13.6 C
Athens
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024

Ενορία της Ουκρανικής Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας) προσχωρεί στη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας

Την Κυριακή, 1η Οκτωβρίου 2023, η ενορία του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (σε ενότητα με το Πατριαρχείο Μόσχας) της επισκοπής Βολίν του Λουτσκ πραγματοποίησε ενοριακή συνέλευση κατά την οποία αποφασίστηκε να αλλάξει δικαιοδοσία και να ενωθεί με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Περίπου το 90% των ενοριτών ψήφισαν υπέρ της ενότητας με την Ουκρανική Εκκλησία. Όλοι οι παρευρισκόμενοι είναι ενεργοί ενορίτες από την αρχή της ανέγερσης του ναού και γνωρίζονται καλά μεταξύ τους. Κατόπιν συμφωνίας, η διαδικασία της ψηφοφορίας καταγράφηκε σε βίντεο για να καταστεί αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Πριν από την ψηφοφορία, ο πατέρας Ολεξάντρ υπενθύμισε ότι ο ίδιος και οι ενορίτες του περίμεναν υπομονετικά συγκεκριμένες ενέργειες από τους ιεράρχες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΠΜ) για τον πλήρη διαχωρισμό από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και ανακοίνωσε για άλλη μια φορά στο λαό τη θέση του και την επιθυμία του να αποκαταστήσει την ευχαριστιακή κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις άλλες Τοπικές Εκκλησίες.

«Καταδικάζω τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία επιτέθηκε στην Ουκρανία μας, καταδικάζω εκείνον που ευλογεί και δικαιολογεί αυτόν τον πόλεμο και παρακινεί θρησκευτικά (κάποιον) να πάει και να πολεμήσει εναντίον της Ουκρανίας, δηλαδή τον ψευδοπατριάρχη Κύριλλο Γκουντιάεφ. Είμαι εξοργισμένος από το γεγονός ότι η ηγεσία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν έχει διαχωριστεί πλήρως από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία – Πατριαρχείο Μόσχας», δήλωσε ο πατέρας Ολεξάντρ.

«Η Εκκλησία είναι μια συγκέντρωση ανθρώπων που προσεύχονται. Η Εκκλησία είστε εσείς. Αυτοί που βρίσκονται τώρα στη Λειτουργία. Και σας παρακαλώ μην συγχέετε την Εκκλησία με το διοικητικό όργανο: Μητρόπολη, επισκοπή, επίσκοποι. Όλα αυτά είναι μια δομή, ένα διοικητικό όργανο. Έχουν πάρει το όνομα “Εκκλησία”. Αλλά η Εκκλησία είναι άνθρωποι. Επομένως, ό,τι αποφασίσει τώρα η Εκκλησία, δηλαδή εσείς που είστε άνθρωποι, θα το κάνω, θα πάω με τον λαό», είπε ο ιερέας.

Σημείωσε επίσης ότι αν η ενορία ψηφίσει να παραμείνει στους κόλπους της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΠΜ), ο ίδιος θα αποδεχθεί αυτή την απόφαση και δεν θα εγκαταλείψει την ενορία του.

Στην ομιλία του, ο ιερέας τόνισε ότι θα υπάρξει ενότητα με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. «Όχι μετάβαση, όχι προσχώρηση, αλλά ενότητα. Η ενότητα καθιστά δυνατή τη διατήρηση της ταυτότητάς μας. Κανείς δεν μας αναγκάζει, δεν μας ενθαρρύνει να μεταβούμε στο νέο στυλ λατρείας. Κανείς δεν υπαγορεύει τους δικούς του ειδικούς όρους. Παραμένουμε η κοινότητα που ήμασταν και πριν. Μόνο η δικαιοδοσία αλλάζει», δήλωσε ο πατέρας Ολεξάντρ.

Όπως αναφέρθηκε, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ολεξάντρ Κολμπ, μαζί με τον Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ (Ανίσιμοβ) της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΠΜ), συλλειτούργησαν στη Θεία Λειτουργία με τον Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριάρχη, Επίσκοπο Κομάνων Μιχαήλ στις 24 Σεπτεμβρίου 2023.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 29 Σεπτεμβρίου 2023, ο επίσκοπος Ναθαναήλ της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΠΜ) στο Λουτσκ εξέδωσε διάταγμα προς τον προϊστάμενο του ναού της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στο Λουτσκ της περιοχής Βολίν, πατέρα Ολεξάντρ Κολμπ, με το οποίο τον έθεσε σε αργία. Το διάταγμα αυτό έχει ήδη χαρακτηριστεί ως «βαθειά ανικανότητα και επαγγελματική ακαταλληλότητα». «Για μένα…» -εξήγησε ο πατέρας Ολεξάντρ στους ενορίτες που ήταν παρόντες στη συνάντηση- «η Λειτουργία με τον Έξαρχο ήταν ένα είδος δοκιμής για να δούμε αν η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία σκοπεύει να διαχωριστεί από το Πατριαρχείο Μόσχας ή όχι. Αποδείχθηκε ότι δεν το έκανε. Άλλωστε, με εντολή του Πατριαρχείου Μόσχας ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ με έβαλε σε αργία». Παρεμπιπτόντως, ο Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ (Ανίσιμοβ) δεν τέθηκε σε αργία, και είναι άμεσα υφιστάμενος του Μητροπολίτου Ονουφρίου στο Κίεβο. Αυτά είναι τα διπλά πρότυπα.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Ολεξάντρ Κολμπ είναι επίσης υπογράφων πολλών επιστολών προς την ηγεσία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας) και τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

© Πνευματικό Μέτωπο

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ