11.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Ημερίδα στην Πατριαρχική Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης

Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΑΕΑΚ  η καταληκτήρια ημερίδα με αφορμή το πρόγραμμα που υλοποιείται  στο πλαίσιο της πράξης  RECULTMAGNUM,  από το Επικοινωνιακό και Επιμορφωτικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Την ημερίδα παρακολούθησαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Νικάκης και ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρ. π. Ιωάννης Νικολάου, δντής και υποδντής αντίστοιχα του Ρ/Σ, τμήματος του ΕΜΙ, της Ι.Α.Κ. Από την Ακαδημία παρόντες ήταν μέλη του Δ.Π, του ειδικού και αποσπασμένου διδακτικού προσωπικού, καθώς επίσης και τα μέλη του διοικητικού προσωπικού. Επίσης ικανοποιητικός αριθμός φοιτητών και φοιτητριών.

Σκοπός του σεμιναρίου η μεγιστοποίηση της ψηφιακής αποτύπωσης της εκκλησιαστικής  κληρονομιάς προς όφελος του θρησκευτικού τουρισμού στα ιερά μνημεία των εκκλησιών Κρήτης, Ελλάδος και Κύπρου. Κεντρικός στόχος  των υπεύθυνων της Ημερίδας υπήρξε η επιτυχής κατάρτιση του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού και των φοιτητών της Πατριαρχικής Ακαδημίας σε δράσεις ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα προηγήθηκε εισαγωγική τοποθέτηση σχετική με την στοχοθεσία της πράξης, από τον π. Γεώργιο  Γεράκη, Γενικό Γραμματέα του Ε.Μ.Ι. Χαιρετισμούς σχετικά με την σκοποθεσία της πράξης,  απηύθυναν οι εκπρόσωποι της ομάδας εργασίας της πράξης: ο Καθηγητής και Αντιπρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ κ. Μαλάμος, και ο Αναπλ. Καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ κ. Λεμονάκης. Ακολούθησε περιεκτικός και συναφής με την περίσταση, χαιρετισμός του Αναπλ. Καθηγητή και Προέδρου της Ακαδημίας κ. Μιχαήλ Στρουμπάκη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα έλαβε τον λόγο ο π. Γεώργιος Γεράκης ο οποίος τόνισε το θεωρητικό πλαίσιο εργασίας, την αναγκαιότητα και τις ωφέλιμες διαστάσεις της πράξης,  με στόχο την ψηφιακή αποτύπωση και τελική διάσωση των χριστιανικών μνημείων των τριών Εκκλησιών, στο στάδιο της οργάνωσης και τελικής υλοποίησής της.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του Μουσείου Αγίας Αικατερίνης, Νίκος Γιγουρτάκης, αρχαιολόγος, φιλόλογος, ανέπτυξε τις συνιστώσες με βάση το ερευνητικό πεδίο του εγχειρήματος αξιοποιώντας την προβολή και τον σχολιασμό ενδεικτικών χριστιανικών μνημείων, ακολουθώντας τον ιστορικό άξονα χρονολόγησής τους, τονίζοντας δε την σπουδαιότητα της ψηφιοποίησης των θησαυρών αυτών τέχνης.

Ο Αναπλ. Καθηγητής κ. Λεμονάκης ανέπτυξε το πλαίσιο δημιουργίας του προγράμματος, την ανάλογη εμπειρία και τα χρηματοδοτικά δεδομένα και εργαλεία, προσκαλώντας ειδικούς επιστήμονες να πλαισιώσουν μελλοντικές πράξεις.

Η Επίκ. Καθηγήτρια στο ΕΛΜΕΠΑ κα Ειρήνη Παπαδάκη ολοκλήρωσε τις εργασίες του σεμιναρίου, με την προβολή των μεγεθών πολιτισμού στο έδαφος έρευνας της πράξης.

Στο τέλος παρατέθηκε επίσημο γεύμα, από τους υπεύθυνους του προγράμματος. Η εκδήλωση έκλεισε με τις προσήκουσες φιλοφρονήσεις και ομολογίες για την επιτυχή έκβασή της επιστημονικής Ημερίδας, όπως υλοποιήθηκε στην πνευματική στέγη της Ακαδημίας, με απώτερο σκοπό την πρόσκληση συμμετοχής σε περαιτέρω ομόλογες δράσεις, του επιστημονικού δυναμικού της.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ