως για τη μεγάλη Θεομητορική εορτή, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Σεβαστείας για την παρουσία και συμμετοχή του στην Ι. Πανήγυρή του Καθεδρικού Ναού, ενώ τον παρακάλεσε να κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ, κατά το κήρυγμά του, σημείωσε εισαγωγικά ότι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου συνιστά ένα μυστήριο, καθότι ο Λόγος του Θεού γίνεται κάτι το οποίο δεν ήταν, δηλαδή άνθρωπος, και παράλληλα παραμένει αυτό που ήταν, δηλαδή Θεός, ενώ η Παναγία, επίσης, γίνεται κάτι που δεν ήταν, δηλαδή μητέρα, και παράλληλα παραμένει αυτό που ήταν, δηλαδή παρθένος. «Αυτό το μυστήριο σύμφωνα με τον ορθό λόγο και τη λογική, δεν εξηγείται», παρατήρησε, για να αναρωτηθεί: «Σήμερα, στη μοντέρνα εποχή μας, όπου όλα τα μετράμε με τα μαθηματικά και τον ορθό λόγο, πώς γίνεται να καταλάβουμε το μυστήριο; Πώς μπορούμε να μετέχουμε στο μυστήριο αυτό της χάριτος του Θεού και της ανορθώσεως του πεσόντος ανθρώπου;». «Εδώ έρχεται η Εκκλησία», αποκρίθηκε, «για να μας πει ότι τα μυστήρια τα ζει κανείς όχι με τον νου και τη λογική, αλλά με την καρδιά. Γι’ αυτό και ο Χριστός είπε στους μακαρισμούς ότι “μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται”. Μόνο με άδολη καρδιά και με καρδιά δοσμένη στον Θεό, μπορούμε να καταλάβουμε τα μυστήρια της Εκκλησίας. Όσο ζούμε έξω από την Εκκλησία, όσο δεν μετέχουμε στη μυστηριακή ζωή Της, όσο βλέπουμε τον Χριστό αποκλειστικά σαν έναν καλό διδάσκαλο, ο οποίος δίδαξε μερικές ηθικές αρχές, και όχι ως τον Υιό και Λόγο του Θεού, τόσο δε θα μπορούμε να καταλάβουμε τίποτα από αυτά που η Εκκλησία μάς προσφέρει και τις διεξόδους που μας δίνει από την απελπιστική ζωή της αμαρτίας και την καταδυνάστευση του διαβόλου. Μόνο μέσα στην Εκκλησία, με άδολη καρδιά, μπορούμε να καταλάβουμε τα μυστήρια και να νιώσουμε την αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο. Χωρίς την παρουσία μας μέσα στο Σώμα του Χριστού είναι αδύνατο να καταλάβουμε γιατί ο Θεός έγινε άνθρωπος, γιατί έδειξε τόση αγάπη για να ανορθώσει τον άνθρωπο, γιατί, παρότι είμαστε αμαρτωλοί, εκείνος επιμένει και θέλει να μας σώσει».

Επίσης, ο Μητροπολίτης Σεβαστείας αναφέρθηκε στο σεπτό πρόσωπο της Παναγίας, υπογραμμίζοντας ότι, δια της υπακοής της στο θέλημα του Θεού, έγινε δοχείο της Χάριτος και συνέβαλε στη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Προέτρεψε δε τους πιστούς να σκύψουν ευλαβικά ενώπιον της Υπεραγίας Θεοτόκου και να επικαλεστούν τις πρεσβείες Της, ώστε ο Θεός να φωτίζει και να ενδυναμώνει όλους.

Παρασημοφόρηση του Αν. Υπουργού Εσωτερικών της Ελλάδος από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος υποδέχθηκε στο Αρχιεπισκοπικό Γραφείο, στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Σύδνεϋ, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδος κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε καταρχάς τον κ. Λιβάνιο για την τιμητική παρουσία του στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ομογένειας για την Εθνική Επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως και τη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Έπειτα, συζήτησαν, σε εγκάρδιο και εποικοδομητικό κλίμα, ζητήματα αφορώντα τον Ελληνισμό της πέμπτης ηπείρου και τον διαρκή στόχο της περαιτέρω ενισχύσεως των δεσμών του με τη μητέρα πατρίδα. Με την ευκαιρία αυτή, ο Αρχιεπίσκοπος χαιρέτισε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, καθώς και την προσπάθεια επέκτασής της στις εθνικές εκλογές, μια πρωτοβουλία που διευκολύνει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους Απόδημους Έλληνες. Για τον λόγο αυτό, ευχαρίστησε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και, στο πρόσωπό του, όλη την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος ενημέρωσε τον κ. Λιβάνιο για το έργο που επιτελεί η Ορθόδοξος εν Αυστραλία Εκκλησία, για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της κατά το τρέχον έτος και για την επικείμενη Αποστολική Επίσκεψη της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην πέμπτη ήπειρο.    

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την απονομή, στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδος, του παρασήμου του Τάγματος των Φιλοχρίστων μετ’ Αστέρος. Πρόκειται για ανώτερη τιμητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, που απονεμήθηκε στον Αναπληρωτή Υπουργό σε αναγνώριση της ευσυνείδητης υπηρεσίας και της αφοσιώσεώς του στην Εκκλησία και στα ιδεώδη του Γένους. 

Ο κ. Λιβάνιος, κατά την αντιφώνησή του, ευχαρίστησε θερμά τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας για την εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία του, όσο και για το βαρυσήμαντο έργο που επιτελεί υπέρ του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αυστραλία.

Στη συνάντηση παρίσταντο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία κ. Σταύρος Βενιζέλος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, καθώς και συνεργάτες του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών της Ελλάδος.

Πανήγυρις του Ι. Καθεδρικού Ναού του Σύδνεϋ και 5ετές Μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε η μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου στον φερώνυμο Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σύδνεϋ.

Ανήμερα της εορτής, πλήθος πιστών συνέρρευσε στον πανηγυρίζοντα Ι.Ναό, όπου τελέστηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου και συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σεβαστείας κ. Σεραφείμ και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Μιλητουπόλεως κ. Ιακώβου, Μαγνησίας κ. Χριστοδούλου και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίου. Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία κ. Σταύρος Βενιζέλος και ο Γενικός Πρόξενος στο Σύδνεϋ κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης.

Κατά τη διάρκεια του Θείας Λειτουργίας, ανεγνώσθη το Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για τη διπλή εορτή, θρησκευτική και εθνική, της 25ης Μαρτίου, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Ακολούθησε, σε κλίμα συγκινήσεως, η τέλεση του πενταετούς Μνημόσυνου του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού. Για την προσωπικότητα και την προσφορά του μακαριστού προκατόχου του, μίλησε με λόγους ευγνωμοσύνης ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος. «Εποίμανε την τοπική Εκκλησία επί 44 έτη με πολύ κόπο και αυτοθυσία, με πολλή αγάπη στον Χριστό και στον λαό του Θεού», υπογράμμισε εισαγωγικά. «Είχα τη μεγάλη ευλογία από τον Θεό να τον διαδεχτώ», επισήμανε, «να κάθομαι στη θέση που κι εκείνος κάθισε, και να γνωρίζω, ίσως όσο κανένας άλλος, πως δεν είναι μια εύκολη υπόθεση να βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση και να προσπαθείς καθημερινά να κρατείς ισορροπίες για την ενότητα και τη σωτηρία των ανθρώπων». «Γι’ αυτό», προσέθεσε, «προσωπικά μπορώ να γνωρίζω τους κόπους και τους αγώνες του μακαριστού Πρωθιεράρχου, καθώς και την προσφορά του στην τοπική μας Εκκλησία, για την οποία είμαι ευγνώμων και υπόχρεος».

Για την προσωπικότητα του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, μίλησε επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, ο οποίος συνεργάστηκε και συνδέθηκε πνευματικά μαζί του επί σχεδόν τρεις δεκαετίες. Ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες ανέλαβε να ποιμάνει την τοπική Εκκλησία ο μακαριστός Ιεράρχης, ενώ υπογράμμισε τη δύναμη ψυχής με την οποία εργάστηκε κατά τη διάρκεια της πολύχρονης ποιμαντορίας του και το σθένος με το οποίο υπερασπιζόταν τα δίκαια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ