Την Κυριακή, 7 Ιανουαρίου 2023, εορτή της Συνάξεως του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστή, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος μετέβη και ιερούργησε στον εορτάζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό στην περιοχή Parramatta του Σύδνεϋ.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, μιλώντας εκτενώς για την προσωπικότητα του τιμωμένου Αγίου, ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε καταρχάς την εγκωμιαστική ρήση του ιδίου του Χριστού: «Μείζων ἐν γεννητοῖς γυναικῶν προφήτης Ἰωάννου τοῦ βαπτιστοῦ οὐδείς ἐστιν». Κατόπιν ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε ότι ο Άγιος Ιωάννης διεδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Μυστήριο της Θείας Οικονομίας, δηλαδή του σχεδίου του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι προετοίμασε την οδό από την οποία διήλθε ο Χριστός, ότι υπήρξε πρόδρομος του Μυστηρίου του Βαπτίσματος που έως σήμερα συνιστά προϋπόθεση για την είσοδο ενός ανθρώπου στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και ότι υπήρξε πρόδρομος του Μοναχισμού. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι στην ορθόδοξη εικονογράφηση ο Άγιος Ιωάννης εμφανίζεται συχνά να φέρει φτερά στους ώμους του. Αυτό συμβαίνει, διότι, όπως εξήγησε ο Σεβασμιώτατος, θα είναι εκείνος που θα ηγηθεί του τάγματος ισάγγελων ανθρώπων που θα αντικαταστήσει το έκπτωτο αγγελικό τάγμα του Εωσφόρου.
Εστιάζοντας, στη συνέχεια, στα χαρακτηριστικά του κηρύγματος του Αγίου Ιωάννη, ο Αρχιεπίσκοπος διέκρινε ότι δεν ήταν δημαγωγικό, αλλά, τουναντίον, εμπεριείχε στοιχεία που το καθιστούσαν δυσάρεστο και ενοχλητικό για τους ανθρώπους. Επικαλούμενος τη γνωστή φράση του: «Μετανοεῖτε, ἤγγικεν γὰρ ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν», επισήμανε πως ο Τίμιος Πρόδρομος κήρυττε τη μετάνοια, όχι με την επιφανειακή ή υποκριτική έννοια, αλλά με την ουσιαστική, της αλλαγής τρόπου σκέψεως και κατ’ επέκταση τρόπου ζωής. «Πολλοί άνθρωποι», παρατήρησε ο Σεβασμιώτατος, «πηγαίνουν στον πνευματικό τους, λένε τις αμαρτίες τους, αλλά παραμένουν αμετανόητοι και συνεχίζουν την ίδια ζωή. Ή πηγαίνουν στον πνευματικό, γιατί θέλουν να ξεγελάσουν λίγο τη συνείδησή τους. Αυτό που εννοούσε ο Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψεως. Να μη συνεχίζουμε να είμαστε οι ίδιοι. Το να πω απλώς ή να αποδεχτώ απλώς τις αμαρτίες μου, δεν είναι μετάνοια. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να το κατανοήσουμε και κυρίως να το αποδεχθούμε».
Το δεύτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα του κηρύγματος του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου αποτυπώνεται στη φράση: «Ὁ ἔχων δύο χιτῶνας μεταδότω τῷ μὴ ἔχοντι». «Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος δε ζητούσε να επιβληθεί κάποιος νόμος, αλλά μιλούσε για προσωπική αλλαγή του ανθρώπου», σημείωσε σχετικά ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε: «Ο Ιωάννης κήρυττε την αλλαγή, η οποία όμως ξεκινά από τον εαυτό μας. Το μεγάλο πρόβλημα της σημερινής εποχής, είναι ότι ο άνθρωπος ασχολείται με τον εαυτό του μόνο όταν πρόκειται για καλά και ευχάριστα πράγματα. Όταν όμως πρόκειται για έλεγχο, τότε δεν ασχολούμαστε με τον εαυτό μας, αλλά ασχολούμαστε με τους άλλους. Και βλέπουμε μόνο τα στραβά και τα ελαττώματα των άλλων».
Κατακλείοντας, ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε πατρικά τους πιστούς που εκκλησιάστηκαν, να μελετήσουν και να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν στη ζωή τους όσα κήρυττε ο Προστάτης της Ενορίας – Κοινότητάς τους. Παράλληλα, συνεχάρη τον Ιερατικώς Προϊστάμενο, π. Δημήτριο Κόκκινο, τον Πρόεδρο κ. Κοσμά Δημητρίου και σε όλους τους συνεργάτες τους, για το θεάρεστο έργο το οποίο επιτελούν, για το πνεύμα αγάπης και ενότητας με το οποίο εργάζονται για την περαιτέρω πρόοδο της Ενορίας – Κοινότητας, και για την αφοσίωσή τους στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.