23.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης και χειροτονία διακόνου στην Γενεύη

Την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου ε.έ., η ακμάζουσα γαλλόφωνη ενορία της Αγίας μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης Γενεύης ετίμησε την ιερή μνήμη της προστάτιδος και εφόρου της. Της Θείας Λειτουργίας στον ομώνυμο ιερό ναό (κρύπτη), κάτωθεν του ιερού ναού του Αγίου Αποστόλου Παύλου του Ορθοδόξου Κέντρου στο Σαμπεζύ, προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελβετίας Μάξιμος, ο οποίος ετέλεσε και την εις διάκονον χειροτονία του ουκρανικής καταγωγής και από πολλών ετών εγκατεστημένου και εργασθέντος στην γαλλόφωνη Ελβετία κ. Andrei Iatsenia.

Στην ομιλία του προ της χειροτονίας, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ανεφέρθη στην σταθερή και από χρόνου ικανού εκφρασθείσα επιθυμία του κ. Andrei Iatsenia να εισέλθη στις τάξεις του ιερού κλήρου, υπεγράμμισε την μέχρι τούδε λαμπρή πορεία του ως διαπρεπούς επιστήμονος, ειδικού σε θέματα περιβάλλοντος, και επήνεσε την θυσιαστική πρόθεσή του να διακονήση την τοπική Εκκλησία ως άμισθος κληρικός, τώρα ως διάκονος και, συντόμως, συν Θεῴ, ως πρεσβύτερος, ευρισκόμενος στην διάθεση της Ι. Μητροπόλεως προς κάλυψη λατρευτικών και ποιμαντικών αναγκών στην ουκρανική γλώσσα.

Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν υπαχθή σε τρεις ενορίες της Μητροπόλεως, της Αγίας Αικατερίνης Γενεύης, του Αγίου Δημητρίου Ζυρίχης και του Γενεσίου Θεοτόκου Chavornay. Στους ιερούς ναούς των ενοριών αυτών και με ιδιαίτερο λειτουργικό πρόγραμμα και διαφορετικό ωράριο λειτουργούν δύο ουκρανόφωνοι ιερείς, υπό τον συντονισμό και την εποπτεία του αρχιερατικού επιτρόπου γαλλοφώνων ενοριών της Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Alexandre Sadkowski.

Συλλειτουργοί του Μητροπολίτου Ελβετίας ήσαν οι Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Φανούριος Θολιώτης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Ελβετίας, οι Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτεροι κ.κ.  Alexandre Sadkowski και Σωτήριος Bushi, ουκρανόφωνοι Οσιολ. ιερομόναχος κ. Πέτρος και ο Αιδεσιμολ. Πρεσβύτερος κ. Παύλος και ο Ιερολ. κ. Γαβριήλ Baratashvili, Αρχιδιάκονος του Ποιμενάρχου.

Μετά την Θεία Λειτουργία παρετέθη στην παρακειμένη αίθουσα του Ορθοδόξου Κέντρου εόρτιο γεύμα για όλους τους εκκλησιασθέντες πιστούς, μερίμνῃ κυριών της πανηγυριζούσης ενορίας.

Ο νέος διάκονος είναι ομότιμος καθηγητής της Οικολογίας και της Βιοτεχνολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο του Κιργιστάν. Εγεννήθη στο Κίεβο της Ουκρανίας όπου εσπούδασε Φυσική Γεωγραφία. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγία Πετρούπολη. Υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της Παγκοσμίου Τραπέζης (Ουάσιγκτον), του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ (Γενεύη), και του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας

Φωτογραφίες Gary Vachicouras

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ