15.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Λιθουανία

Στις 6 Ιανουαρίου 2024, εορτή των Θεοφανείων σύμφωνα με το νέο Ιουλιανό ημερολόγιο, ο ιερομόναχος Ιουστίνος Κιβιλού, Έξαρχος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στη Λιθουανία, τέλεσε την πρώτη του θεία λειτουργία στο Βίλνιους. Σύμφωνα με το κανονικό δίκαιο, από τη στιγμή αυτή ολοκληρώθηκε η ίδρυση της Εξαρχίας (εκπροσώπησης) του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στη Λιθουανία. Η νέα θρησκευτική δομή θα είναι σε θέση να λειτουργήσει τον Φεβρουάριο, μόλις λάβει επίσημη εγγραφή από τις λιθουανικές αρχές. Σε συνέντευξή του στο Delfi, ο πατέρας Ιουστίνος μίλησε για τη σημασία αυτού του γεγονότος για την Ορθόδοξη Εκκλησία στη Λιθουανία και για τον ίδιο, για το πώς συνυπάρχουν οι δύο Ορθόδοξες εκκλησίες στην πατρίδα του, την Εσθονία, και για τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος, γιος κομμουνιστή, άφησε τους μεθοδιστές και τους λουθηρανούς και έγινε ορθόδοξος ιερέας.

Ο πατέρας Ιουστίνος είναι 61 ετών και κληρικός της Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Εσθονίας, η οποία υπάγεται στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Υπό την ηγεσία του πατέρα Ιουστίνου στη Λιθουανία θα υπηρετούν ορθόδοξοι ιερείς οι οποίοι το 2022 εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τη θέση του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλου σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Για τον λόγο αυτό, ο επικεφαλής της επισκοπής Βίλνιους-Λιθουανίας του Πατριαρχείου Μόσχας, μητροπολίτης Ιννοκέντιος, τους έθεσε σε αργία και στη συνέχεια τους υπέβαλε σε καθαίρεση.

Τον Φεβρουάριο του 2023, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος είναι ο πρώτος μεταξύ των ορθόδοξων Πατριαρχών, αποκατέστησε με το έκκλητο τους ιερείς αυτούς. Στη συνέχεια προστέθηκαν σε αυτούς ιερείς που είχαν καταφύγει στη Λιθουανία λόγω των διώξεων στη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με το κανονικό δίκαιο, μόνο ένας ιερέας με βαθμό μοναχού μπορεί να γίνει έξαρχος, επειδή μόνο ένας μοναχός μπορεί να ανυψωθεί στον υψηλότερο ιερατικό βαθμό – τον βαθμό του επισκόπου. Κανένας από τους οκτώ ιερείς στις λιθουανικές ενορίες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως δεν έχει μοναχικό βαθμό, οπότε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έπρεπε να διορίσει έναν έξαρχο από το εξωτερικό. Η επιλογή του κατέληξε στον πατέρα Ιουστίνο Κιβίλου από την Εκκλησία της Εσθονίας.

Όπως είπε ο ίδιος ο πατέρας Ιουστίνος στο Delfi, έγινε μοναχός μετά το θάνατο της γυναίκας του πριν από πολλά χρόνια. Ο πατέρας Ιουστίνος έχει τρία παιδιά και έξι εγγόνια. Και τώρα έχει ένα ποίμνιο δέκα ενοριών στη Λιθουανία, το οποίο προσεύχεται στα λιθουανικά, τα λευκορωσικά, τα ουκρανικά και τα ρωσικά.

– Ποια είναι η σημασία της δημιουργίας της Εξαρχίας της οποίας έχετε διοριστεί επικεφαλής;

– Το σημαντικό δεν είναι ότι με διόρισαν, αλλά ότι αποκατέστησαν τη δικαιοσύνη στους ιερείς που είχαν καθαιρεθεί από το λειτούργημα. Επιπλέον, χάρη σε αυτή την απόφαση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου, οι άνθρωποι έχουν πλήρη δυνατότητα να επιλέγουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους πού θα προσεύχονται.

– Τι σημαίνει αυτός ο διορισμός για εσάς προσωπικά;

– Σοκαρίστηκα όταν έμαθα για αυτόν τον διορισμό (γέλια). Η κόρη ενός Εσθονού ιερέα, με την οποία είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό και η οποία ζει στην Αμερική εδώ και πολλά χρόνια, με ρώτησε κάποτε γιατί εγώ, τόσο έξυπνος και ταλαντούχος, είμαι ακόμα στην Εσθονία. Γέλασα και της απάντησα ότι δεν ήθελα να πάω πουθενά και δεν σχεδίαζα τίποτα, γιατί ήμουν μια χαρά στην Εσθονία.

Υπάρχει ένα ωραίο ρητό: αν θέλεις να κάνεις τον Θεό να γελάσει, πες του τα σχέδιά σου. Αλλά κατά τη γνώμη μου, ο Θεός μπορεί να γελάσει και με την απουσία σχεδίων.

Ευτυχώς, τη στιγμή που ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μου έκανε αυτή την πρόταση τον περασμένο Ιούνιο, καθόμουν σε μια καρέκλα – αυτός είναι ο μόνος λόγος που δεν έπεσα κάτω.

Βέβαια, ένιωσα μεγάλη αυτοπεποίθηση και μεγάλη ευθύνη προς το πρόσωπό μου. Αλλά νομίζω ότι δεν έχω ακόμη συνειδητοποιήσει απόλυτα τη σπουδαιότητα αυτού που έχει συμβεί.

– Τώρα στη Λιθουανία υπάρχουν αρκετοί ιερείς και δέκα ενορίες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως που λειτουργούν σε διάφορες γλώσσες. Τι πρέπει να αλλάξει με την εμφάνιση της Εξαρχίας;

– Ελπίζω ότι έχουμε φτάσει στη γραμμή του τερματισμού όσον αφορά την καταχώριση της Εξαρχίας ως παραδοσιακής θρησκευτικής κοινότητας στη Λιθουανία. Έχουμε ήδη έναν καταστατικό χάρτη, που έχει ελεγχθεί από δικηγόρους, τον οποίο σύντομα θα μεταφράσουμε στα λιθουανικά. Στη συνέχεια θα υποβάλουμε αυτό το έγγραφο στην κυβέρνηση. Ελπίζω ότι σε ένα μήνα θα λάβουμε την καταχώριση. Και ελπίζω ακράδαντα ότι θα έρθουν σε εμάς περισσότεροι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να αποφασίσουν να ενεργήσουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους πριν.

– Εννοείτε τους απλούς πιστούς ή τους ιερείς;

– Τόσο τους απλούς πιστούς όσο και τους ιερείς. Αλλά αν όλα είναι απλά με τους πρώτους – είμαστε ανοιχτοί σε όλους, τότε με τους ιερείς είναι λίγο πιο περίπλοκο. Εδώ υπάρχουν κανονικά ζητήματα. Όταν ένας ιερέας θέλει να μετακινηθεί από τη μια εκκλησία στην άλλη, πρέπει να λάβει μια επιστολή άδειας από την ιεραρχία του, δηλαδή μια γραπτή άδεια. Και εδώ μπορεί να έχουν προβλήματα, μια τέτοια επιστολή μπορεί απλά να μη δοθεί. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο.

– Μέχρι στιγμής, οι λειτουργίες έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες καθολικές και προτεσταντικές εκκλησίες. Πού θα λειτουργήσετε εσείς στη συνέχεια; Υπάρχουν σχέδια να χτίσετε τον δικό σας ναό;

– Είμαστε πολύ ευγνώμονες σε όλους εκείνους που μας επέτρεψαν να εισέλθουμε στις εκκλησίες τους για να λειτουργήσουμε. Αλλά είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε τον δικό μας ναό, τον δικό μας καθεδρικό ναό στο Βίλνιους. Πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου. Μας έχει προσφερθεί ένας χώρος, μέχρι στιγμής το σκεφτόμαστε. Έχουμε μια ιδέα, αλλά δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ως προς αυτό. Το κυριότερο είναι ότι η οικοδόμησή μας δεν πρέπει να προκαλέσει δυσαρέσκεια στους κατοίκους της περιοχής. Και θα ήταν καλό να βρούμε προστάτες των Τεχνών που θα μας βοηθούσαν να χτίσουμε αυτόν τον καθεδρικό ναό.

– Πώς σκοπεύετε να οικοδομήσετε σχέσεις με την Επισκοπή Βίλνιους-Λιθουανίας του Πατριαρχείου Μόσχας; Από τη μία πλευρά, ήταν αυτή η επισκοπή που έδιωξε τους ιερείς που τώρα υπηρετούν μαζί σας. Από την άλλη πλευρά, η δομή αυτή παραμένει στο νομικό πλαίσιο της Λιθουανίας.

– Είναι σαφές ότι πρέπει να επικοινωνήσουμε. Φυσικά, δύο παράλληλες εκκλησίες σε ένα κράτος δεν είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή.

– Στην Εσθονία, από όπου κατάγεστε, υπάρχουν επίσης δύο ορθόδοξες εκκλησίες – η Εσθονική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας και η Εσθονική Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Και συνυπάρχουν εδώ και σχεδόν 20 χρόνια…

– Στην Εσθονία, η ιστορία ήταν ουσιαστικά η ίδια. Φυσικά, όταν η ανεξαρτησία της Εσθονίας το 1918 έκοψε τους δεσμούς με τη Σοβιετική Ρωσία, οι εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Εσθονίας στράφηκαν στην Κωνσταντινούπολη και ζήτησαν αυτονομία. Την έλαβαν με τη μορφή του Τόμου το 1923. Έτσι, η Εσθονία είχε μία Ορθόδοξη Εκκλησία μέχρι να έρθουν οι Σοβιετικοί. Τον Σεπτέμβριο του 1944, τα σοβιετικά στρατεύματα κατέλαβαν το Ταλλίν. Η γερμανική κατοχή αντικαταστάθηκε από τη σοβιετική κατοχή. Τον Μάρτιο του 1945, η Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας ουσιαστικά έκλεισε, με αποτέλεσμα να γίνει μέρος του Πατριαρχείου της Μόσχας. Ο ηγέτης της Μητροπολίτης Αλέξανδρος και οι ιερείς αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στη Σουηδία. Και στη διάρκεια της μετανάστευσης κατάφεραν να διατηρήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα τη δομή της εκκλησίας. Αλλά το 1978 το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως απενεργοποίησε τον Τόμο του 1923. Όταν η Εσθονία έγινε και πάλι ανεξάρτητη, η Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας επανιδρύθηκε και ο Τόμος επανενεργοποιήθηκε.

Όμως, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ η Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας δεν ήταν ενεργή, το σώμα άλλαξε πολύ. Πολλοί Εσθονοί που κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι την ανεξάρτητη Εσθονία προσηλυτίστηκαν από την Ορθοδοξία στον Λουθηρανισμό. Αυτό οφειλόταν και στην πολιτική της Ρωσικής Εκκλησίας, η οποία ισχυριζόταν ότι η εκκλησιαστική σλαβονική ήταν η μόνη γλώσσα που καταλάβαινε ο Θεός. Πολύ λίγες λειτουργίες γίνονταν στα εσθονικά και πολλές εκκλησίες έκλεισαν. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου, πολλοί νέοι, δηλαδή μη ντόπιοι Ρώσοι, εισήλθαν στη χώρα. Οι Ορθόδοξοι ανάμεσά τους δεν ήθελαν να αποκαταστήσουν την Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας, αλλά να ανοίξουν ενορίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έτσι η Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας είχε εκλείψει στην Εσθονία και άνοιξαν ενορίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το 1996 στη Ζυρίχη, η Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας συμφώνησε με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ότι οι εσθονικές ενορίες θα επέλεγαν σε ποια εκκλησία θα προσχωρούσαν. Ορίστηκε ότι θα μπορούσαμε να τελούμε μαζί τα μυστήρια, να λειτουργούμε μαζί, ότι οι ενορίτες της μιας εκκλησίας θα μπορούσαν να συμμετέχουν στη λειτουργία στην εκκλησία της άλλης εκκλησίας κ.ο.κ. Αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν λειτουργούσε. Στις εκκλησίες του Πατριαρχείου Μόσχας αυτή η πρακτική δεν ήταν ευπρόσδεκτη. Για παράδειγμα, όταν η Μονή Πιούχτιτσα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έμαθε ότι κάποιος είχε “πάει στους Εσθονούς”, τον έστειλε αμέσως σε εξομολόγηση για να καθαριστεί από το “αμάρτημα”.

– Αλλά ενώ η κατάσταση είναι παρόμοια, το πλαίσιο είναι διαφορετικό. Τότε επικρατούσε ειρήνη, ενώ τώρα υπάρχει πόλεμος. Η επισκοπή Βίλνιους-Λιθουανίας, αν και διεκδικεί την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα, εξακολουθεί να υπάγεται στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Και ο Πατριάρχης Κύριλλος υποστηρίζει ενεργά τον Πούτιν στον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας. Σε αυτή την κατάσταση, ίσως είναι πιο δύσκολο να βρεθεί κοινό έδαφος με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στη Λιθουανία;

– Είναι σημαντικό για μένα να μην υπάρχει κανένας πόλεμος μεταξύ μας εδώ στη Λιθουανία. Πώς θα επιτευχθεί η ειρήνη – θα το δούμε. Θα κάνουμε προσευχή. Δεν θέλω καυγάδες. Είμαι ορθόδοξος ιερέας. Είμαι υπέρ της Ορθοδοξίας, η οποία είναι απανταχού. Εδώ υπάρχουν μόνο πολιτικές αποχρώσεις. Αν και θα έλεγα ότι ο πόλεμος δεν είναι πολιτική. Πολιτική είναι αυτό που συμβαίνει πριν από τον πόλεμο. Μόλις ξεκινήσω την ενεργό δράση μου στη Λιθουανία, ελπίζω ότι θα μπορέσω να συναντήσω τον Μητροπολίτη Βίλνιους και Λιθουανίας Ιννοκέντιο.

– Πότε θα αρχίσει η ενεργός δράση σας; Πού θα είναι η κατοικία σας; Στη Λιθουανία;

– Ναι. Αλλά δεν ξέρω ακόμα πού ακριβώς. Μας έχει προσφερθεί ένα σπίτι όπου θα μπορούσαμε να κάνουμε το κέντρο και την κατοικία μας, αλλά πρέπει ακόμη να επιπλωθεί. Προς το παρόν μένω σε ένα ξενοδοχείο, οπότε δεν πρόκειται να έρθω για μεγάλο χρονικό διάστημα, διαφορετικά η διαμονή μου στη Λιθουανία θα κοστίσει πάρα πολύ στην Εξαρχία. Μόλις διευθετηθεί το θέμα της διαμονής μου στη Λιθουανία, θα ξεκινήσω αμέσως την ενεργό δράση.

– Πάτερ Ιουστίνε, παρακαλώ πείτε μας για εσάς. Είστε από την Εσθονία;

– Ναι, γεννήθηκα στην Εσθονία το 1962. Όταν ήμουν δύο ετών, άρχισε η εποχή του Μπρέζνιεφ. Έτσι, δεν θυμάμαι τον Χρουστσόφ, αλλά θυμάμαι καλά τον Μπρέζνιεφ. Όταν πέθανε, υπηρετούσα ήδη στο Βορονέζ, στις δυνάμεις επικοινωνίας. Παρεμπιπτόντως, πήρα μια πολύ καλή θέση στο στρατό – στην κουζίνα. Κάποιος ήθελε να πάει στη σχολή λοχιών και κανόνισε να πάρω εγώ τη θέση του. Δεν είχα καμία ειδική εκπαίδευση, αλλά έμαθα γρήγορα και έγινα μάλιστα επικεφαλής του κυλικείου. Αλλά, φυσικά, σοβαρά, το να είμαι στον σοβιετικό στρατό ήταν χάσιμο χρόνου.

– Από ποια οικογένεια είστε;

– Η οικογένειά μου ήταν άθεοι. Ο πατέρας μου ήταν ιδεολογικός κομμουνιστής. Ήταν ο πρώτος γραμματέας της Κομσομόλ της περιοχής όπου ζούσαμε. Είμαι λοιπόν γιος κομμουνιστή. Η μητέρα μου ήταν απλώς μια καλή γυναίκα που δεν έμπλεκε σε τσακωμούς με ανόητους, ήθελε να ζει ειρηνικά. Φυσικά, υπήρχαν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι στη σοβιετική εποχή, γι’ αυτό και ξεκίνησε η αποχαύνωση. Όπως λένε, το κακό κερδίζει όταν το καλό δεν κάνει τίποτα. Πολλοί καλοί άνθρωποι δεν έκαναν τίποτα, γι’ αυτό και η ΕΣΣΔ κράτησε τόσο πολύ. Γενικά, έχω “κόκκινο” υπόβαθρο. Για την πρώτη δημοκρατία – την Εσθονία του μεσοπολέμου – δεν ειπώθηκε ποτέ τίποτα στην οικογένεια. Θυμάμαι μόνο όταν η γιαγιά της μαμάς μου ήρθε να ζήσει μαζί μας, ακριβώς εκείνη την εποχή που η ιστιοδρομία των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας του 1980 γινόταν στο Ταλλίν, στην Πιρίτα. Ο Φινλανδός αθλητής Esko Rekhardt κατέλαβε την πρώτη θέση σε μία από τις κατηγορίες. Και τότε ακούστηκε ο φινλανδικός ύμνος – ακριβώς ο ίδιος με τον ύμνο της ανεξάρτητης Εσθονίας. Ήμουν στο σπίτι και έβλεπα τηλεόραση. Ξαφνικά, όταν ακούστηκε ο ύμνος, η γιαγιά μου βγήκε τρέχοντας από την κουζίνα, στάθηκε δίπλα στην τηλεόραση και τραγούδησε. Ήταν μια αποκάλυψη για μένα!

Φυσικά, ήμουν και οκτωβριστής και πρωτοπόρος, αλλά όταν ήρθε η ώρα να γίνω μέλος της Κομσομόλ, είδα τα πράγματα διαφορετικά. Τότε, στη δεκαετία του 1970, τα μαθήματα της Κομσομόλ ήταν πολύ δημοφιλή, όταν όλη η τάξη γινόταν μέλος της Κομσομόλ ταυτόχρονα. Και τότε αποδείχθηκε ότι υπήρχαν τέσσερα άτομα στην τάξη μας που δεν ήθελαν να ενταχθούν στην Κομσομόλ: ένα κορίτσι από θρησκευόμενη οικογένεια, οι φίλοι μου και εγώ. Ο δάσκαλος της τάξης μας, ένας πολύ καλός άνθρωπος, μας ρώτησε αν θα εντασσόμασταν στην Κομσομόλ ή όχι. Είπαμε αποφασιστικά “Όχι”. Και μας είπε: “Εντάξει. Μου ζητήθηκε να ρωτήσω. Έτσι ρώτησα”.

– Πώς φτάσατε στον Θεό;

– Όσον αφορά τον Θεό, θυμάμαι ότι ένιωσα την παρουσία του Θεού Πατέρα, του Ύψιστου, ήδη από την ηλικία των 12-14 ετών. Πίστευα ότι υπάρχει μια ανώτερη δύναμη, η οποία είναι ισχυρότερη από εμάς τους ανθρώπους. Αλλά δεν γνώριζα για το Ευαγγέλιο και τον Χριστό εκείνη την εποχή. Κάποια στιγμή, στην ηλικία των 14-15 ετών, θυμάμαι, ήθελα να πάω στο ναό τα Χριστούγεννα. Και εκείνη την εποχή υπήρχαν γύρω μου περίπολοι και αστυνομικοί σε υπηρεσία. Τώρα που νομίζω ότι ξέρω τι είναι η πίστη, είναι δύσκολο να πω τι ήταν: ήταν η αδρεναλίνη ή η διαμαρτυρία, όταν στην εφηβεία θέλεις να κάνεις κάτι που δεν μπορείς να κάνεις; Και επίσης εκείνη την εποχή εμφανίστηκαν στην Εσθονία Μεθοδιστές από την Αγγλία. Είχαν καλά μουσικά όργανα – κιθάρες, τύμπανα και ούτω καθεξής. Ήταν τόσο ελκυστικοί για τους νέους. Πάρα πολλοί από τους σημερινούς μουσικούς της ροκ ξεκίνησαν από τους Μεθοδιστές. Πήγα κι εγώ εκεί, αλλά κάποια στιγμή σκέφτηκα: Ήρθα εδώ για να κάνω μουσική ή για να αναζητήσω τον Θεό; Φυσικά, στην Εσθονία, αν κάποιος ενδιαφέρεται για τη θρησκεία, πηγαίνει πρώτα απ’ όλα στη Λουθηρανική Εκκλησία. Ειδικά από τη στιγμή που η Ορθοδοξία, τόσο κατά τη σοβιετική εποχή όσο και τώρα, συνδέεται κυρίως με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, αν και υπάρχουν και άλλες ορθόδοξες εκκλησίες στον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πήγα πρώτα στη Λουθηρανική Εκκλησία και άρχισα να σπουδάζω θεολογία εκεί. Είναι ενδιαφέρον ότι ο συνάδελφός μου στο γραφείο έγινε αργότερα καθολικός ιερέας, ενώ εγώ έγινα ορθόδοξος ιερέας. Το γραφείο σε γενικές γραμμές αποδείχθηκε ότι ήταν “απροσάρμοστο”.

– Πώς γίνατε Ορθόδοξος;

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οργανώθηκαν οικουμενικές συναντήσεις στην Εσθονία, όπου προσπαθήσαμε να μιλήσουμε όχι με γλώσσα γραμμένη σε βιβλία, αλλά, όπως λένε, από καρδιάς. Θυμάμαι ότι κάποτε μιλούσα για τον εαυτό μου και τις σκέψεις μου για τον Θεό σε έναν μικρό κύκλο ανθρώπων. Και ένας από αυτούς, που ήταν Ορθόδοξος, μου είπε: “Τι κάνεις σε μια λουθηρανική εκκλησία; Σκέφτεσαι σαν ορθόδοξος!” Αλλά μετά από αυτή τη συζήτηση μου πήρε ακόμα δέκα χρόνια για να έρθω στην Ορθοδοξία. Σταδιακά είδα ότι ο Λουθηρανισμός είχε “ξεχάσει” τι είχε προηγηθεί, τι ήταν σημαντικό για τους ανθρώπους. Ένιωθα ξεκάθαρα ότι αυτά τα πράγματα ήταν σημαντικά για μένα. Για παράδειγμα, η λατρεία των αγίων. Ήταν επίσης σημαντικό για μένα ότι αγγίζεις τη θρησκεία με όλες τις αισθήσεις. Και η Ορθόδοξη Εκκλησία τα έχει όλα! Και αποδείχθηκε αργότερα ότι η μισή μου οικογένεια είναι ορθόδοξη. Στη σοβιετική εποχή αυτό δεν συζητιόταν στο σπίτι…

Πηγή: https://www.delfi.lt/ru/news/live/ekzarh-konstantinopolskogo-patriarha-v-litve-my-otkryty-dlya-teh-kto-hochet-molitsya-v-mire-s-sovestyu-95590273

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ