11.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Η Ρωσική Εκκλησία διώκει αυτούς που προσπαθούν να ενώσουν τους Ουκρανούς

Τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος εξέδωσε διάταγμα για την απαγόρευση του Αρχιμανδρίτη Κύριλλου (Γοβορούν) από την ιεροσύνη. Αυτό συνέβη την επομένη μέρα αφότου δύο κληρικοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (σε ενότητα με το Πατριαρχείο της Μόσχας) συλλειτούργησαν με τον επίσκοπο Κομάνων Μιχαήλ, τον Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ρώσου Πατριάρχη, ο Κύριλλος (Γοβορούν) «επανειλημμένα παραβίασε τη γραπτή δέσμευσή του για πίστη στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία», καθώς συλλειτούργησε με κληρικούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. «Σε σχέση με την παραβίαση αυτού του ιερατικού όρκου, ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος (Γοβόρουν) απαγορεύεται από την ιεροσύνη μέχρι να εξεταστεί η υπόθεσή του από το επισκοπικό δικαστήριο της επισκοπής Μόσχας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», ενημερώνει η ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία υπενθύμισε ότι διέκοψε την ευχαριστιακή κοινωνία με την Κωνσταντινούπολη λόγω της παραχώρησης του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. 

Ο πατήρ Κύριλλος δεν έχει ακόμη σχολιάσει την κατάσταση. Έγραψε μόνο λακωνικά: «Ένα παράθυρο νέων ευκαιριών». Υπενθυμίζουμε ότι ο Πατέρας Κύριλλος συλλειτούργησε με τον Επίσκοπο Μιχαήλ δύο φορές – στις 28 Μαΐου, ημέρα μνήμης των Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, και στις 13 Αυγούστου, τη δέκατη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή. 

Γιατί η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία άργησε τόσο πολύ να εκδώσει την απαγόρευση; Πιθανώς πίστευαν ότι οι δραστηριότητες του Αρχιμανδρίτη Κύριλλου (Γοβορούν) θα ήταν λιγότερο επιζήμιες για την καταστροφική πολιτική του Πατριαρχείου Μόσχας όσο ο πατέρας Κύριλλος παραμένει de jure εντός του Πατριαρχείου Μόσχας χωρίς να προχωράει περαιτέρω η εκκλησιαστική του σταδιοδρομία. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κατανοεί ότι ο πατέρας Κύριλλος θα ασκήσει εύκολα έφεση κατά της απαγόρευσης αυτής και θα συνεχίσει τη διακονία και την εξέλιξή του σε άλλη Τοπική Εκκλησία. Από άποψης Κανόνων, οι απαγορεύσεις αυτές είναι εντελώς άκυρες. 

Κατά τη γνώμη μας, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επέβαλε την απαγόρευση στον πατέρα Κύριλλο (Γοβορούν) προκειμένου να επηρεάσει την ηγεσία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας) προκειμένου αυτή να τιμωρήσει τους κληρικούς που συλλειτούργησαν με τον Επίσκοπο Κομάνων στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν απαγόρευε εσκεμμένα τον πατέρα Κύριλλο, επειδή το θεώρησε λιγότερο επιζήμιο για τη δική της πολιτική. Ωστόσο, όταν, μετά τη κοινή Λειτουργία του πατέρα Κύριλλου με τον Έξαρχο, οι κληρικοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας) άρχισαν και εκείνοι να συλλειτουργουν με τον Έξαρχο, η Ρωσική Εκκλησία δεν μπορούσε πλέον να το αγνοήσει. Αυτό άρχισε να αποτελεί απειλή για την εναλλακτική εκκλησιολογία της Μόσχας με την αδικαιολόγητη διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Μόσχα φοβάται ότι μέσω αυτής της ευχαριστιακής κοινωνίας, οι ουκρανικές Εκκλησίες, με τη βοήθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα μπορέσουν να επιτύχουν την ενότητα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την βασική αποστολή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία – να διατηρήσει την επιρροή της και να αποτρέψει την ενότητα των Ουκρανών.

Η συλλειτουργία με τον Έξαρχο είναι μια διέξοδος από τη διαίρεση της ουκρανικής Ορθοδοξίας που η Μόσχα υποστηρίζει εδώ και τόσο καιρό. Είναι επίσης μια αναγνώριση των αποφάσεων του Πατριαρχείου Μόσχας να διακόψει την ευχαριστιακή κοινωνία με το Φανάρι ως κανονικά άκυρες. 

Για να κλείσει το κενό στην παράλογη, αδικαιολόγητη, επιθετική, εναλλακτική εκκλησιολογία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έπρεπε να απαγορεύσουν τον πατέρα Κύριλλο. Ταυτόχρονα, με τις ενέργειές της αυτές, η Ρωσική Εκκλησία δίνει το παράδειγμα στην ηγεσία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας) να απαγορεύσει και εκείνους τους κληρικούς που συλλειτούργησαν με τον Έξαρχο. Διαφορετικά, τίθεται υπό αμφισβήτηση η διακοπή της κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Εάν η ηγεσία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας) απαγορεύσει αυτούς τους κληρικούς, τότε μπορούμε να πούμε ότι η ανώτατη ηγεσία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας) συνεχίζει να ενεργεί σύμφωνα με τις εντολές του Κρεμλίνου.

© Πνευματικό Μέτωπο

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ