21 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Χριστούγεννα στα ερείπια για την σεισμόπληκτη Αντιοχειανή Κοινότητα

Φως Φαναρίου

Ο Άρχων Μέγας Χαρτοφύλαξ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Λάκης Βίγκας, συνοδευόμενος από τον Αντιοχειανό κ. Μιχάλη Χανούτογλου, μετέβη από την Κωνσταντινούπολη στην σεισμόπληκτη περιοχή της Αντιόχειας, προς συμπαράστασιν των εκεί Αντιοχειανών Ορθοδόξων Χριστιανών, που δοκιμάζονται ακόμα από τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού του Φεβρουαρίου 2023.

Ο κ. Λάκης Βίγκας είχε από την πρώτη στιγμή κινητοποιηθεί, μαζί με την Ομογένεια της Πόλης, για την στήριξη της Αντιοχειανής Ορθόδοξης Κοινότητας.

Τρείς μέρες, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, επισκέψεις σε Μερσίν, Αλεξανδρέττα, Αρσούζ, Βακιφλί, Αντιόχεια, Σαριλάρ και Τοκατσλί, με την αγωνία της αναζήτησης λύσεων για την παραμονή της ιστορικής Κοινότητας στις εστίες της.

Ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου συμμετείχε στην Θεία Λειτουργία στο χωριό Τοκατσλί, στην αίθουσα που έχει ειδικά διαμορφωθεί, αφού ο μοναδικός ναός του χωριού έχει καταστραφεί εντελώς από τον σεισμό.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιεραπόλεως κ. Αρσένιος, Βοηθός Επίσκοπος του Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιωάννου. Ο Επίσκοπος Αρσένιος έκανε και την Χριστουγεννιάτικη Θ. Λειτουργία στην Αντιόχεια, στα ερείπια του Καθεδρικού Ναού των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα.

Επίσης, ο κ. Λάκης Βίγκας παρέστη και σε επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Επίσκοπος κ. Αρσένιος, για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού.

Τον Επίσκοπο κ. Αρσέινιο συνόδευε ο Αρχιμανδρίτης π. Παύλος Ορντούλουγλου, Πατριαρχικός Επίτροπος του Θρόνου της Αντιοχείας στην Αντιόχεια, ο οποίος και στους σεισμούς της περιοχής επέδειξε θυσιαστικό φρόνημα για την ανακούφιση των πληγέντων.

Η Αντιοχειανή Κοινότητα γιόρτασε τα Χριστούγεννα με όλο της το είναι! Αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια της και όλοι ευχόμαστε να τα καταφέρει, παρά τις ποικίλες αντιξοότητες. Με την ανύστακτη μέριμνα του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ώστε να ανοικοδομηθούν οι ναοί και να κρατηθεί ο κοινωνικός ιστός. Σημαντική είναι και η αρωγή του Τουρκικού κράτους προς τους πληγέντες.

Παραθέτουμε ενδεικτικό οπτικοακουστικό υλικό από τον εορτασμό των Χριστουγέννων στην πολύπαθη περιοχή της Αντιόχειας.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ