24.8 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Η κοπή της Αγιοβασιλόπιττας στην Κοινότητα Βαφεοχωρίου

Την παρελθούσα Κυριακή, 21η τρέχοντος μηνός Ιανουαρίου, στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, το παλλάδιο των απανταχού Βαφεοχωριτών, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε το πατροπαράδοτο και λαοφιλές έθιμο της ευλογίας και κοπής της Αγιοβασιλόπιττας, προς ευλογία του νέου έτος 2024.

Με τον Σεβασμιώτατο Πατριαρχικό Επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου, Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, συλλειτούργησε ο οικείος Ιερατικώς Προϊστάμενος, Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ραϊλάκης Βρανάς και διακόνησε ο Πατριαρχικός Διάκονος κ. Ευλόγιος Τσάτσα.

Τα αναλόγια του Ιερού Ναού μας πλαισίωσαν οι τακτικοί Ιεροψάλτες κ. Αθανάσιος Λίγγας και κ. Μιχαήλ Χαννούτογλου.

Εκκλησιάστηκαν αρκετοί χριστιανοί, από το χωριό μας και από διάφορα μέρη της Πόλης.

Πριν από την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Δεσπότης μας κήρυξε τον θείο λόγο και ευχήθηκε τα δέοντα στον υποσημειούμενο, για τα ονομαστήριά του, τα οποία προεορτάσαμε εκείνη την ημέρα.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε στην Κοινοτική μας Αίθουσα η ευλογία της Αγιοβασιλόπιττας, με την παρουσία όλου του εκκλησιάσματος και των μόλις αφιχθέντων Μεγάλου Πρωτοσύγκελλου κ. Γρηγορίου, Άρχοντος κ. Αντωνίου Χατζόπουλου και κ. Νικολάου – Γεωργίου Παπαχρήστου, δημοσιογράφου, Διευθυντή του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας των Πατριαρχείων.

Κατά την σύντομη ομιλία του, πριν την κοπή της Αγιοβασιλόπιττας, ο Σεβασμιώτατος μετέφερε προς όλους τους εκλεκτούς παριστάμενους τις ευχές και την ευλογία του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, καλωσόρισε τον νεοδιορισθέντα άγιο Μέγα Πρωτοσύγκελλο στην Κοινότητά μας και τον συνεχάρη, για την ανάληψη των πολυευθύνων καθηκόντων του στην Πατριαρχική Αυλή. Ευχήθηκε τα δέοντα στον εορτάσαντα Ιεροψάλτη μας κ. Αθανάσιο Λίγγα, ως και στον υποσημειούμενο, για τα ονομαστήριά τους, καθώς επίσης και στους αγαπητούς κ. Χρυσοβαλάντη Τζαβίδη, και κ. Χρήστο Δαφνοπατίδη, Πρόεδρο και μέλος, αντιστοίχως, της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητάς μας, για τα γενέθλιά τους.

Κατά τη διανομή της Αγιοβασιλόπιττας, το χρυσό νόμισμα έλαχε στο κομμάτι του Παναγιωτάτου και Σεβασμιωτάτου Αυθέντη και Δεσπότη μας κ. κ. Βαρθολομαίου, προς τον Οποίο σύσσωμη η Κοινότητά μας υποβάλλει τα βαθύτατα σέβη της, επικαλείται την αγία Πατριαρχική ευλογία Του και προσεύχεται στον Άγιο Θεό να Τού χαρίζει έτη πολλά και καλά, προς ευαρέστηση του ποιμνίου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Του και συνόλου της υπό τον ουρανόν Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Η πάντοτε φιλόξενη Εφοροεπιτροπή μας επιμελήθηκε τα της δεξιώσεως, που ακολούθησε, ως και των δώρων, για τα μικρά παιδιά, που ο Άγιος Βασίλης μοίρασε απλόχερα.

Οτιδήποτε γίνεται εντός της Εκκλησίας, γίνεται προς δόξαν Θεού και σωτηρία των ανθρώπων, γι’ αυτόκαι το έργο αυτό προκαλεί χαρά στους ουρανούς και ευφροσύνη στη γη. Αυτή την ιερή ευφροσύνη ευαγγελίζεται, για μία ακόμα φορά το εράσμιο Βαφεοχώρι, προς όλους τους ενορίτες και προσκυνητές της Κυρίας Θεοτόκου, προς τους φίλους της Κοινότητάς μας και προς όλους αδιακρίτως τους ανθρώπους και εύχεται για το σωτήριο έτος, που ήδη ανοίχθηκε μπροστά μας, να γίνει κτήμα όλων μας. Αμήν!

† Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ραϊλάκης Βρανάς

Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Βαφεοχωρίου

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ