Free Porn
xbporn
25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Η ετήσιος πανήγυρις του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σωσθενίου

Την Τρίτη, 7η και την Τετάρτη, 8η του μηνός Νοεμβρίου τρέχοντος έτους, εορτάσαμε και πανηγυρίσαμε, σύμφωνα με το παραδοσιακό Πολίτικο έθος, «τον Άρχοντα του τόπου μας, τον Άγιο του χωριού μας», τον των ουρανίων στρατιών Αρχιστράτηγο και Άγρυπνο Φύλακα της Σθένης, τον Μέγιστο Ταξιάρχη Μιχαήλ.

Αιώνες τώρα τιμάται ο Μέγας Αρχιστράτηγος του ουρανίου Βασιλέως σε τούτα τα μέρη, από τις γενεές των ευσεβών χριστιανών. Παλαιότερα μεν στο παρά θιν αλός Μοναστήρι Του, στο Βοσπορινό Λεωσθένιο ή Σωσθένιο, από δε τον 19ο αιώνα και έως τις μέρες μας, στον Κοινοτικό Ιερό Ναό Του, ο οποίος βρίσκεται πυργωμένος στις παρυφές του λόφου εκείνου, που από τη μία του πλευρά αγκαλιάζει το ήσυχο χωριό της καταπράσινης Σθένης και από την άλλη το κοσμοπολίτικο, εξ’ ου και πολυάνθρωπο, Νιχώρι.

Κατά χρέος λοιπόν, όχι μόνο ιστορικό αλλά και προσωπικό, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, τα βήματα όλων μας οδηγήθηκαν στο ως άνω Υπερώο, όπου χοροστατούσης της Α. Σεβασμιότητος, του Πατριαρχικού Επιτρόπου, Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου τελέστηκε από τον Μέγα Σύγκελλο κ. Ιάκωβο ο Μέγας Εσπερινός της εορτής των Αγίων Ασωμάτων.

Τον Θείο λόγο, κατάλληλο προς τα διδάγματα που εκπέμπονται από την εν λόγω εορτή, κήρυξε ο Πατριαρχικός Διάκονος κ. Ευλόγιος Τσάτσας.

Τον Σεβ. άγιο Επίτροπο του Παναγιωτάτου Αυθέντου και Δεσπότου μας κ. κ. Βαρθολομαίου, ο Οποίος απουσίαζε σε επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, υποδέχθηκε ο Ιερός Κλήρος και ο ευσεβής λαός της περιοχής, έχοντας επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πατριαρχικό Επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου.

Ο Δεσπότης μας, με την γνωστή σ’ όλους μας ευγένεια που τον χαρακτηρίζει, καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον υψηλό επισκέπτη της βραδιάς, υποβάλλοντας τα σέβη ολόκληρου του εκκλησιάσματος προς τον Παναγιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Παππού μας, ο Οποίος, όταν πριν από τριάντα δύο χρόνια ανήλθε στον μαρτυρικό θρόνο του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, ξεκίνησε τις ποιμαντικές Του επισκέψεις, στους Ιερούς Ναούς της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Του, από τον Ιερό Ναό της Κοινότητός μας.

Από την πλευρά του ο Σεβ. προεστώς της εορτίου Εσπερινής Συνάξεως κ. Απόστολος ευχαρίστησε τον Ιεράρχη μας κ. Αθηναγόρα, για την φιλάδελφη υποδοχή και απευθυνόμενος προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό, μετέφερε τις πατρικές ευχές του Παναγιωτάτου Ποιμενάρχου μας.

Μετά το πέρας του Μεγάλου Εσπερινού παρατέθηκε υπαίθρια δεξίωση στη μικρή, αλλά πάντα φιλόξενη αυλή του Κοινοτικού μας Ναού, κάτω από τον έναστρο ουρανό του Καταστένου.

Το πρωΐ της Τετάρτης, 8ης Νοεμβρίου, ανήμερα της Συνάξεως των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ναό μας ο Όρθρος και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία, από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Τράλλεων κ. Βενιαμίν, Βοηθό Επίσκοπο του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Μεγαλώνυμο Κοινότητα Σταυροδρομίου.

Με τον άγιο Τράλλεων συλλειτούργησαν ο Ιερατικώς Προϊστάμενος Νεοχωρίου, Πρωτοπρεσβύτερος κ. Κωνσταντίνος Βαρθολομαίος, ως και ο γράφων, ενώ διακόνησε ο Διάκονος κ. Κωνσταντίνος Μαυρομάτης, ενορίτης Σθένης κατά την τελευταία τετραετία.

Έψαλαν οι κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου και Παναγιώτης Ρακτιβάν, τακτικοί Ιεροψάλτες των Κοινοτήτων Νεοχωρίου.

Εκκλησιάστηκαν ο Άρχων Μέγας Χαρτοφύλαξ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Παντελεήμων Βίγκας, με μέλη των Εφοροεπιτροπών εκ του όμορου Νιχωρίου και αρκετοί χριστιανοί από τη Σθένη, το Νιχώρι, την Πόλη και το εξωτερικό.

Μετά το τέλος της Λειτουργικής Συνάξεως παρατέθηκε υπαίθρια δεξίωση, στην απλωταριά του Κοινοτικού μας Ναού.

Η Κοινότητα Σωσθενίου εύχεται σ’ όλους όσοι, «πάλαι τε και επ’ εσχάτων», προσκύνησαν μετά «φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» την ασημοκαπνισμένη Ιερά Εφέστιο Εικόνα του Ταξιάρχου Μιχαήλ, χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Είθε «ο Άρχοντας του τόπου μας, ο Άγιος του χωριού μας», να τους χαρίσει όσα η ψυχή τους προσδοκά και ονειρεύεται.

† Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ραϊλάκης Βρανάς,

Ιερατικώς Προϊσταμενεύων Κοινότητος

Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σωσθενίου.

İSTİNYE TAKSİARHİS (BAŞMELEKLER) RUM ORTODOKS KİLİSESİ

İstinye Taksiarhis Rum Ortodoks Kilisesinin senelik yortusu münasebetiyle kilisede gerçekleşen ayin programlarında;

7 Kasım akşam duasına Derkon Metropoliti Sn. Apostolos Patriklik makamını temsilen riyaset etmiştir.

8 Kasım 2023 sabah ayinine ise Tralles Piskoposu Sn. Benyamin riyaset etmiştir.

Yeniköy ve çevre semtlerden gelenler duadan sonra bahçedeki resepsiyona katılmışlardır. Baş Melekler Mikail ve Gavril’e adanmış olan bu kilise, gözlerden ırak olmasına rağmen tarihi bir geçmişe sahiptir.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ