13.4 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Ειδήσεις από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας (26 Νοεμβρίου 2023)

Μνημόσυνο θυμάτων του Γολοντομόρ στο Σύδνεϋ, από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Την Ουκρανική Ορθόδοξη Ενορία – Κοινότητα του Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω, στο προάστιο Banksia του Σύδνεϋ, επισκέφθηκε την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος.

Ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε πλαισιούμενος από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο π. Σάββα Πιζάνια και τους πατέρες Μιλτιάδη Χρυσαυγή και Edward Waters. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τέλεσε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Ουκρανικής Γενοκτονίας των ετών 1932-33, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Γολοντομόρ, η οποία τιμάται από τους απανταχού Ουκρανούς το τελευταίο σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου εκάστου έτους.

Κατά την ομιλία του, ενώπιον του πυκνού εκκλησιάσματος, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα μιας εκ των σκοτεινότερων σελίδων της παγκόσμιας ιστορίας, όπως διέκρινε, αφού η τεχνητή λιμοκτονία που προκάλεσε το σοβιετικό καθεστώς στην Ουκρανία τη δεκαετία του ’30, είχε ως συνέπεια να απωλεσθούν επτά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, στην πλειονότητά τους παιδιά. Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον Ουκρανικό λαό, προσευχόμενος για τη σωτηρία των ψυχών των αθώων θυμάτων και για την αποτροπή της επανάληψης ανάλογων εγκλημάτων και θηριωδιών. Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί και στον αδελφοκτόνο πόλεμο που μαίνεται στην επικράτεια της Ουκρανίας μετά από την εισβολή των Ρωσικών στρατευμάτων, τον Φεβρουάριο του 2022, επαναλαμβάνοντας την καταδίκη του, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για ειρήνη και διαβεβαιώνοντας ότι η Μητέρα Εκκλησία και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, όσο και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και ο ίδιος ως Αρχιεπίσκοπος, υποστηρίζουν σταθερά και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα δίκαια του Ουκρανικού Λαού.

Κατακλείοντας, διέκρινε μετά θλίψεως ότι στους κόλπους της Ρωσικής Εκκλησίας έχει παρεισφρήσει και υιοθετηθεί η «Θεολογία του πολέμου», σε πλήρη αντίθεση με τις διδαχές του Ιερού Ευαγγελίου. «Πολύ φοβούμαι ότι οι αδελφοί μας, Ρώσοι, έχουν δημιουργήσει μια δικιά τους, μια παράλληλη Ορθόδοξη Εκκλησία», σημείωσε και προσέθεσε: «Έχουν μια δικιά τους Θεολογία, μια δικιά τους Εκκλησιολογία και μια δικιά τους προσέγγιση και ερμηνεία των Ιερών Κανόνων. Θα πρέπει να προσευχόμαστε ο Θεός να φωτίσει όλους τους κληρικούς, όλους τους Επισκόπους και κυρίως όσους βρίσκονται σε επιτελικές θέσεις, να καταλάβουν ότι πρωταρχική ευθύνη του Επισκόπου είναι να εργάζεται για την ενότητα της Εκκλησίας και όχι για τον διχασμό».

Προηγουμένως, τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Μακάριο καλωσόρισε ο Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας – Κοινότητας, π. Σάββας Πιζάνια, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στη θλιβερή επέτειο του Γολοντομόρ, απηύθυνε ευγνώμονες ευχαριστίες προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή και προσωπικά προς τον Αρχιεπίσκοπο, για τη διαρκή μέριμνα και υποστήριξή τους προς την Ουκρανική Ορθόδοξη Κοινότητα του Banksia και γενικότερα προς τους απόδημους εν Αυστραλία Ουκρανούς.

Μετά το πέρας του Μνημόσυνου, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τα εγκαίνια του υπαίθριου χώρου αναψυχής που απέκτησε προσφάτως η Ενορία – Κοινότητα του Αγίου Σάββα του Νέου. Ακολούθησε η παράθεση γεύματος, στην παρακείμενη κοινοτική αίθουσα, κατά τη διάρκεια του οποίου o κ. Peter Deriashnyj, Πρόεδρος του Οργανισμού «Ukrainian Free Kozaks» Αυστραλίας, απήγγειλε ένα ποίημα για την Γενοκτονία του 1932-33, μελοποιημένο, με τη συνοδεία του ουκρανικού παραδοσιακού οργάνου «bandura».

Στο γεύμα παρέστη, επίσης, και συγκίνησε με τον σύντομο χαιρετισμό της, η κ. Ekaterina Trushkina Rezende, μέλος της ρωσικής αντιπολίτευσης, η οποία δήλωσε την αμέριστη αλληλεγγύη της προς τον Ουκρανικό λαό, τόσο για τη θηριωδία που υπέστη πριν από 90 χρόνια, όσο και για τα δεινά που του έχει προκαλέσει η τρέχουσα εισβολή της Ρωσίας στα εδάφη της πατρίδος του. Τονίζοντας ότι η λιμοκτονία που οδήγησε εκατομμύρια αθώους Ουκρανούς στον θάνατο αποτέλεσε σκόπιμη ενέργεια του σοβιετικού καθεστώτος, υπενθύμισε ότι τις τραγικές επιπτώσεις βίωσαν και άλλοι πληθυσμοί πέρα από τα όρια της Ουκρανίας, ενώ επισήμανε πως είναι σημαντικό να αναδειχθούν οι εκτεταμένες συνέπειες του Γολοντομόρ.

Σημειώνεται ότι τις εκδηλώσεις της Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της Ουκρανικής Γενοκτονίας τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Bill Saravinovski, Δήμαρχος του Δήμου Bayside, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Υπουργό Πολυπολιτισμικότητας της Νέας Νοτίου Ουαλίας, κ. Steve Kamper, και ο τέως Δήμαρχος και νυν Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Georges River, κ. Nick Katris.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ι. Ναό Αγίου Στυλιανού στο Σύδνεϋ

Να προσπαθήσουν να μιμηθούν τον προστάτη Άγιο της Ενορίας τους και να πορεύονται στη ζωή τους «εν οσιότητι και δικαιοσύνη», προέτρεψε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος τους πιστούς της Ενορίας του Αγίου Στυλιανού, στην περιοχή Gymea του Σύδνεϋ.

Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την εορτάζουσα Ενορία το απόγευμα του Σαββάτου, 25 Νοεμβρίου, παραμονή της εορτής του Αγίου Στυλιανού του Παφλαγόνος, και χοροστάτησε στον Μ. Πανηγυρικό Εσπερινό, πλαισιούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρο Κρικέλη, και από άλλους κληρικούς της τοπικής Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένου του Ιερατικώς Προϊσταμένου του πανηγυρίζοντος Ι.Ναού, π. Κωνσταντίνο Βαρυπάτη.

Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις αρετές που κοσμούσαν τον Άγιο Στυλιανό, διακρίνοντας ότι πορεύτηκε στον βίο του «εν οσιότητι και δικαιοσύνη». «Η οσιότητα αφορά στη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό», εξήγησε εισαγωγικά και συνέχισε: «Σημαίνει ότι εναρμονίζω τη ζωή μου με τις διδαχές του Ευαγγελίου και των Πατέρων της Εκκλησίας μας, και με την παράδοση της Εκκλησίας. Ο άνθρωπος που βαδίζει εν οσιότητι, εκκλησιαστικοποιεί τη ζωή του. Όχι μόνο έρχεται στην Εκκλησία. Διότι υπάρχουν πολλοί που έρχονται στην Εκκλησία αλλά η ζωή τους δεν είναι εκκλησιαστική. Ο άνθρωπος που εκκλησιαστικοποιεί τη ζωή του, ακολουθεί τις εντολές του Θεού και η σχέση του με τον Θεό είναι τίμια και ειλικρινής».

Ενώ η έννοια της οσιότητος έχει αναφορά στη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, εκείνη της δικαιοσύνης άπτεται της στάσεως και της συμπεριφοράς μας έναντι των συνανθρώπων μας. «Δεν μπορεί κάποιος να σωθεί μόνο με τον Θεό, ούτε μόνο με τον άνθρωπο και χωρίς τον Θεό», υπενθύμισε ο Σεβασμιώτατος. Εξήγησε δε ότι η έννοια της δικαιοσύνης σχετίζεται με τον τρόπο που κρίνουμε τον πλησίον και επισήμανε ότι αυτός θα πρέπει να συμβαδίζει με τον τρόπο που ο Θεός κρίνει τους ανθρώπους. «Η κρίση του ανθρώπου βασίζεται πολλές φορές σε κοσμικά κριτήρια και νόμους περί δικαίου», παρατήρησε, αντιτείνοντας με έμφαση ότι «η κρίση του Θεού βασίζεται στην αγάπη».

Τον Αρχιεπίσκοπο καλωσόρισε πρωτύτερα ο Ιερατικώς Προϊστάμενος π. Κωνσταντίνος Βαρυπάτης, απευθύνοντάς του θερμούς λόγους αγάπης και σεβασμού εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, της Φιλοπτώχου Αδελφότητος, της Νεολαίας και όλων των πιστών της Ενορίας Αγίου Στυλιανού. Επίσης, εκπρόσωποι της Νεολαίας της Ενορίας προσέφεραν στον Ποιμενάρχη τους ένα συμβολικό δώρο, σε ένδειξη ευχαριστίας για την επίσκεψη και τη διαρκή πατρική μέριμνα και στοργή του. Ο Σεβασμιώτατος ανταπέδωσε με ολοκάρδιες ευχές προς όλους, ενώ εξέφρασε την πατρική ευαρέσκειά του για τη ζωηρή παρουσία νέων στον Πανηγυρικό Εσπερινό, όσο και για τη βαρύτητα που δίδει η Ενορία του Αγίου Στυλιανού στη φροντίδα, τη στήριξη και την πνευματική πρόοδο της Νεολαίας της.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ