27.9 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Το ενδιαφέρον της Ρουμανίας για τον ιστορικό Ναό της Παναγίας Βλαχαράι

Φως Φαναρίου

Ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Ινστιτούτου «Δημήτριος Καντεμίρ» της Ρουμανίας στην Κωνσταντινούπολη κ. Dragoş Nita, επισκέφθηκε το Βακούφι του Ιερού Ναού  Παναγίας Παραμυθίας Βλαχσαράι, όπου τον υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος κ. Λάκης Βίγκας, ο Δρ Απόστολος Πορίδης, αρχιτέκτων και στέλεχος της Επιτροπής της Κοινότητος, και η καθηγήτρια Ayşegül Özer του Πανεπιστημίου Özyeğin.

Ο κ. Dragoş Nita ενημερώθηκε για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε ο ιστορικός πρώην Πατριαρχικός Ναός και οι πέριξ χώροι του να αναστηλωθούν και να ενταχθούν και πάλι στην Κοινοτική ζωή, με την προοπτική νέων συνεργασιών με τοπικά ιδρύματα, καθώς και με το εξωτερικό, αφού η ιστορία του Ναού ξεκινά με τους ηγεμόνες της Μολδοβλαχίας.

Ο κ. Nita δήλωσε το μεγάλο ενδιαφέρον της Ρουμανίας για τον συγκεκριμένο Ναό και την ιστορική του παρακαταθήκη, κυρίως επειδή συνδέεται με το οίκημα του Καντεμίρ, το οποίο και θεωρούν ως πολύτιμο πολιτισμικό στοιχείο, που συνδέει Ρουμανία, Μολδαβία και Τουρκία.

Αποφασίστηκε να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος μεταξύ του Ινστιτούτου και της Επιτροπής, πάντοτε υπό την πνευματική μέριμνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να γίνουν σχετικές μελέτες και έρευνες γύρω από αυτό το σημαντικό μνημείο του Γένους μας.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ