21 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ο Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας Μύρων επισκέπτεται τις ΗΠΑ

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο επισκεπτόμενος τις Ηνωμένες Πολιτείες, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων, μετά της συνοδείας του,  παρευρέθηκε στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο, ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του.

Εν συνεχεία παρακάθισε στη σύναξη των φοιτητών του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, μιλώντας στους φοιτητές για το ιεραποστολικό έργο του στη Νέα Ζηλανδία και απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχτηκε, ενώ έγινε και προβολή σχετικού βίντεο για την ιεραποστολή στη Νέα Ζηλανδία και τα νησιά Φίτζι. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στο ορφανοτροφείο της Ιεράς Μητροπόλεως, στο κατηχητικό και εκπαιδευτικό της έργο και στην εξάπλωση της Ορθόδοξης πίστης στη Νέα Ζηλανδία

Εκτός της συναναστροφής του με τους φοιτητές, ο Μητροπολίτης Μύρων συνομίλησε με ομάδα νέων ιεροπαίδων από την κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Wauwatosa, WI, που ευρίσκονταν στη Σχολή με τη συνοδεία του ιερέα τους π. Παντελεήμονα Δαλιάνη και με ομογενείς καταγόμενους από την Κρήτη όπου και ο ίδιος έλκει την καταγωγή του.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας Μύρων συνομιλεί με ομάδα νέων ιεροπαίδων από την κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Wauwatosa, WI, που επισκέφθηκαν τη Σχολή. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

Υπογραμμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Μύρων εκτός από Θεολογία, έχει σπουδάσει και ιατρική στο πανεπιστήμιο της Κρήτης.  Ο Μητροπολίτης Μύρων διέμενε σε δωμάτιο σε κοιτώνα της Θεολογικής Σχολής, ενώ τέλεσε και ιερή αγρυπνία επί τη μνήμη των Αγίων Θεοδώρου του Τήρωνος και Θεοδώρου Νεομάρτυρος του Βυζαντίου. Ο Άγιος Θεόδωρος του Βυζαντίου ανήκει στη χορεία των νεομαρτύρων και ο οποίος μαρτύρησε στη νήσο Λέσβο επί Τουρκοκρατίας. Το ιερό του λείψανο διατηρείται ανέπαφο μέσα σε ειδική λάρνακα εντός του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Αθανασίου Μυτιλήνης. Ο Μητροπολίτης Μύρων επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο, ο οποίος βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ανάρρωσης και αποθεραπείας του από εγχείρηση που υποβλήθηκε στη μέση του στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο Μητροπολίτης Μύρων θα παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και θα επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στη Νέα Νέα Υόρκη, τον Μητροπολίτη Σικάγου Ναθαναήλ και τον Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμο, ενώ θα αναχωρήσει για την έδρα του τη Νέα Ζηλανδία από την πόλη του Λος Αντζελες.

Εξ’ άλλου ομάδα ομογενών της Βοστώνης, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από την Κρήτη, ιδιαίτερη πατρίδα του Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας Μύρωνος, παρέθεσαν δείπνο προς τιμήν του στο Ελληνικό εστιατόριο «Ιθάκη» στην πόλη Πίμποντι της Μασαχουσέτης.

Από το δείπνο που παρέθεσαν στον εστιατόριο “Ιθάκη” στο Πίμποντι της Μασαχουσέτης ομογενείς της Βοστώνης οι οποίοι κατάγονται από την Κρήτη στον εκ Κρήτης Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας Μύρωνα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ

Περί Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας Μύρωνος

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας, κ. Μύρων (Κτιστάκης) γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1969. Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του στο Ηράκλειο, έλαβε το πτυχίο από το Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1993 και πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές σπουδές στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

Το 1996 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγκαράθου. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1997. Το 2001 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης και έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 2012 έλαβε το πτυχίο του Τμήματος Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας. Επίσης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Υπηρέτησε ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ζηλανδίας. Διετέλεσε Ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής Αγκαράθου και εκπρόσωπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης στη Συνοδική Επιτροπή επί του Θρησκευτικού Τουρισμού.

Υπηρέτησε ως εφημέριος διαφόρων Ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και του Μετοχίου Ζωοδόχου Πηγής Ελεούσης της Ιεράς Μονής Αγκαράθου.

Από το έτος 2015 κατείχε τη θέση του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Ομιλεί την Αγγλική γλώσσα.

Συμμετείχε σε διάφορα διεθνή και πανελλήνια συνέδρια και εκπροσώπησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης σε διάφορες περιστάσεις και εκδηλώσεις. Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας εξελέγη από την Σύνοδο του Φαναρίου τον Μάιο του 2018 σε διαδοχή του παραιτηθέντος για λόγους Μητροπολίτη Αμφιλοχίου Τσούκου, ο οποίος στη συνέχεια εκλέχτηκε Μητροπολίτης Γάνου και Χώρας, ενώ σήμερα εφησυχάζει στην Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου στο Θάρρι της Ρόδου.

Υπογραμμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος Τσούκος επιτέλεσε σπουδαίο ιεραποστολικό έργο στη Νέα Ζηλανδία και τα νησιά Φίτζι.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ