16.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η 20ή επέτειος των εγκαινίων του ναού της του Θεού Σοφίας Βασιλείας Ελβετίας

Με την Χάρη του Θεού ολοκληρώθηκε το 3ήμερο εορταστικό πρόγραμμα της 20ής επετείου των εγκαινίων του ιερού ναού της του Θεού Σοφίας στην Βασιλεία τῆς Ἑλβετίας. Τά εγκαίνια του ιερού ναού ετέλεσε τον Οκτώβριο του 2003 η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Οι εορτασμοί άρχισαν το εσπέρας της Παρασκευής, 10 Νοεμβρίου, με μια ψαλτική μοναστηριακή πανδαισία, στην οποία πρωτοστάτησαν οι προσκεκλημένοι της Ενορίας πατέρες από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες Βασίλειος Παπανικολάου και Νεόφυτος Παπαδημητρίου, πλαισιούμενοι από χορεία ιεροψαλτών εξ Ελλάδος.

Αμέσως μετά ακολούθησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ναού ομιλία από τους πατέρες με θέμα “Ο Μοναχισμός”. Το έντονο ενδιαφέρον των παρευρισκομένων ενοριτών για το θέμα της ομιλίας εκδηλώθηκε με την υποβολή σωρείας ερωτήσεων.

Το πρωί του Σαββάτου, 11 Νοεμβρίου, ετελέσθη ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία για την εορτή των Αγίων Μαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, κατά την οποία συνελειτούργησαν οι φιλοξενούμενοι πατέρες, ο Ιερ. Προϊστάμενος του Ι.Ν. της του Θεού Σοφίας Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Μαρτζέλος και ο Ιερολ. Διάκονος κ. Δημήτριος Κοτρότσιος από την Γενεύη.

Την επόμενη και τελευταία μέρα των εορτασμών, Κυριακή, 12 Νοεμβρίου, ετελέσθη ο Όρθρος και η Θεία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ελβετίας Μαξίμου, ο οποίος εχειροτόνησε διάκονο τον κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου. Η συγκίνηση ιερού κλήρου και λαού ήταν εμφανής και δικαιολογημένη ἐκ τοῦ γεγονότος ὅτι η μεν χειροτονία ήταν η πρώτη τελουμένη κατά την 20ετή ιστορία του ναού ο δε χειροτονούμενος διάκονος προέρχεται από τα σπλάχνα της Ενορίας, ως πνευματικό τέκνο του π. Δημητρίου Μαρτζέλου.

Με τον Ποιμενάρχη μας συνελειτούργησαν ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Ελβετίας Φανούριος Θολιώτης, οι Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες Βασίλειος Παπανικολάου και Νεόφυτος Παπαδημητρίου, ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Μαρτζέλος, Ιερ. Προϊστάμενος της Ενορίας, και οι Ιερολ. Αρχιδιάκονος Γαβριήλ Μπαρατασβίλι και Διάκονος Δημήτριος Κοτρότσιος.

Ο Μητροπολίτης μας στην προ της χειροτονίας σύντομη ομιλία του προέτρεψε τον μέλλοντα διάκονο να έχει πάντοτε κατά νουν του τα διδάγματα της ευαγγελικής περικοπής της ημέρας, της παραβολής του καλού Σαμαρείτου, και έχοντας ως διαρκές παράδειγμα αυτόν να επιχέει και ο ίδιος “έλαιον και οίνον” στις πληγές των «περιπιπτόντων εἰς τούς ληστάς» αδελφών μας.

Ο εξ Αλεξανδρουπόλεως καταγόμενος διάκονος είναι έγγαμος από το 2010 και μαζί με την σύζυγό του Ελισάβετ Κοσμίδου έχουν αποκτήσει 2 κόρες, την Αλεξάνδρα και την Ελένη, ένδεκα και εννέα ετών, αντιστοίχως. Μετά από σπουδές στο Τμήμα των Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2007), εφοίτησε κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2009 και 2010 στό πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος και μιας υποτροφίας αριστείας στο διεθνώς ανεγνωρισμένο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, απ’ όπου και έλαβε τον μεταπτυχιακό αλλά και ερευνητικό τίτλο στο αντικείμενο της «Επιφανειακής Κατεργασίας Υλικών μέσω Χημικής Εναπόθεσης λεπτών υμενίων». Είναι κάτοικος του Reiden του καντονιού της Λουκέρνης από το 2009 και ενεργό μέλος της ενοριακής ζωής της Βασιλείας, προσφέροντας με ζήλο και, κυρίως, με ταπείνωση την βοήθειά του στο ποιμαντικό έργο του ιερεώς της Βασιλείας. Εργάζεται ως στέλεχος σε εταιρεία με αντικείμενο συναφές των σπουδών του και πρόκειται να διακονήσει την τοπική Εκκλησία στην γερμανόφωνης Ελβετία, με βάση του την Βασιλεία, ως άμισθος κληρικός.

Το Αναλόγιο του ιερού ναού εκόσμησαν σε όλες τις ιερές ακολουθίες οι κ.κ. Γεώργιος Καραγιαννάκης, καθηγητής τμήματος βυζαντινής μουσικής Δημοτικού Ωδείου Λαρίσης, πρωτοψάλτης ιερού ναού Αγ. Θωμά Μακρυχωρίου της Ι. Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, και ιδρυτής και διευθυντής της βυζαντινής χορωδίας “Βυζαντινός Χορός Αγγελικός”, Νικόλαος Στάμου, πρωτοψάλτης ιερού ναού Αγ. Γεωργίου Ολυμπιάδος της Ι. Μητροπόλεως Ελασσώνος, δάσκαλος ψαλτικής τέχνης, και Νικόλαος Τσαλίκογλου, πρωτοψάλτης ιερού ναού Αγ. Γεωργίου Γιάννουλης της Ι. Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ακολούθησε κέρασμα των παρευρισκομένων ενοριτών και πιστών από τις πλησιόχωρες ενορίες του Όλτεν και της Ζυρίχης στην αίθουσα εκδηλώσεων του ναού από τον νεοχειροτονηθέντα διάκονο και σύντομη ομιλία-χαιρετισμός του Ποιμενάρχου μας για την τιμωμένη επέτειο, παρουσιάσαντος στην ομήγυρη και τον αρχιτέκτονα του ναού διαπρεπή καθηγητή κ. Διονύσιο Κοπίτση εκ Ζυρίχης. 

Ο Ιερ. Προϊστάμενος της Ενορίας π. Δημήτριος Μαρτζέλος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, τους πατέρες, τους ιεροψάλτες, τους ευγενικούς χορηγούς που υποστήριξαν την εκδήλωση και όλους τους παρευρισκομένους, προσέφερε εκ μέρους όλης της Ενορίας, σε όλους τους εξ Ελλάδος προσκεκλημένους από ένα δώρο και στον Ποιμενάρχη μας ένα κεντητό επιγονάτιο με την εικόνα της Μεσοπεντηκοστής, εορτής του ιερού ναού της του Θεού Σοφίας.

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ