16.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η 33η Θρονική Εορτή επί Πατριαρχίας Βαρθολομαίου

Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Αννόβερο Γερμανίας

Εφέτος είναι η τριακοστή τρίτη χρονιά που εορτάζεται η Θρονική Εορτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, του Οικουμενικού Θρόνου επί Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Αριθμός συμβολικός το 33 διότι σχετίζεται με την ηλικία του Κυρίου μας κατά την Σταύρωση και την Ανάστασή Του και συμπίπτει με την σταυροαναστάσιμη πορεία συμπάσης της Ορθοδοξίας, μία πορεία η οποία αντικατοπτρίζεται στο πρόσωπο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου ως γνησίου συνεχιστή του Πρωτοκλήτου Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και αξίως ισταμένου εις τόπον και τύπον Χριστού.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αντιλαμβανόμενος πλήρως τις ευθύνες του, βαλών την χείρα επί το άροτρον, οικεία βουλήσει από την πρώτη στιγμή της Πατριαρχίας του έθεσε εξολοκλήρου την ζωή του και την υπόστασή του στην διακονία της Εκκλησίας, και μη φειδόμενος κόπων και χρόνου ξεκίνησε μια θυσιαστική πορεία αναλίσκων εαυτόν στην συστηματικώς ένθεο καλλιέργεια του αμπελώνος του Κυρίου.

Το φως που εκπέμπει σε όλο τον κόσμο ο Οικουμενικός Θρόνος, η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως είναι φως αναστάσιμο. Έτσι αναγνωρίζεται και έτσι βιώνεται από όλους εκείνους που πραγματικά επιθυμούν να καλλιεργηθούν πνευματικά, απαλλαγμένοι από ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Επειδή όμως και στους Ορθοδόξους υπάρχουν και παρατηρούνται διάφορα φαινόμενα, ως αποτέλεσμα των ανθρωπίνων παθογενειών που υπάρχουν, εμφανίζονται με ένταση η οποία ποικίλει από καιρού εις καιρόν εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας διάφορες αρρυθμίες οι οποίες πολλές φορές δημιουργούν ακαταστασία και αποπροσανατολισμό στα μέλη της. Αυτό κυρίως οφείλεται στο γεγονός ότι, όπως συχνά έχουμε διατυπώσει, ενώ ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ασχολείται με την Εκκλησία κάποιοι εξ εκείνων που κατ΄ουσίαν θα έπρεπε να αποτελούν συναντιλήπτορες και συνοδοιπόρους του, ασχολούνται με τον Βαρθολομαίο, προσπαθώντας το λαμπροφόρο φως που εκπέμπει ο Οικουμενικός Θρόνος να το μετατρέψουν σε έρεβος, διαφεύγοντάς τους προφανώς ότι, όλοι βλέπουν και πολλοί γνωρίζουν ποια είναι η πραγματική διάσταση των καταστάσεων που κατά καιρούς δημιουργούν, πληγώνοντας έτσι το σώμα της Εκκλησίας δημιουργώντας συνθήκες σταύρωσης και λησμονώντας προφανώς πως της σταυρώσεως έπεται η ανάσταση.

Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε πληθώρα παραδειγμάτων, όμως δεν είναι αυτός ο στόχος μας.

Συμμετέχοντες στον λαμπρό εορτασμό της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας επί τη μνήμη του ιδρυτού της Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου πανηγυρίζοντες κατ΄αυτήν την σπουδαία Θρονική εορτή ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας, ο εφετινός εορτασμός, με την συμβολική σημασία των 33 χρόνων να σηματοδοτήσει την λήξει της σταυρικής περιόδου και την απαρχή αυτής της αναστάσιμης.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ