13.3 C
Athens
Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, 2024

Τον καθηγητή και Άρχοντα της Μ.τ.Χ.Ε. Πασχάλη  Κιτρομηλίδη υποδέχθηκε η Ακαδημία Αθηνών

Γεώργιος Ν. Βλατάκης

Άρχων Νομοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε.

Εν μέσω προσωπικοτήτων και πολυπληθούς ακροατηρίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 17 Οκτωβρίου 2023, η συνεδρία επίσημης υποδοχής του κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη, Ομότιμου Καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής, ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος αυτής Μιχαήλ Σταθόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό και τίμησε με τα διαδήματα τον κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη, ενώ ακαδημαϊκός κ. Εμμανουήλ Ρούκουνας παρουσίασε τον καθηγητή κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη, ο οποίος ακολούθως εκφώνησε ομιλία με θέμα «Η ιδέα της ελευθερίας στις πνευματικές παραδόσεις του Ευρωπαϊκού κόσμου».

Ο κ. Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης είναι Ελληνοκύπριος πολιτικός επιστήμονας, ιστορικός, καθηγητής πανεπιστημίου και ακαδημαϊκός. Η έρευνά του εστιάζεται στην ιστορία της πολιτικής σκέψης, ενώ το κύριο πεδίο ενασχόλησης του είναι ο Διαφωτισμός στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα ο κεντρικός ρόλος του Νεοελληνικού στοιχείου.

Είναι νυμφευμένος με την Ρεθύμνια κα Μαρία Κωνσταντουδάκη-. Κιτρομηλίδου. Ομοτ. Καθηγήτρια Βυζαντινής. Αρχαιολογίας & Διευθύντρια του Μουσείου, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχουν έναν υιό τον Μιχαήλ.

Αρχικά φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και αποφοίτησε με άριστα. Έλαβε το πτυχίο του στην πολιτική επιστήμη από το Πανεπιστήμιο Γουέσλιαν το 1972 και στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Από εκεί έλαβε το μεταπτυχιακό του το 1975 και το διδακτορικό του το 1979 και πάλι στην πολιτική επιστήμη

Δίδαξε αρχικά από το 1978 στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ενώ από το 1980 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αρχικά το 1983 ως αναπληρωτής καθηγητής στη Νομική Σχολή και από το 1987 ως καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης. Ακόμη έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Μπράνταϊς, Κέιμπριτζ και Οξφόρδης, στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Πλέον είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει διατελέσει διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Ερευνών από το 1980 έως το 1995 και αργότερα γενικός γραμματέας του Συμβουλίου του. Το 2000 εξελέγη διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, θέση που κράτησε έως το 2011. Πλέον είναι φιλοξενούμενος ερευνητής στο ΕΙΕ. Από το 2004 είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων.

Είναι επίτιμος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου από το 2013, και επίτιμος εταίρος του Ινστιτούτου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Ρουμανικής Ακαδημίας Επιστημών από το 2011. Το 2003 τιμήθηκε με τον παράσημο του Αξιωματικού του Τάγματος του Φοίνικα για τους Ακαδημαϊκούς της Γαλλικής Δημοκρατίας.Στις 16 Ιανουαρίου 2015 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τον τίμησε με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής. Στις 8 Δεκεμβρίου 2016 τού απονεμήθηκε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου-Στ. Πνευματικού του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Η τελετή απονομής έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στην Παλαιά Βουλή. Το 2020 εξελέγη εξωτερικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Ενώ Το 2020, στη συνεδρία της ολομέλειας της Ακαδημίας της 6ης Φεβρουαρίου, εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα Ιστορία των πολιτικών θεωριών της τάξης Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Κατέχει το Οφφίκιο του Άρχοντος Mεγάλου Ρεφερενδαρίου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Είναι συγγραφέας ή επιμελητής άνω των 50 αυτοτελών εκδόσεων και άνω των 280 επιστημονικών άρθρων και βιβλιοκρισιών. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, ρωσικά, ρουμανικά, βουλγαρικά, σερβικά και τουρκικά.
Στην τελετή υποδοχής του στην Ακαδημία Αθηνών αρέστησαν: ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, οι Μητροπολίτες, Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής Εκπροσωπήσεως του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος από την Εκκλησία της Κύπρου και Θαυμακού κ. Ιάκωβος.

Επίσης παρέστησαν πλήθος ακαδημαϊκών, πρυτάνεων και καθηγητών κυρίως της Νομικής Σχολής, καθώς και ο τ. πρόεδρος της Ελλ. Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος με τη σύζυγο του, ο υπουργός μετανάστευσης κ.  Δημήτρης Καιριδης, ο Γεν. Γραμ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Οδυσσέας Ζώρας, ο κ. Νίκος Φίλης, κ. Γεώργιος Αλογοσκούφης, ο ακαδ. Κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης με τη συζ. του Ιωάννα, ο εφοπλιστής Π. Τσάκος και άλλοι.

Μεταξύ των επισήμων προσκεκλημένων είχε την τιμή να βρίσκεται και ο γράφων με τη σύζυγο του και δια τούτο εγκαρδίως ευχαριστούμε τον κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη και τη σύζυγό του Μαίρη Κωνσταντουδάκη για την εξαιρετική τιμή και ευχόμαστε να συνεχίσει ο τιμώμενος να προσφέρει απρόσκοπτα το πολύτιμο έργο του και τις γνώσεις του κυρίως στην νεολαία.  

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ