Το 1837 οικοδομήθηκε στο Γλυκύ της Ίμβρου ο ενοριακός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η θέση αυτή, απ΄όπου μπορεί να δει κανείς όλα τα χωριά εκτός από το Σχοινούδι, στάθηκε αφορμή να χαρακτηρισθεί το Γλυκύ, ως «το μπαλκόνι της Ίμβρου».
Από το Γλυκύ, έλκουν την καταγωγή τους πολλοί λόγιοι, που συνέβαλαν στην πνευματική και κατ’ επέκταση στη γενικότερη ανάπτυξη του νησιού. Μεταξύ αυτών, πρέπει να αναφέρουμε τους, Νικηφόρο Γλυκά, τον Γιώργο Στέκα και κυρίως τον Βαρθολομαίο Κουτλουμουσιανό, το όνομα του οποίου φέρει ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης.
Έργο του Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού και των αδελφών του, θεωρείται και το πρώτο σχολείο της Ίμβρου, που λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του 1880, κατ΄αρχάς στο σπίτι τους και αργότερα λίγο έξω από το Γλυκύ, στο Μετόχι των Ταξιαρχών.
Σήμερα ο οικισμός είναι χαρακτηρισμένος, ως «διατηρητέος». Οι κάτοικοι του χωριού μόνιμοι ή εποχιακοί, γηγενείς και μη, δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία για την αρχιτεκτονική κληρονομιά και την παράδοση του χωριού τους. Προσπαθούν να εναρμονισθούν και να βιώσουν τα νέα δεδομένα του τόπου, κρατώντας όσο γίνεται ζωντανή και αναλλοίωτη την εικόνα του τοπίου που κληρονόμησαν.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος ανακαινίσεων των Ναών και των εξωκλησίων της Ίμβρου που εκπονεί, έχει εντάξει και τον Ναό του Γλυκέως. Παραθέτουμε εδώ φωτογραφίες από την πρώτη φάση συντήρησης του Ναού της Παναγίας, που μόλις ολοκληρώθηκε.