17.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Η πανήγυρις του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοδώρου του Βυζαντίου στο Νιχώρι

ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

Με σεμνότητα, ιεροπρέπεια και με την πατροπαράδοτη Πολίτικη αρχοντιά, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό μας η προγραμματισθείσα Ιερά Αγρυπνία, κατά τη μνήμη του συγχωριανού μας Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, με τη συμμετοχή κλήρου και λαού, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πατριαρχικού Επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου.

Το βράδυ της Παρασκευής, 16 Φεβρουαρίου 2023, τελέσθηκε αρχικά στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νεομάρτυρος, που βρίσκεται στο βόρειο μέρος του γυναικωνίτη του Ιερού Ναού μας, πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και στη συνέχεια η αρτοκλασία με τον πανηγυρικό Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον κυρίως Ιερό Ναό της Παναγίας Κουμαριωτίσσης.

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Αρχιμ. Σεραφείμ Γιάννος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Βαρθολομαίος, Ιερ. Προϊστάμενος Νεοχωρίου, ενώ διακόνησε ο Πατριαρχικός Διάκονος Ανατόλιος Δοξαστάκης.

Έψαλαν εμμελέστατα οι τακτικοί Ιεροψάλτες της Κοινότητάς μας κ. Νίκος Παπαγεωργίου και κ. Παναγιώτης Ρακτιβάν, καθώς επίσης και ο κ. Παναγιώτης Δάκος, τακτικός Ιεροψάλτης της Κοινότητας Παλαιού Μπάνιου Διπλοκιονίου.

Πριν από την Απόλυση και σύμφωνα με την παράδοση ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το πανηγυρικό κόλλυβο, προς τιμήν του εορταζομένου Αγίου, κήρυξε τον θείο λόγο και ευχήθηκε τα δέοντα προς όλους.

Ακολούθησε, μέσα σε εξαιρετικά ευχάριστο κλίμα, μία θαυμάσια δεξίωση στην Κοινοτική αίθουσα και έτσι δόθηκε η καλή ευκαιρία της προσωπικής επικοινωνίας μεταξύ των ενοριτών μας.

Το Νιχώρι, το οποίο σεμνύνεται για τον Άγιο που προήλθε από τα σπλάγχνα του, εύχεται σε όλους χρόνια πολλά και καλά, γεμάτα από την ευλογία του Νεομάρτυρος Θεοδώρου του Βυζαντίου.

Και του χρόνου με υγεία!

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΙΑΣ

YENİKÖY PANAYİA RUM KİLİSESİ VAKFI

16 Şubat 2024 Cuma’yı Cumartesiye bağlayan gece Yeniköy’lü Aziz Theodoros Byzantios’un sene-i devriyesi anma ayini gerçekleştirilmiştir.

Kilisemizde bulunan Aziz Theodoros Byzantios Şapelinde saat 20.00’da başlayan Esperinos (akşam duası) daha sonra ana kilisede Metropolit Sn. Athenagoras riyasetinde yapılan ayin ve kolliva takdis’i ile devam etmiştir.

Vakıf salonunda gerçekleşen resepsiyon ile sona eren bu önemli anma gününü tamamlamış olduk.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ