11 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ο συγγραφέας Γεώργιος Γκοβέσης στην έκθεση βιβλίου του Δήμου Αδριανούπολης

Ο εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες πολιτογραφημένος Ξανθιώτης ιστορικός-συγγραφέας δρ. Γεώργιος Γκοβέσης, υπέγραψε τα βιβλία του που έχει γράψει στην τουρκική γλώσσα στην έκθεση βιβλίου που διοργάνωσε ο Δήμος Αδριανούπολης. Τα τέσσερα αυτά βιβλία έχουν εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Ceren της Αδριανούπολης.

Ο δρ. Γεώργιος Γκοβέσης παραβρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 13 Οκτωβρίου 2023 στα εγκαίνια της έκθεσης και είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με το Δήμαρχο Αδριανούπολης Ρετζέπ Γκιουρκάν και με αξιόλογους συγγραφείς και εκδότες από όλη την Τουρκία.

Εκτός από τα τέσσερα βιβλία που ο δρ. Γεώργιος Γκοβέσης έχει γράψει στην τουρκική γλώσσα, στην έκθεση βιβλίου παρουσιάστηκαν και τα δύο τελευταία από τα συνολικά τέσσερα βιβλία που έχει γράψει στην ελληνική γλώσσα και έχουν εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο ΣΠΑΝΙΔΗ της Ξάνθης με τη στήριξη του Δήμου Αβδήρων κατόπιν πρωτοβουλίας του Δημάρχου καθηγητή Πληροφορικής Γεωργίου Τσιτιρίδη.

Πηγή

Ο Γεώργιος Γκοβέσης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1968, κατάγεται από την Ορεινή Κορινθία και είναι μόνιμος κάτοικος Ξάνθης. Το 1990 αποφοίτησε από το τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1993 έλαβε  μεταπτυχιακό Master of Arts Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινουπόλεως ως υπότροφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το 2002 αναγορεύθηκε διδάκτορας στο Πάντειο  Πανεπιστήμιο Αθηνών. Βιβλία, επιστημονικές εργασίες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στην Τουρκία.  

Ο συγγραφέας έχει κυκλοφορήσει τα εξής βιβλία:

Λογοτεχνία και Τουρκισμός κατά την ύστερη Οθωμανική περίοδο, Εκδόσεις Σπανίδη, Ξάνθη 2007

Ötekinin Hikayeleri Ceren yayınları, Αδριανούπολη 2005

ATİNA’DAN ESKİ TANIDIKLAR (LAKAPLILAR) Ceren yayınları, Αδριανούπολη 2004

Πολιτική μεταρρύθμιση και Τύπος στα Βαλκάνια: Η περίπτωση της «Σαββατιαίας Επιθεωρήσεως» στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά την πρώτη συνταγματική μεταρρύθμιση το 1878, Εκδόσεις Σπανίδη, Ξάνθη 2004

Boyacıköy Semaları: Ben de Boyacıköylüyüm Martı yayınları, Αδριανούπολη 2003

Το οθωμανικό θέατρο και η γέννηση του τουρκικού εθνικισμού: Το έργο των Ταχσίν Ναχίντ και Ρουχσάν Νεββαρέ «Ο Νεότουρκος», Εκδόσεις Σπανίδη, Ξάνθη 2003

1878’de Şark Meselesi ve Osmanlı Rum Basını Yaprak Yayınevi, Κωνσταντινούπολη 2002.

Το τελευταίο του βιβλίο του Γεωργίου Γκοβέση «Η Μακεδονία και η Θράκη σε κρίσιμη φάση», αναφέρεται στο «Ὑπόμνημα τῶν ἐν Κωνσταντινουπόλει Συλλόγων» που συντάχθηκε από τους ελληνικούς συλλόγους της Κωνσταντινούπολης Θρακικό, Ηπειρωτικό, Θεσσαλικό και Μακεδονικό, με επικεφαλής τον Ελληνικό Φιλολογικό σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως στο πλαίσιο των αντιδράσεων των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας απέναντι στη  συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (19 Φεβρουαρίου/3 Μαρτίου 1878) με την οποία έληξε ο ρωσο-οθωμανικός  πόλεμος που είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους 1877. Το βιβλίο αφιέρωσε ο συγγραφέας στον μακαριστό Μητροπολίτη Θεοδωρουπόλεως Γερμανό, τον οποίο είχε γνωρίσει κατά την διάρκεια των σπουδών του στην Κωνσταντινούπολη.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ