18.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΠΡΟ 84 ΕΤΩΝ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Αννόβερο Γερμανίας

Η 29η Φεβρουαρίου 1940 αποτελεί ιστορική ημέρα, καθότι την ημέρα αυτή στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι της Ίμβρου γεννήθηκε ο 270ός Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Αρχοντώνης, ο οποίος υπ’ αυτήν την ιδιότητα πηδαλιουχεί την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία επί 33 έτη.

Χαρισματούχος και πανάρετος με διακριτικά την απλότητα και την φυσική αγαθότητα, την προσήνεια και φιλικότητα, την εκκλησιαστική μαρτυρία, την ευλάβεια και την ευσέβεια αποτελεί θησαυρό, κόσμημα, ποίκιλμα, σέμνωμα και ωράισμα της Εκκλησίας, της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, διάδοχος κατά πάντα άξιος του Αποστόλου Ανδρέα.

Ζει, κινείται, στοχεύει, λειτουργεί και δημιουργεί σε άλλα επίπεδα δυσκολοσύλληπτα  από την απλή ανθρώπινη λογική. Παροντοποιεί το μέλλον αναστοχάζεται και προχωρεί, έχοντας γνώση των πραγμάτων, δεν ζει στα σύννεφα. Τολμηρός, δεν φοβάται παρά μόνο τον Θεό, αποτελεί δώρο Θεού για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για την Εκκλησία, για την Οικουμένη ολόκληρη. Έχει αναδείξει την Ορθοδοξία παγκοσμίως, αποδεκτός από θρησκευτικούς και πολιτικούς αρχηγούς έχει κάνει γνωστό το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε όλο τον κόσμο, ζει έντονα και οραματίζεται προφητικά τον πρωτοποριακό ρόλο της Ορθοδοξίας μέσα σε ένα σύγχρονο κόσμο που τον χαρακτηρίζει η ιλιγγιώδης εξέλιξη του τεχνικού πολιτισμού με τις νέες μεγάλες ανελίξεις των κοινωνιών, των αντιθέσεων και ανακατατάξεων του σύγχρονου κόσμου.

Σταυρώνεται κάθε ημέρα, ζώντας ευαγγελικά, θεολογώντας Ορθόδοξα, εμπειρικά και διακονώντας κενωτικά την Εκκλησία, διαγράφοντας θυσιαστική πορεία. «Ως ωραίοι οι πόδες των ευαγγελιζομένων την ειρήνην, των ευαγγελιζομένων τα αγαθά…» Όπου κι αν πάει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όποιο σημείο της γης κι αν επισκεφθεί το πέρασμά του έχει προφητική χάρη και αποστολική ιερότητα.

Ευχαριστούμε τον Θεό που στην Αγία μας Εκκλησία έχει χαρίσει ως Πηδαλιούχο και Προκαθήμενο τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στον οποίο με την ευκαιρία των γενεθλίων του υιϊκώς ευχόμεθα: «Πολλά τα έτη Σας Παναγιώτατε Δέσποτα, Αυθέντη και Πατέρα και Οικουμενικέ Πατριάρχη μας!».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ