8.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ομιλία του Συμεών Σολταρίδη κατά τα θυρανοίξια του Ι. Ναού της Παναγίας Μπαλίνου

Δόξα τω Πατρί και τω Υιώ και τω Αγίω Πνεύματι

Παναγιώτατε Δέσποτα

Σεπτή των Ιεραρχών Χορεία

Σεβαστόν Πρεσβυτέριον

Εντιμολογιώτατοι  Άρχοντες της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Ελλογιμότατη Συντονίστρια Εκπαίδευσης κ. Ευαγγελία Ρόγκα

Εντιμότατε κ. Βύρων Νικολαίδη

Εντιμότατε κ. Πρόεδρε του Συνδέσμου Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων κ. Γιώργο Παπαλιάρη

Εντιμότατε κ. Γενικέ Γραμματέα της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών εν Αθήναις κ. Νικόλαε Αναγνωστόπουλε

Εντιμότατε κ. Νικόλαε Μαρουφίδη εκπρόσωπε της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Ελλάδας

Ελλογιμότατη κ.Όλγα Μαράνου Χάρτμαν πρόεδρε του εν Αθήναις Συνδέσμου αποφοίτων Κεντρικού

Ελλογιμότατη κ. Τούλα Μουζάκα, πρόεδρε της εν Αθήναις Αδελφότητας ο Ταξιάρχης Μεγάλου Ρεύματος

Εντιμότατοι Χορηγοί του περικαλλούς τούτου Ναού

Εντιμότατοι Πρόεδροι και μέλη των Κοινοτικών μας Ιδρυμάτων

Αγαπητό Εκκλησίασμα,

Αναστάσεως ημέρα η σημερινή και η Κοινότητα μας αγάλλεται  ενώ το σύνολο της εκκλησιαστικής επιτροπής ψάλει  τον στοίχο «Κύριε τα χείλη μου ανοίξεις και το στόμα μου αναγγελεί την αίνεσίν σου».

Σήμερα τελούμε τα θυρανοίξια του επιδιορθωμένου, ανακαινισμένου  και επισκευασμένου εκ βάθρων Ιερού Ναού της Κοινότητας μας, της Κοίμησης της Θεοτόκου Μπαλίνου, η οποία ήταν «ξεχασμένη» και άγνωστη όχι μόνο στους εκτός Πόλης αλλά και στα μέλη της Ομογένειάς μας.

Χαρμόσυνη η ημέρα. Δηλωτικό της αποφασιστικότητας μας ότι η Ρωμιοσύνη υφίσταται, ότι η Ομογένειά μας βιώνει την Ανάστασή της και αποδεικνύει ότι έχει βαθιές ρίζες στην πατρώα γη. «Ζει την ιστορία της καὶ τὴν μαρτυρίαν μας εἰς πεῖσμα τῶν ὀλίγων – εὐτυχῶς – ποὺ μᾶς ἔχουν ξεγράψει, κατὰ τὸ δὴ λεγόμενον, καὶ ὁμιλοῦν ὑποτιμητικῶς διὰ τὴν ὁμογένειαν ἀντὶ νὰ τὴν βοηθήσουν νὰ ὑπερπηδήσῃ τὰ σημερινὰ ἐμπόδια καὶ νὰ ὀρθοποδήσῃ» σημείωσε η ΑΘΠ ο Πατριάρχης μας κκ Βαρθολομαίος  στα θυρανοίξια του Ιερού Ναού των Εισοδίων Θεοτόκου Σταυροδρομίου στις 21 Νοεμβρίου 2009.

Ο Δρ Συμεών Σολταρίδης / Φωτογραφία: Νίκος Παπαχρήστου

Παναγιώτατε,

Πέρασαν 10 μήνες  από την ημέρα που με την βοήθεια της Παναγίας και την Ευλογία Σας μετά την διεξαγωγή των εκλογών στα βακούφια μας κατόπιν αδείας των Αρχών, αναλάβαμε την εκκλησιαστική επιτροπή οι: Μιχάλης Κόντος, αντιπρόεδρος,

Δανάη Παλάκογλου, γενική γραμματέας,

Γιώργος Κυριακίδης, ταμίας,

Κυβέλη Κιουρκτσού, μέλος,

Ντέζη Κόντου, μέλος,

Μελίνα  Τσαλισίρ, μέλος  και

ο ομιλών ως πρόεδρος.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ενημερωθήκαμε από την προηγούμενη επιτροπή, την οποία ευχαριστούμε για τη συνεργασία της, σχετικά με την Κοινότητα. Τα σημάδια του χρόνου στην εκκλησία, σε όλα τα κτίρια και γενικά στον χώρο που περιβάλλει τον ναό αλλά και η καταστροφή που προξένησε το 2020 η αποκόλληση ενός βράχου από τα επονομαζόμενα κελιά του παπά δημιουργούσαν μία εικόνα ερήμωσης κι εγκατάλειψης. Ενημερωθήκαμε επίσης για την οικονομική κατάσταση της Κοινότητας. Τα έσοδα περιορίζονται μόνο στο ποσό των 250 ευρώ μηνιαίως από ένα οικόπεδο περίπου 900 μ2, την  ύπαρξη δύο δικαστηρίων σε εξέλιξη και το συνολικό ποσό των περίπου 3.000 ευρώ στο ταμείο, με υποχρεώσεις που τρέχουν.

Όλα αυτά έκαναν φανερό ότι υπήρχε άμεση ανάγκη επιδιόρθωσης του Ναού, της κοινοτικής αιθούσης και των εξαρτημάτων του Ναού από τη μία και την εξεύρεση πόρων από την άλλη.

Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Διανύουμε την εποχή της ανασυγκρότησης του Ρωμαίικου και του συνόλου της Ομογένειάς μας με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Είμαστε παρόντες  στον συνολικό αγώνα αρχής γενομένης από την επιδιόρθωση εκ βάθρων του Ναού μας.

Ακολουθήσαμε το χωρίο του Ευαγγελιστή Λουκά “Αιτείται και δοθήσεται υμίν, ζητείται, και ευρήσεται, κρούετε και ανοιγήσεται υμίν. Πάς γαρ ο αιτών λαμβάνει και ο ζητών ευρίσκει και τω κρούοντι ανοιγήσεται”, παρά το ότι χαρακτηρισθήκαμε «επαίτες». Ζητήσαμε  και κρούσαμε θύρες για ιερό σκοπό και θεωρούμε ότι πετύχαμε.

Πράγματι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θαύμα της Παναγίας και του Αγίου μας Μηνά τον οποίο τιμούμε και εορτάζουμε σήμερα  η ολοκλήρωση των έργων μας μέσα σε 9 μόνο μήνες. Μας ενίσχυσαν κάποιες Κοινότητες της Πόλης, όχι όλες, όπως θα έπρεπε.  Μετά από τα τόσα δεινά που έχουμε υποστεί θα έπρεπε να έχουμε  σαν αρχή την αξία και την ιδέα των αμφικτιονιών, της κοινής συνεργασίας και στήριξης αφού είναι γνωστό ότι η θεωρία αυτή που αποτελεί φάρο πνευματικού προσανατολισμού της ανθρωπότητας  πρέπει να αποτελέσει και δόκιμο δρόμο της πορείας της Ρωμαίικης μας κοινωνίας. Η από κοινού στήριξη κάθε Κοινότητας που έχει ανάγκη για την πραγματοποίηση των αναγκαίων έργων ή θεσμών της ομογένειάς μας ή ομογενών μας που έχουν ανάγκη θα έπρεπε να αποτελεί την κοινή πολιτική όλων μας. Όλοι μαζί κι από κοινού, ο καθένας με τις δυνατότητές του, να προστρέχουμε και να δίνουμε τον αγώνα για την επιβίωση και γιατί όχι για την ανοδική πορεία της Ρωμαίικης Ομογένειας.

Δεν έχουμε παράπονο όμως. Μας στήριξαν ορισμένοι Αρχιερείς από την Πόλη, Αρχιεπισκοπές του εξωτερικού όπως της Αμερικής και Κρήτης, οι Μητροπόλεις Μυτιλήνης και Μαρωνείας, φίλοι  και συμμαθητές μου Κωνσταντινουπολίτες που ζούνε στην Ελλάδα, η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, η Οδοντιατρική Ομοσπονδία Ελλάδος κα. Με τη βοήθειά τους ξεκινήσαμε με δειλά βήματα. Το μεγάλο άνοιγμά μας όμως το τολμήσαμε όταν ο Βύρωνας Νικολαΐδης ανέλαβε το οικονομικό βάρος του μεγάλου πρότζεκτ. Κι ο φίλος Βύρωνας δεν ανέλαβε απλά τα έξοδα. Ήταν εδώ μαζί μας, προτείνοντας, σχολιάζοντας, ελέγχοντας, συμμεριζόμενος τη χαρά και τον ενθουσιασμό μας. Έγινε ένας από εμάς καθώς αγάπησε αυτήν την ταπεινή κοινότητα, αυτόν τον ξεχασμένο ναό. Αν και κανείς μας δεν έχει ρίζες στην περιοχή του Μπαλίνου, νιώσαμε όλοι μας, Εφοροεπιτροπή και δωρητές, αυτήν την ακτή του Κεράτιου γειτονιά μας, σπίτι μας.

Φωτογραφία: Νίκος Παπαχρήστου

Παναγιώτατε,

Επειδή η Εκκλησιατική μας Επιτροπή  είναι οπαδός της διαφάνειας και του διαλόγου θα ήθελε εν είδη απολογισμού  να αναφέρει ότι τα έργα κόστισαν συνολικά περίπου 87.000 ευρώ μαζί με τις μελέτες που κάναμε για να λάβουμε άδεια επιδιόρθωσης της κοινοτικής αιθούσης, η οποία δεν θα ήταν υπερβολή  να ειπωθεί ότι αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα θα καταρρεύσει, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Θα είναι τραγικά ανεύθυνο αν φτάσουμε για δεύτερη φορά στην κατάρρευση όπως συνέβη με το σπουδαιότατο, αρχαιολογικά και ιστορικά αναγνωρισμένο ως μνημείο κτίσμα των κελιών. Το οποίο αποτελεί πια την τρίτη στη σειρά προτεραιότητά μας, μετά τον ναό και την κοινοτική αίθουσα, καθώς η υπηρεσία μνημείων και πολιτισμού μας υποχρέωσαν με έκθεσή τους στην προστασία κι αποκατάσταση του κτίσματος.

Τα έσοδα μας ήταν περίπου τα ίδια με τα έξοδα μας οπότε στο ταμείο μας σήμερα υφίστανται ελάχιστα χρήματα, που φθάνουν  περίπου όσα βρήκαμε. Καθώς όμως τα έξοδα τρέχουν και εκκρεμούν δίκες, αυτά δεν αρκούν για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Δεν μας πτοεί όμως αυτό όπως δεν μας εμπόδισε να ξεκινήσουμε τα έργα με το ταμείο να βρίσκεται στο μείον. Ευελπιστούμε ότι και πάλι η Παναγία και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της εκκλησίας δεν θα μας αφήσουν. Έχουμε σχέδια τα οποία πιστεύουμε και με τις δικές Σας ευλογίες θα υλοποιήσουμε. Ευχόμαστε μόνο να μας επισκέπτονται από την Πόλη και το εξωτερικό για να αποκτούμε δύναμη σημειώνοντας ότι πλέον δεν είμαστε ξεχασμένοι.

Σεβαστέ μου γέροντα,

Θα ήθελα να μιλήσω τώρα προσωπικά

Επιτρέψτε μου να εκφράσω τα συναισθήματα μου στο πρόσωπο Σας και να Σας ευχαριστήσω για τα μαθήματα ζωής που μου δώσατε κατά την διάρκεια της φοίτησής μου στην τροφό μας Σχολή, Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης. Κατά την διάρκεια των συζητήσεων μας μου μάθατε την υπομονή, την επιμονή στον σκοπό, την παίδευση και παιδεία το Ρωμαίικο ήθος και την ιδέα και φιλοσοφία ότι «ο μειονοτικός δεν είναι μειονεκτικός». Ακολούθησα κατά γράμμα τις νουθεσίες Σας και κυρίως τα λεγόμενά  Σας όταν μου ζητήσατε να κάνω πράξη την ρήση Σας «Συμεών, την κοινότητα και μόνο την κοινότητα να σκέπτεσαι». Το έπραξα και το σύνολο της εκκλησιαστικής επιτροπής Σας υποβάλλει  το έργο της.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να τονίσω ότι μετά την αναζήτηση πόρων βρέθηκαν αρκετοί οι οποίοι μας στήριξαν οικονομικά και ξεκινήσαμε τις προσπάθειες μας τις οποίες υλοποιούσαμε προγραμματισμένα και με βάση τα οικονομικά μας δεδομένα. Σε πρώτη φάση ολοκληρώσαμε τα έργα εξωτερικά του Ναού. Η κεραμοσκεπή ήταν κατεστραμμένη, τοποθετήσαμε μεμβράνες και νέα κεραμίδια, κάναμε καινούργιες υδρορροές βάψαμε εξωτερικά το Ναό και τον προστατέψαμε με πεζούλια και χαλίκια για να μην εισέρχονται τα νερά της βροχής στα θεμέλια.

Και ενώ σκεπτόμασταν να «βγούμε και πάλι στην γύρα ως επαίτες»  για να ξεκινήσουμε τα έργα εσωτερικά του Ναού έφθασε από μηχανής Θεός ο κ. Βύρων Νικολαϊδης Κωνσταντινουπολίτης, φίλος μου, κάτοικος Αθήνας, ο οποίος μας υποσχέθηκε αμέριστη οικονομική συμπαράσταση, την οποία και πραγματοποίησε υλοποιώντας την υπόσχεση του.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε με να Σας ανακοινώσω ότι ο κ. Βύρων Νικολαίδης δε θα σταματήσει εδώ την στήριξη του. Καθώς η συνεργασία μας και οι συνεννοήσεις μας όλον αυτόν τον καιρό ήταν συνεχείς δέχθηκε να αναλάβει, όπως μου είπε, το κόστος των μελετών και πλήρους επιδιόρθωσης του κτιρίου της Φιλοπτώχου Αδελφότητας «Αγιος Βασίλειος» που βρίσκεται στον κήπο.

Τον είχα γνωρίσει  πριν 30 χρόνια περίπου όταν 7 Πολίτες είχαμε δημιουργήσει  μία ομάδα στην Αθήνα με την οποία στηρίζαμε αθόρυβα  Κωνσταντινουπολίτες μέσω προγραμμάτων. Χαίρομαι ιδιαίτερα ότι 3 από εκείνους τους ενεργούς Πολίτες βρισκόμαστε εδώ συνεχίζοντας αθόρυβα το έργο μας. Ήταν πάντα προσιτός, βοηθούσε τους πάντες και ιδιαίτερα την Ομογένεια από την οποία προέρχεται  και συνεχίζει και σήμερα όλη αυτή την προσφορά του. Προσφέρει αθόρυβα και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Οικονομικά στήριξε την Μητρόπολη Αυστρίας, τα σχολεία και την Ρωμαίικη παιδεία μας παρέχοντας υποτροφίες, το Ζωγράφειο, τον παιδικό σταθμό Χαλκηδόνος, το συσσίτιο της Αγίας Τριάδος. Και θα συνεχίσει με την Κοινότητά μας.

Παναγιώτατε Δέσποτα,

Σας υποβάλουμε τις ευχαριστίες μας για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε όταν αναλάβαμε την επιτροπή και όταν Σας ανακοινώσαμε ότι ξεκινάμε τα έργα ζητώντας Σας να κλείσουμε το Ναό. Προσευχόμαστε στον Πανάγαθο Θεό και στην Παναγία να Σας έχει γερό και δυνατό για να συνεχίσετε να βρίσκεστε στο πηδάλιο της Ομογένειάς μας.

Ενώπιον Σας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ελάχιστους Αρχιερείς που μας στήριξαν οικονομικά και πρόσφεραν χρήματα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ  στον Δήμαρχο Φατίχ κ. Τουράν ο οποίος μας διευκόλυνε στο έργο μας με τις σχετικές άδειες που μας παρείχε.

Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε ενώπιον Σας όλους τους Προέδρους των Κοινοτήτων μας καθώς και τα μέλη των επιτροπών εκείνων που μας στήριξαν οικονομικά με την πρώτη μας κρούση.

Ένα μεγάλο όμως ευχαριστώ στον Πρόεδρο του ΣΥΡΚΙ κ. Γιώργο Παπαλιάρη ο οποίος μας εμψύχωσε για να ξεκινήσουμε τα έργα λέγοντας ότι «θα βρίσκεται δίπλα μας» και κυρίως κάνοντας πράξη τα λεγόμενα του αυτά σε προσωπικό επίπεδο.

Θα ήταν σοβαρή παράλειψη μας να μην ευχαριστήσουμε δημόσια τον Αιδεσιμολογιώτατο Οικονόμο π. Δημήτριο Μαγιόγλου ο οποίος είναι  πάντοτε δίπλα μας και μας καθοδηγεί με τις γνώσεις του σε θέματα εργολαβικά ή νομικά – βακουφικά. Επίσης προστρέχει σε όλα όσα του ζητάμε και μας διευκολύνει.

Ευχαριστούμε τον κ. Αντώνη Χατζόπουλο Διευθυντή του Πατριαρχικού Αρχείου για την βοήθεια του σχετικά με ιστορικά στοιχεία της περιοχής Μπαλίνου.

Ευχαριστούμε την αρχιτεκτόνισσα μας EDA  UGUR KILINC  η οποία ηγείται επιστημονικής ομάδας σαν σύμβουλος μας και επιλαμβάνεται των ζητημάτων που άπτονται την ομάδα.

Τον εργολάβο μας RECEP  CIFCI ο οποίος εργάσθηκε σκληρά για να ολοκληρώσει το έργο της ανακαίνισης  του Ιερού Ναού και του αυλόγυρου μετά την καταστροφή που υπέστη από τον μεγάλο βράχο που έπεσε και κατέστρεψε όλα τα εξαρτήματα και ξεκόλλησε από τμήμα των κελιών.

Με την ευκαιρία δε αυτή  Σας πληροφορούμε  ότι βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να Σας ενημερώσουμε ότι ερευνούμε σε βάθος  τα περιουσιακά στοιχεία της Κοινότητας ξεκινώντας από την δεκαετία του 1970.

Τέλος  θα ήθελα να εκφράσω τις προσωπικές μου ευχαριστίες  προς τα μέλη και συναδέλφους της εκκλησιαστικής μας επιτροπής τα οποία σαν μια γροθιά εργάζονταν σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας  ώστε να έχουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να συγκριθεί με άλλες κοινότητες με  οικονομική ευρωστία.

Η Κοινότητά μας Πάτερ και Δέσποτα αναστήθηκε, παίρνει την θέση της μεταξύ των άλλων Ρωμαίικων ενεργών Κοινοτήτων και θα συμβάλει στα εκκλησιαστικά και πολιτιστικά δρώμενα της Πόλης.

Πρόθεσή μας είναι σύντομα να  επανιδρύσουμε τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες  Μπαλίνου «ο Αγιος Βασίλειος»  και «Ευπρέπεια» που υπήρχαν από το 1905 και 1907 αντίστοιχα και είχαν ιδρυθεί από βαρκάρηδες και ψαράδες της περιοχής καθώς κι από κυρίες. Σκοπός μας είναι να δραστηριοποιηθούμε στον τομέα της φιλανθρωπίας και του ευπρεπισμού του Ναού μας με έδρα το οίκημα το οποίο βλέπουμε κατά την είσοδο του αυλόγυρου το οποίο ήταν ιστορικά η αίθουσα και έδρα των Αδελφοτήτων και όχι σχολείο, όπως συνηθίζεται να αναφέρεται.  

Ευχαριστώ

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ