19.5 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

“Προς Εκκλησιασμόν” με την μουσικολόγο Ευαγγελία Χαλδαιάκη

Η ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης.

Στην 68η εκπομπή προσκεκλημένη η Ευαγγελία Χαλδαιάκη, Δρ Ιστορικής Μουσικολογίας. 

Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 

Κάμερα, τεχνική επεξεργασία: Κατερίνα Λεονάρδου.

Η Ευαγγελία Χαλδαιάκη έχει Πτυχίο στην Τουρκική Γλώσσα, Φιλολογία και Ιστορία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2014), τίτλο Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Λαογραφικές Σπουδές και τον Λαϊκό Πολιτισμό από το ίδιο Ίδρυμα (2017) και το 2022 έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, με τη διδακτορική διατριβή «Η δημοτική μουσική στις τουρκόφωνες και ελληνόφωνες μουσικές συλλογές της ύστερης οθωμανικής περιόδου: λαϊκός πολιτισμός και διακοινοτικές σχέσεις». Σήμερα είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την έρευνα «Τουρκόφωνη και ελληνόφωνη δημοτική μουσική στις ελληνόφωνες μουσικές συλλογές της ύστερης οθωμανικής περιόδου: μουσικές μεταγραφές, σχολιασμός και σύγχρονες επιτελέσεις τους». Είναι έμπειρη ερευνήτρια και έχει διεξάγει εκτενή ιστορική έρευνα σε αρχεία, συμμετάσχει σε πολυάριθμα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα. ενώ είναι και ενεργή μουσικός. 

Το έργο της σχετίζεται γενικότερα με την ελληνική και τουρκική μουσική, κουλτούρα και λαογραφία. Έχει δίπλωμα βυζαντινής μουσικής από το Ορφείο Ωδείο Αθηνών και διδάσκει ελληνική δημοτική μουσική σε χορωδιακό μάθημα στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», ενώ λαμβάνει μέρος σε συναυλίες είτε ως σολίστ, είτε με τη χορωδία της «Φοίβος Ανωγειανάκης». Έχει λάβει διάφορες διακρίσεις για το έργο της. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 ήταν υπότροφη του Sasakawa Young Leaders Fund (SYLFF) και μεταξύ των ετών 2019-2021 του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.). Το 2023 έλαβε την ειδική χορηγία του Ιδρύματος Κυβέλη-Γιάννη Χορν από τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής» για την εκπόνηση βραχυχρόνιας μελέτης με τον τίτλο «Τεκμήρια ελληνικής δημοτικής και οθωμανικής τουρκικής μουσικής στο αρχείο του Νηλέως Καμαράδου». Η μεταπτυχιακή διπλωματική της εργασία, «Ο Κ. Α. Ψάχος και η συμβολή του στην καταγραφή και μελέτη ελληνικών δημοτικών τραγουδιών» έλαβε το 2018 το Καυταντζόγλειο Βραβείο. Επίσης, το ίδιο έργο εκδόθηκε το 2017 ως μονογραφία από τις Εκδόσεις Orpheus και το Ωδείο Αθηνών.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ