21.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ιστορικής σημασίας η παρουσία του Γερμανού Προέδρου στον Αγιασμό των Υδάτων στο Βερολίνο

Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Αννόβερο Γερμανίας

Μεγάλο ιστορικό γεγονός αποτέλεσε η παρουσία του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και της συζύγου του Έλκε, στον Αγιασμό των Υδάτων και στην κατάδυση του Τιμίου Σταυρού που έγινε ανήμερα των Θεοφανίων στον ποταμό Σπρέε του Βερολίνου.

Ο Γερμανός Πρόεδρος έχοντας βαθιά εκτίμηση στον Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο, ευχαρίστως αποδέχτηκε την πρόσκλησή του να παραστεί στην συγκεκριμένη τελετή. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που συναντιόταν Πρόεδρος και Μητροπολίτης. Πολλές είναι οι συναντήσεις τους όχι μόνο σε επίσημες εκδηλώσεις, αλλά και σε ιδιωτικές, φιλικές. Δεν υπάρχει άλλωστε σημαίνουσα προσωπικότητα από όλους τους χώρους, που να μην έχει φιλική σχέση με τον Μητροπολίτη Γερμανίας, στον οποίο όλοι αναγνωρίζουν τις επιτυχείς προσπάθειές του για την ένταξη και ενσωμάτωση των Ελλήνων μεταναστών στην γερμανική κοινωνία, από την πρώτη στιγμή της διακονίας του στην Μητρόπολη Γερμανίας. Κρίνουμε σκόπιμο σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι, ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος παρόλο που αυτός αποτελεί την κινητήρια δύναμη της Μητροπόλεώς του, δεν οικειοποιείται καμιά επιτυχία, αλλά όλες τις αποδίδει στην από κοινού προσπάθεια με τους βοηθούς Επισκόπους του, τους κληρικούς του, αλλά και στους λαϊκούς συνεργάτες του. Γι’ αυτό έχει γίνει και παροιμιώδης η φράση του «εμείς στη Γερμανία», όταν αναφέρεται σε γεγονότα που αφορούν στην επαρχία του. Και όλα τα γεγονότα στα οποία πρωτοστατεί ο Μητροπολίτης Γερμανίας καταγράφονται ως ιστορικά, όπως και η φετινή τελετή του Αγιασμού των Υδάτων με την παρουσία του Προεδρικού ζεύγους της Ο.Δ. Γερμανίας. Διαχρονικά και τα μηνύματα που κι ετούτη την φορά τόνισε στην σύντομη και μεστή ομιλία του στα γερμανικά, της οποίας μετάφραση στα ελληνικά παραθέτουμε στην συνέχεια:

«Αξιότιμε κύριε Ομοσπονδιακέ Πρόεδρε, αγαπητή κυρία Büdenbender,

„Ὁ ἄνθρωπος ἁγιάζει τὸν τόπο“. „Ο άνθρωπος καθαγιάζει τον τόπο στον οποίο βρίσκεται“. Αυτή η παροιμία, η οποία ήταν ήδη γνωστή στην γνωστὴ στὴν ἀρχαιότητα, χρησιμοποιεῖται ἀκόμα καὶ σήμερα ἀπὸ τοὺς Ἕλληνες.

Και έχει επίσης βρει το δρόμο της σε άλλους λαούς, ιδιαίτερα σε εκείνους που ανήκουν επίσης στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να εκφράσει την ίση αξία και την ισότητα όλων των τόπων καταγωγής: „Δεν έχει σημασία από πού κατάγεσαι, σημασία έχει πώς συμπεριφέρεσαι εκεί που ζεις!“ Σε μια μέρα σαν τη σημερινή, το ακούμε με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. „Ο άνθρωπος καθαγιάζει τον τόπο“ σημαίνει για εμάς, που μόλις βιώσαμε τα Θεοφάνια, δηλαδή την εμφάνιση του Θεού στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη, στις ακτές του Αιγαίου, στη Μαύρη Θάλασσα ή, όπως σήμερα εδώ, στο Σπρέε. „Ο άνθρωπος αγιάζει τον τόπο“ σημαίνει για μας ότι αναγνωρίζουμε την αγιότητα του τόπου και του κόσμου που μας περιβάλλει. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που καθαγιάζουμε ή ευλογούμε το νερό, πολύ περισσότερο αναγνωρίζουμε την ήδη υπάρχουσα αγιότητα του νερού που μας δόθηκε από τον Θεό και αγιάστηκε από το βάπτισμα του Ιησού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αναγνωρίζεται ότι έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση  με τα περιβαλλοντικά ζητήματα που μας αφορούν όλους, ακριβώς επειδή στη δημιουργία πάντα αναζητούμε και θέλουμε να αναγνωρίσουμε τον ίδιο τον Δημιουργό.

Πολλοί από τους παρόντες σήμερα εδώ, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, ήρθαν στη Γερμανία πριν από χρόνια για να εργαστούν ή να σπουδάσουν. Άλλοι  ήρθαν εδώ ως πρόσφυγες, άλλοι είναι παιδιά ή εγγόνια τέτοιων μεταναστών. Αυτό που έχουν όλοι κοινό, είναι, ότι στην αρχή πραγματικά ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς αναζήτηση εργασίας, ελευθερίας, δημοκρατίας, εν ολίγοις: για ένα καλύτερο μέλλον. Με μια μεταφορική έννοια, ωστόσο, εκείνοι που έχουν εγκατασταθεί έκτοτε εδώ, εξακολουθούν να ταξιδεύουν. Επειδή αναζητούν αυτή την αγιότητα για την οποία μίλησα και τη βρίσκουν στο πρόσωπο των συνανθρώπων τους, στην κοινωνία γύρω τους, στο περιβάλλον τους. Αυτό που εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γιορτάζουμε σήμερα είναι αυτή η πνευματική αναζήτηση και σας ευχαριστούμε που μας συνοδεύετε με την παρουσία σας αυτή την ημέρα, όπως ακριβώς κάνετε και τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου με τα λόγια και τις πράξεις σας.

Αγαπητοί μου παρευρισκόμενοι, αγαπητό εκκλησίασμα!

Για τη νέα χρονιά που μόλις ξεκίνησε, σας εύχομαι εγκάρδια άφθονη την ευλογία του Θεού. Μείνετε υγιείς! Μείνετε – όπως και τα προηγούμενα χρόνια – ενεργά και εποικοδομητικά μέλη της εκκλησίας μας και της κοινωνίας στην οποία ζούμε!

Συνεχίστε να ορθώνετε το ανάστημά σας – μαζί με τα μέλη των άλλων εκκλησιών- για τον διάλογο, την ανεκτικότητα, την αξιοπιστία και την ενσωμάτωση, και πάνω απ’ όλα για την ειρήνη! Και μιλήστε στους γείτονες και τους φίλους σας – και αργότερα στα παιδιά και τα εγγόνια σας – για τη σημερινή μέρα: όταν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ήταν παρών καθώς γιορτάζαμε μαζί σε αυτό το ποτάμι την αγιότητα του Θεού μες στη δημιουργία Του.

Σας ευχαριστώ πολύ!».

Στην ακολουθία προέστη ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν και οι:

  • Γρηγόριος Duric εν Γερμανία Επίσκοπος, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
  • Damian Anda, Κόπτης Αρχιεπίσκοπος.
  • Diyonasiyos Tedla Mengistu, Αρχιεπίσκοπος Αιθιοπικής Εκκλησίας.
  • Dr. Heiner Koch, Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Βερολίνου
  • Stephan Iro, eκπρόσωπος  EKD στο Βερολίνο.
  • Μάρα Μαρινάκη, Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Βερολίνο
  • Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου από την Ελληνική Πρεσβεία.
  • Δημήτρης Δημητρίου από την Κυπριακή Πρεσβεία.
  • Παναγιώτης Παρασκευάς, Ναυτικός Ακόλουθος Ελληνικής Πρεσβείας.
  • Χριστόδουλος Λιασσίδης, Στρατιωτικός ακόλουθος Κυπριακής Πρεσβείας.
  • Cornelia Seibeld,  Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Βερολίνο.
  • Christian Goiny, Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στο τέλος ο Πρόεδρος εξέφρασε την χαρά του γι’ αυτήν την εμπειρία που έζησε, ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Μητροπολίτη, χαιρέτησε τον κόσμο και απηύθυνε μήνυμα ειρήνης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής.

Πέρα από την θρησκευτική του αξία ο φετινός Αγιασμός των Υδάτων στο Βερολίνο είχε και ιστορική σημασία και για την Γερμανία, αλλά και για τη Ελλάδα, την Ορθοδοξία ολόκληρη και βεβαίως και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας.

Δικαιολογημένα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος θα μπορεί να πει με ικανοποίηση πως «Εμείς στη Γερμανία» γράψαμε κι ετούτη τη φορά ιστορία προς δόξαν Θεού.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ