16.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μια πρωτότυπη δράση της Κοινότητας Παναγίας Μπαλίνου

Με αφορμή το τριήμερο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου κατέφθασαν εκατοντάδες επισκέπτες από την Ελλάδα στην Πόλη. Ευτυχής συγκυρία η έναρξη των ακολουθιών των Χαιρετισμών την Παρασκευή πριν από τη μεγάλη γιορτή καθώς και η εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Γέμισαν οι εκκλησίες της Πόλης με προσκυνητές που έδωσαν ένα αέρα αναγέννησης και ζωντάνιας.

Δύο ομάδες από Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή τίμησαν με τη συμμετοχή τους στη Θεία Λειτουργία το πρωί του Σαββάτου (23-3-2024) τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπαλίνου Κερατίου Κόλπου. Ο Ναός που ανακαινίσθηκε πρόσφατα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών και γίνεται πόλος έλξης.

Μετά την απόλυση και τη φιλοξενία με νηστίσιμα εδέσματα τα γκρουπ ακολουθώντας την «Οδό των Πατριαρχείων» περιηγήθηκαν μέχρι τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Τζιμπαλί κι άκουσαν τα ιστορικά σημειώματα της εκπαιδευτικού Μαρίας Δήμου. Ένα νέο πρόγραμμα της Κοινότητας το οποίο έχει ως στόχο την ανάδειξη της ιστορικής αυτής περιοχής έτσι ώστε να γίνουν γνωστά σε όσους επισκέπτονται την Πόλη η πλούσια πολυπολιτισμική της παράδοση, το πλήθος των λατρευτικών χώρων και η ομορφιά του αστικού τοπίου, όπως διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια μέσα από τα έργα ανάπλασης που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Μπαλατά.

Η περιήγηση ξεκίνησε από τη Βλαχέρνα, στη συνέχεια οι προσκυνητές πέρασαν από τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Ξυλόπορτας και περνώντας μέσα από την αγορά του Μπαλατά έφτασαν στο Ναό των Ταξιαρχών και στη Ζουλόπετρα. Επόμενος σταθμός τους ήταν η Παναγία Παραμυθία, Πατριαρχικός Ναός όπου υπεγράφη η Πατριαρχική Πράξη της Εκκλησίας της Ρωσίας. Οι επισκέπτες αφού προσκύνησαν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου κατέληξαν στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Τζιμπαλί, δίπλα στην Αγία Πύλη. Δεν έλλειψαν οι αναφορές στα ιστορικά ρωμαίικα σχολεία της περιοχής, στο Μουχλί, στις Συναγωγές και στην Αρμενική Εκκλησία καθώς και στην Αγία Θεοδοσία, το σημερινό  Gül camii.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ