18.3 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Πατριαρχική χοροστασία επί τη μνήμη του Αγίου Σεβαστιανού

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17.30 θα μεταβεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Κοινότητος Σαρμασικίου (Περιφερείας Φαναρίου – Κερατίου Κόλπου) και θα χοροστατήσει κατά την Ακολουθία του Μ. Εσπερινού, επί τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Σεβαστιανού, του οποίου το φερώνυμο Αγίασμα βρίσκεται στο Ναό.

Θα ακολουθήσει εόρτιος δεξίωσις.

Το Αγίασμα του Αγίου Σεβαστιανού βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά των χερσαίων τειχών πλησίον της πύλης της Αδριανουπόλεως (Edirne Kapi), εκεί απ’ όπου άρχιζε η ιστορική οδός, η οποία οδηγούσε στην γνωστή πόλη της Θράκης. Από αυτή την πύλη εισήλθε ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατά την Άλωση.

Λόγω των καταστροφών της Πόλεως το αγίασμα κατεχώσθη και αφανίσθηκε. Όμως ο Άγιος κατά τις αρχές του 19ου αι. εμφανίσθηκε σε όραμα σε κάποια γυναίκα και της υπέδειξε τον τόπο και την ύπαρξη του αγιάσματος.

Στο Σαρμασίκ κτίστηκε το 1834 ο Ναός του Αγίου Δημητρίου επί των θεμελίων παλαιοτέρου ναού και παραπλεύρως αυτού βρίσκεται το Ιερό Αγίασμα του Αγίου Σεβαστιανού στο οποίο εισέρχεται ο προσκυνητής από θύρα διανοιγμένη στο βόρειο κλίτος του ναού. Είναι ένα απέριττο δωμάτιο διαστάσεων 4Χ5 περίπου. Το αγίασμα αντλείται από πηγάδι και είναι παράδοξο ότι είναι ύδωρ υγιεινό και θαυματουργό, σε αντίθεση με το νερό της υδρεύσεως που δεν είναι πόσιμο.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ