19 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

“Βιοηθική και Ορθοδοξία” από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, ως Ερευνητικό Κέντρο αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας (ΦΕΚ 4610/7-5-2019, Άρθρο 255 του ιδίου Νόμου) και στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ Επιστήμης και Ορθοδοξίας, άρχισε μία σειρά διαδικτυακών συναντήσεων, διαλόγου και προβληματισμού, με τον γενικό τίτλο «ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και τον Κωνσταντίνο Ψιμόπουλο, Καθηγητή Βιοηθικής του ιδίου Πανεπιστημίου, τον οποίο θερμά ευχαριστούμε.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πρώτη διαδικτυακή συνάντηση στον παρακάτω σύνδεσμο, με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη και ομιλητή τον Μανώλη Κέλλη (Μανώλης Καμβυσέλλης) Καθηγητή Επιστήμης Υπολογιστών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης στον τομέα της Υπολογιστικής Βιολογίας και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου MIT και του Χάρβαρντ, ο οποίος απαντά σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Ο ομιλητής δίδει σημαντικές απαντήσεις επικεντρώνοντας τον προβληματισμό του στο θέμα της Παιδείας και της «ηθικής αφύπνισης». Σχολιάζει ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Κρήτης Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, νυν Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο εποπτεύει και το έργο του Ιδρύματος.

Όπως διακήρυξε στην Εγκύκλιό της η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης τον Ιούνιο του 2016, για το θέμα της Ορθοδόξου Βιοηθικής, ζούμε «εἰς μίαν ἐποχήν ἀλληλοσυγκρουομένων εἰκόνων περί τοῦ ἀνθρώπου, ἡ ὀρθόδοξος Βιοηθική προβάλλει, ἀπέναντι εἰς θύραθεν αὐτονόμους καί συρρικνωτικάς ἀνθρωπολογικάς θεωρήσεις, τήν κατ᾽ εἰκόνα καί καθ᾽ ὁμοίωσιν Θεοῦ δημιουργίαν τοῦ ἀνθρώπου καί τόν αἰώνιον προορισμόν αὐτοῦ. Συμβάλλει οὕτως εἰς τόν ἐμπλουτισμόν τῆς φιλοσοφικῆς καί ἐπιστημονικῆς συζητήσεως τῶν βιοηθικῶν θεμάτων διά τῆς βιβλικῆς ἀνθρωπολογίας καί τῆς πνευματικῆς ἐμπειρίας τῆς Ὀρθοδοξίας» (§ 12).

Εμπλουτισμός και η πρώτη αυτή συζήτηση, στο πλαίσιο μιας «Διαλεγομένης Βιοηθικής», όπως υπογραμμίστηκε και στο Πρώτο Συνέδριο Βιοηθικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Ρέθυμνο (20-22 Οκτωβρίου 2023).

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ