16.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ειδήσεις από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (18 Νοεμβρίου 2023)

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, ως Ερευνητικό Κέντρο αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας (ΦΕΚ 4610/7-5-2019, Άρθρο 255 του ιδίου Νόμου) και στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ Επιστήμης και Ορθοδοξίας, αρχίζει μία σειρά διαδικτυακών συναντήσεων, διαλόγου και προβληματισμού, με τον γενικό τίτλο «ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και τον Κωνσταντίνο Ψιμόπουλο, Καθηγητή Βιοηθικής του ιδίου Πανεπιστημίου.

Η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση θα επικεντρωθεί στο θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης και την ιατρική έρευνα στο χώρο των νευροεπιστημών, με ομιλητή τον Μανώλη Κέλλη (Μανώλης Καμβυσέλλης) Καθηγητή Επιστήμης Υπολογιστών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης στον τομέα της Υπολογιστικής Βιολογίας και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου MIT και του Χάρβαρντ, ο οποίος θα απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

Στο τέλος θα σχολιάσει ο Ομότιμος Καθηγητής Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η διαδικτυακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 16:00-17:00 (Ελλάδος).

Για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση μπορούν να επισκεφθούν την Ιστοσελίδα της ΟΑΚ (www.oac.gr) ή σκανάροντας το QR code.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ) πληροφορήθηκε με οδύνη την εκδημία (Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023) του Γάλλου Καθηγητή-Ερευνητή Jacques ZAFFRAN (Ζακ Ζαφράν), ο οποίος είχε αφιερώσει τη ζωή του στην επιστημονική μελέτη της πλούσιας χλωρίδας της Κρήτης. Το βιβλίο του για τη χλωρίδα της Κρήτης (615 σελίδες, στα Γαλλικά, 1990), αποτελεί κλασικό έργο επί του αντικειμένου και πηγή για πολλούς ερευνητές. Από το 2004 είχε εγκατασταθεί μόνιμα στην Κρήτη προκειμένου να συνεχίσει τη μελέτη των βοτάνων και τον εμπλουτισμό της Συλλογής και να διευκολύνει την κατά το δυνατόν καλύτερη αξιοποίησή της. Το ερευνητικό υλικό βρίσκεται στο Μουσείο Κρητικών Βοτάνων – Herbarium Jacques Zaffran της ΟΑΚ, το οποίο εγκαινιάσθηκε στις 3 Ιουνίου 2008, Τμήμα του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας (ΙΘΟ), Παράρτημα της Ακαδημίας.

Τιμώντας την προσωπικότητα και την προσφορά του προς την Κρήτη και την ΟΑΚ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης,

αποφάσισε:

α. Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

β. Να οργανώσει, εν καιρώ, Επιστημονικό Συμπόσιο αφιερωμένο στη μνήμη του.

γ. Να δημοσιεύσει το παρόν ψήφισμα στον τοπικό Τύπο και να το αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, 18-11-2023.

Ο Πρόεδρος     + Ο Κισάμου και Σελίνου ΑμφιλόχιοςΟ Γενικός Διευθυντής     Δρ Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς  

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ