17.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Χειμερινό πρόγραμμα για νέους στο Κατασκηνωτικό Κέντρο Βοστώνης

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Δύο περίοδοι χειμερινού προγράμματος λειτούργησαν πρόσφατα για νέους και νέες των κοινοτήτων της Μητρόπολης Βοστώνης στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Μητρόπολης στο Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ, λόγω της μεγάλης συμμετοχής και εγγραφής των παιδιών.

Οι κατασκηνωτές συμμετείχαν σε συναθροίσεις για την Ορθόδοξη Πίστη και Ελληνική Κληρονομιά, ενώ πραγματοποίησαν και εξορμήσεις και εκδρομές στο χιονοδρομικό όρος Pats Peak για σκι, αλλά και σε περιήγηση της περιοχής γύρω από το  Κοντούκουκ με το λεγόμενο «Tour de Toyky» που συμπεριελάμβανε στο Candle Sesign, Rogers Maple Syrup και  Houston’s Pine Lane Farm.

Επισημαίνεται ότι το Κατασκηνωτικό Κέντρο της Μητρόπολης Βοστώνης βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ, απέχει περί τις δύο ώρες οδικώς από τη Βοστώνη και περί τη μισή ώρα από την πρωτεύουσα του Νιου Χαμσάιρ, την πόλη Κόνκορντ (Concord). Πρόκειται για μία ειδυλλιακή τοποθεσία με μεγάλη λίμνη, με παρεκκλήσιο τιμώμενο επί τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, Οίκημα Φιλοξενίας, τραπεζαρία και οικήματα για τους κατασκηνωτές.

Το Οίκημα Φιλοξενίας απαρτίζεται από τριάντα πέντε δίκλινα δωμάτια και ιδιωτικό μπάνιο το καθένα, χώρους συνεδριάσεων και τραπεζαρία, χώρους αναψυχής και ψυχαγωγίας.

Το Κατασκηνωτικό Κέντρο είχε οραματιστεί ο Μητροπολίτης Μεθόδιος πριν από τριάντα χρόνια ώστε να μπορεί η νεολαία να έχει το δικό της κατασκηνωτικό χώρο καθότι μέχρι τότε η Μητρόπολη ενοικίαζε διάφορους χώρους. Εκτοτε κατά τα παρελθόντα τριάντα έτη από την ίδρυσή του έχουν συμμετάσχει χιλιάδες παιδιά αμφοτέρων των φύλων, τα οποία έχουν ενισχυθεί στην Ορθόδοξη πίστη και ελληνική τους πολιτιστική κληρονομιά.

Υπάρχει και ειδικό πρόγραμμα για παιδιά µε ειδικές ανάγκες, τα οποία έχουν το δικό τους οίκημα, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο οικοδομήθηκε εκ θεμελίων µε όλες τις απαραίτητες προσβάσεις και προδιαγραφές που απαιτούνται για να είναι η κατασκηνωτική παραμονή των παιδιών αυτών όσο το δυνατόν πιο άνετη. Υπάρχουν ειδικοί επιστάτες και σύμβουλοι για τα παιδιά µε ειδικές ανάγκες τόσο για την επικοινωνία, όσο και για την εν γένει παραμονή τους στην κατασκήνωση.

Η απόκτηση του Κατασκηνωτικού Κέντρου έγινε δυνατή από δωρεές ομογενών, η μεγαλύτερη εκ των οποίων ήταν της οικογένειας Γεωργίου Μπεχράκη.

Τα παιδιά επίσης διδάσκονται να ψάλλουν ύμνους της Εκκλησίας, αλλά και να χορεύουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, ενώ μέσα στο πρόγραμμα είναι και η βραδιά ελληνικού γλεντιού. Καταβάλλουν ένα συμβολικό ποσό για την κάλυψη των εξόδων τους, ενώ εάν υπάρχουν παιδιά που αδυνατούν να καταβάλλουν κι αυτό ακόμα το ποσό, ο Μητροπολίτης Μεθόδιος φροντίζει και βρίσκει είδος υποτροφιών ώστε να μην αρνείται η Μητρόπολη σε κανένα ελληνόπουλο τη συμμετοχή στην Κατασκήνωση για οικονομικούς λόγους.

Επισημαίνεται ότι το Κατασκηνωτικό Κέντρο λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τους χειμερινούς μήνες έχει προγράμματα τα οποία προσιδιάζουν στον χειμώνα με χιονοδρομίας, ορειβασίες και τα συναφή όπως ακριβώς έγινε και φέτος.

Επίσης, γίνονται συνεδριάσεις των Φιλοπτώχων αδελφοτήτων των κοινοτήτων, των κοινοτικών συμβουλίων, του Συνδέσμου των ιερέων, προγράμματα πνευματικής περισυλλογής πριν από τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Τα παιδιά του χειμερινού κατασκηνωτικού προγράμματος συμμετέχουν στον Εσπερινό, στον οποίον προέστη ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Βοστώνης π. Θεόδωρος Μπάρμπας.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ