23.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Θεμελίωση γυμναστηρίου αθλημάτων στις Κατασκηνώσεις στη Βοστώνη

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εγινε η εκσκαφή του εδάφους και ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες για την κατασκευή γυμναστηρίου, το οποίο θα προστεθεί στο κτιριακό συγκρότημα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, εντός του οποίου θα αθλούνται τα παιδιά αμφοτέρων των φύλων τα οποία παρακολουθούν τα προγράμματα της Κατασκήνωσης.

Ηδη τα συνεργεία εργάζονται για την ετοιμασία του δαπέδου του κτιρίου, τον δρόμο πρόσβασης και τους χώρους στάθμευσης των οχημάτων. Περί τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η στρώση του τσιμέντου και η δομική στήριξη των τοίχων.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος αναφορικά με το καινούργιο έργο που ξεκίνησε στο Κατασκηνωτικό Κέντρο, είπε πως «είναι ένα μεγάλο γυμναστήριο κολεγιακού μεγέθους και επαγγελματικών προδιαγραφών στο οποίο θα παίζουν όχι μόνο τα παιδιά που πηγαίνουν στην Κατασκήνωση, αλλά και όλη η Ομογένεια θα μπορεί να το χρησιμοποιεί». Πρόσθεσε πως «είναι κάτι το οποίο ζητούσαν και τα παιδιά κι έτσι το αρχίσαμε κι εύχομαι μέχρι τον Μάιο να έχει ολοκληρωθεί, όπως μου λένε οι υπεύθυνοι που έχουν αναλάβει την κατασκευή».

Σύσκεψη υπό τον Μητροπολίτη Μεθόδιο για τις λεπτομέρειες της κατασκευής του γυμναστηρίου.

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος είχε αυτό το έργο πολύ καιρό κατά νουν. Είπε πως «εάν δεν κάνουμε κάτι για τα παιδιά μας, θα τα χάσουμε, κι ό,τι κάνει η Μητρόπολη το κάνει ιδιαιτέρως για τη νεολαία. Κάθε χρόνο έρχονται παιδιά στην Κατασκήνωση και φεύγουν ευχαριστημένα διότι τα αγκαλιάζουν οι εκεί υπεύθυνοι και κάνουν ένα πολύ καλό πρόγραμμα. Τώρα που θα έχουν και γυμναστήριο, θα βοηθήσει πάρα πολύ».

Στην ερώτηση πόσο θα κοστίσει η κατασκευή του γυμναστηρίου, είπε «εγώ είμαι πολύ τσιγκούνης με τους εργολάβους και τους πιέζω να μην χρεώσουν πολλά, νομίζω γύρω στα δυόμισι με τρία εκατομμύρια. Υπάρχουν άνθρωποι από την Ομογένεια της Νέας Αγγλίας οι οποίοι ήδη μου έχουν πει ότι θα βοηθήσουν με αρκετά μεγάλα ποσά».

Αναφορικά αν θα συμβάλλουν οι κοινότητες, είπε: «αν θέλουν. Αλλά δεν επιβάλλω στις κοινότητες να δώσουν χρήματα γι’ αυτό το έργο διότι πιέζονται από την Αρχιεπισκοπή για την οικονομική τους συνδρομή, από εδώ κι από εκεί, δεν ήθελα οι κοινότητες να έχουν και μία επί πλέον επιβάρυνση». Τόνισε πως «ευελπιστώ και είμαι αισιόδοξος πως θα βρεθούν τα χρήματα και θα ολοκληρωθεί το έργο, θα κάνουμε ένα ωραίο γυμναστήριο για το οποίο θα καυχάται ο Ελληνισμός. Δείτε πόσο ωραίο κτίριο είναι ο ξενώνας και το γυμναστήριο θα είναι εξ’ ίσου καλό».

Ο χώρος όπου θα κατασκευαστεί το γυμναστήριο στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Μητρόπολης Βοστώνης στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος ανέφερε ακόμα πως «τις εγκαταστάσεις του Κατασκηνωτικού Κέντρου τις χρησιμοποιούν και οι Καθολικοί, η Αρχιεπισκοπή της Βοστώνης, η εκεί Επισκοπή του Νιου Χαμσάιρ, πανεπιστήμια πηγαίνουν εκεί όπως το Boston College, Boston University κάθονται 3 ή 4 μέρες, κάνουν ό,τι προγράμματα έχουν και φεύγουν, είναι πάρα πολύ καλό έργο το Κατασκηνωτικό Κέντρο».

Επισημαίνεται ότι το Κατασκηνωτικό Κέντρο της Μητρόπολης Βοστώνης βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ, απέχει περί τις δύο ώρες οδικώς από τη Βοστώνη και περίπου μισή ώρα από την πρωτεύουσα του Νιου Χαμσάιρ, την πόλη Concord (Κόνκορντ). Πρόκειται για μία ειδυλλιακή τοποθεσία με μεγάλη λίμνη, με παρεκκλήσιο τιμώμενο επί τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, Οίκημα Φιλοξενίας, τραπεζαρία, τριάντα και πλέον οικήματα για τους κατασκηνωτές, έχοντας τη σκηνογραφία ενός μικρού χωριού.

Το Οίκημα Φιλοξενίας απαρτίζεται από τριάντα πέντε δίκλινα δωμάτια και ιδιωτικό μπάνιο το καθένα, χώρους συνεδριάσεων και τραπεζαρία, χώρους αναψυχής και ψυχαγωγίας.

Υπάρχει και ειδικό πρόγραμμα για παιδιά µε ειδικές ανάγκες, τα οποία έχουν το δικό τους οίκημα, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο οικοδομήθηκε εκ θεμελίων µε όλες τις απαραίτητες προσβάσεις και προδιαγραφές που απαιτούνται για να είναι η κατασκηνωτική παραμονή των παιδιών αυτών όσο το δυνατόν πιο άνετη. Υπάρχουν ειδικοί επιστάτες και σύμβουλοι για τα παιδιά µε ειδικές ανάγκες τόσο για την επικοινωνία, όσο και για την εν γένει παραμονή τους στην κατασκήνωση.

Η ημέρα για όλα τα παιδιά στην κατασκήνωση ξεκινά µε προσευχή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ακολουθεί το πρόγευμα και το πρόγραμμα της ημέρας, το οποίο συμπεριλαμβάνει και κολύμπι στη μεγάλη λίμνη που υπάρχει στο χώρο της κατασκήνωσης, εκμάθηση ελληνικών χορών και εθίμων.

Παιδιά της Ομογένειας της Νέας Αγγλίας πλαισιώνουν τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο στη διάρκεια του Φθινοπωρινού Κατασκηνωτικού τους προγράμματος στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Μητρόπολης στο Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάϊρ.

Η απόκτηση του Κατασκηνωτικού Κέντρου έγινε δυνατή από δωρεές ομογενών, η μεγαλύτερη εκ των οποίων ήταν της οικογένειας Γεωργίου Μπεχράκη.

Οι κατασκηνωτές επιδίδονται σε πολλές δραστηριότητες επί ημερήσιου προγράμματος, όπως αθλήματα, κολύμβηση, αλλά και συζητήσεις θρησκευτικού και πνευματικού περιεχομένου, μελέτη Αγίας Γραφής, Ορθόδοξη διδαχή και ζωή. Διδάσκουν ιερείς της Μητρόπολης, ενώ την Κατασκήνωση επισκέπτεται δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος ο οποίος επιβλέπει την όλη Λειτουργική της δομή, δίνει οδηγίες στο προσωπικό, συνομιλεί και συντρώγει στην κοινή τράπεζα με τα παιδιά και πολλές φορές τελεί τις Ιερές Ακολουθίες.

Τα παιδιά επίσης διδάσκονται να ψάλλουν ύμνους της Εκκλησίας, αλλά και να χορεύουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, ενώ μέσα στο πρόγραμμα είναι και η βραδιά ελληνικού γλεντιού. Καταβάλλουν ένα συμβολικό ποσό για την κάλυψη των εξόδων τους, ενώ εάν υπάρχουν παιδιά που αδυνατούν να καταβάλλουν κι αυτό ακόμα το ποσό, ο Μητροπολίτης Μεθόδιος φροντίζει και βρίσκει είδος υποτροφιών ώστε να μην αρνείται η Μητρόπολη σε κανένα ελληνόπουλο τη συμμετοχή στην Κατασκήνωση για οικονομικούς λόγους.

Επισημαίνεται ότι το Κατασκηνωτικό Κέντρο λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τους χειμερινούς μήνες έχει προγράμματα τα οποία προσιδιάζουν στον χειμώνα με χιονοδρομίες, ορειβασίες και τα συναφή. Επίσης, γίνονται συνεδριάσεις των φιλοπτώχων αδελφοτήτων των κοινοτήτων, των κοινοτικών συμβουλίων, του Συνδέσμου των ιερέων, προγράμματα πνευματικής περισυλλογής πριν από τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Φωτογραφίες: Ιερά Μητρόπολη Βοστώνης

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ