10.6 C
Athens
Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, 2024

Η Μητρόπολη Δημητριάδος και η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών στην Εσθονία

Δυο εκδηλώσεις που φανερώνουν τους στενούς δεσμούς της Μητρόπολης Δημητριάδος και της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου με τον Ορθόδοξο κόσμο της Εσθονίας πραγματοποιήθηκαν το περασμένο διήμερο.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 14 Ιανουαρίου, ημέρα που τιμάται η μνήμη του ιερομάρτυρος αγίου Πλάτωνος, πρώτου Επισκόπου Ταλλίνης πριν από την εκχώρηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Αυτονομίας της Εκκλησίας της Εσθονίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος συλλειτούργησε με τον Σεβ. Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανο, καθώς και με τον Σεβ. Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Συμεών και της Αγίας Άννας στο Τάλλινν της Εσθονίας. Στην κατακλείδα της θείας λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος τίμησε τον Μητροπολίτη Στέφανο με την απονομή του Μεγαλόσταυρου, της Ανωτάτης Τιμητικής Διακρίσεως της Μητροπόλεως Δημητριάδος, και σχετικού Τιμητικού Διπλώματος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε επίσης ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων στην προσφώνηση του ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος, «ο Σεβασμιώτατος κ. Στέφανος μαρτυρεί αδιάλειπτα για τον Σταυρωθέντα και Αναστάντα Χριστό, μιλώντας για την ανάγκη της Ορθοδοξίας να έρθει σε γόνιμο διάλογο με τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, για την ανάγκη να ανταποκριθεί ποιμαντικά στις υπαρξιακές ανάγκες του μετα-νεωτερικού ανθρώπου, και έχοντας πάντοτε το βλέμμα του στραμμένο στη διαχριστιανική ενότητα.» Ο κ. Ιγνάτιος τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου του Μητροπολίτη Στεφάνου για την ενίσχυση της Ορθοδοξίας στην Εσθονία, την ενότητα των Ορθοδόξων και την αναγνώριση της Αυτονομίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Εσθονία, όπως επίσης και για τον διαθρησκειακό διάλογο, την ποιμαντική αντιμετώπιση της μετανάστευσης, και τη αλληλεπίδραση της Ορθοδοξίας με τον τοπικό πολιτισμό.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ταλλίννης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος, αφού ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία της Μητροπόλεως Δημητριάδος για την τιμή προς το πρόσωπό του, τόνισε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της εκκλησιαστικής του διακονίας προσπάθησε να λειτουργεί ως «δούλος» και «διάκονος» Χριστού, θέτοντας ως προτεραιότητα την ενότητα της Εκκλησίας και τις ανάγκες του ποιμνίου. Αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσπάθεια ανασύστασης της Αυτόνομης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Εσθονίας. Ο Μητροπολίτης Στέφανος τίμησε με τη σειρά του με το Παράσημο του Αγίου Πλάτωνος (αναγνωρισμένο από τη Δημοκρατία της Εσθονίας) και με σχετικό Τιμητικό Δίπλωμα τον Σεβ. Δημητριάδος και τον Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, για τη συνδρομή τους στο έργο της Μητροπόλεως Ταλλίνης, του Θεολογικού της Ινστιτούτου και του Προγράμματος Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Τάρτου.

Σε συνέχεια της επίσκεψης στην Εσθονία, την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, Παντελής Καλαϊτζίδης, έδωσε διάλεξη με τίτλο «Η Ορθόδοξη Πολιτική Θεολογία μεταξύ νεο-αυτοκρατορικών ψευδαισθήσεων και σύγχρονων προκλήσεων» στο Πανεπιστήμιο του Τάρτου.

Στην ομιλία του, ο Παντελής Καλαϊτζίδης, αφού ανέλυσε την Τριαδολογική, Χριστολογική και Ευχαριστιακή βάση της Ορθόδοξης πολιτικής θεολογίας, τονίζοντας την εσχατολογική της διάσταση και το «ουκ έστιν εκ τού κόσμου τούτου», αναφέρθηκε στη διαστρέβλωση της μέσα από την υποκατάσταση της εσχατολογικής αναμονής με τη δικαίωση εντός της ιστορίας και την μεταβολή της Εκκλησίας σε σχήμα και αρχή του αιώνος τούτου, όπως επίσης και μέσα από αντιλήψεις εξιδανίκευσης της ιδέας της «συμφωνίας», του αυτοκρατορικού παρελθόντος αλλά και του έθνους, που καταλήγουν εντέλει στην αίρεση του εθνοφυλετισμού, την βαλκανοποίηση και την πολιτική εργαλειοποίηση της Ορθοδοξίας. Ως ακραίο παράδειγμα αυτών των τάσεων, ο Παντελής Καλαϊτζίδης ανέφερε τη διδασκαλία του «Ρωσικού κόσμου», η οποία προπαγανδίζεται από τη Ρωσική Εκκλησία σε «συμφωνία» με το καθεστώς Πούτιν και αποτελεί την ιδεολογική βάση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στη συνέχεια περιέγραψε την προσπάθεια να ανασκευαστεί αυτή η διδασκαλία μέσω της σχετικής «Διακήρυξης» (εδώ: https:// tinyurl.com/yr4d7c43 ) που υπέγραψαν πάνω από 1500 ακαδημαϊκοί θεολόγοι και εκκλησιαστικές προσωπικότητες, και η οποία αποτέλεσε τη βάση για περαιτέρω ενέργειες του Ορθόδοξου κλήρου στην Ουκρανία αλλά και σε επίπεδο κορυφής, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το Πανεπιστήμιο του Τάρτου συνδιοργανώνει, μαζί με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι σύγχρονες προκλήσεις» που εξετάζει φλέγοντα ζητήματα της σύγχρονης εποχής που απασχολούν τόσο τον Ορθόδοξο όσο και τον Δυτικό κόσμο. Τα μαθήματα του προγράμματος αυτού ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και θα συνεχιστούν ως τον Ιούνιο του 2024, με διδάσκοντες διακεκριμένους Ορθόδοξους θεολόγους απ’ όλο τον κόσμο. Λεπτομέρειες δίνονται στο σύνδεσμο http://tinyurl.com/3cdnybhk .

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ