20.2 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Οι άνθρωποι είμαστε αλληλένδετοι και αλληλεξαρτώμενοι”

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε την Τρίτη, 29 Αυγούστου, στο Φανάρι, τους συμμετέχοντες στην επιστημονική Συνάντηση “Συνεργασίες για Δράση: Προς μία Γη, μία Οικογένεια, ένα Μέλλον” (“Partnerships in Action: towards One Earth, One Family, One Future”).

Ο Παναγιώτατος, καλωσορίζοντάς τους στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφέρθηκε στην ιστορική εξέλιξη του θεσμού, στην πολυδιάστατη διακονία του, καθώς και στις κανονικά καθορισμένες και καθαγιασμένες μέσα από την μακραίωνα εκκλησιαστική παράδοση και πρακτική αρμοδιότητες της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Ορθοδοξίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στην Κρήτη, το 2016, η οποία, όπως σημείωσε, ανανέωσε την ορθόδοξη χριστιανική μαρτυρία και υπερασπίστηκε τη σημασία των χριστιανικών αξιών ως αποτελεσματικού μέσου για την αντιμετώπιση των σημερινών παγκόσμιων προκλήσεων.

“Αυτό είναι ένα ουσιαστικό μέρος της δικής μας διακονίας και αποστολής στον σύγχρονο κόσμο, όπου προωθούμε τον διαχριστιανικό και διαθρησκευτικό διάλογο, τη θρησκευτική ανεκτικότητα, τη θρησκευτική ελευθερία και τον πολιτισμό της αλληλεγγύης σε μια περίοδο αναταραχής, διχασμού και πολέμου”, επισήμανε ο Παναγιώτατος, ο οποίος σημείωσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρωτοστατεί στην προώθηση του διαχριστιανικού διαλόγου, αλλά και του διαλόγου ανάμεσα στον Χριστιανισμό με τις άλλες δύο μονοθεϊστικές θρησκείες, τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ. Επίσης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Μήτρος Εκκλησίας για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και συνολικά της Δημιουργίας, καθώς, όπως τόνισε, η οικολογική κρίση επηρεάζει πρωτίστως τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μέριμνα του Πατριαρχείου, στο πλαίσιο και της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης, για την προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των παιδιών, υπενθυμίζοντας ότι   ανακήρυξε το 2017 ως «Έτος Προστασίας της Ιερότητας της Παιδικής Ηλικίας».

“Έχουμε ηθική ευθύνη να εξετάσουμε προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στον κόσμο, τις πολιτικές που υποστηρίζουμε στην κοινωνία και τον τρόπο ζωής που υιοθετούμε ως άτομα. Οι άνθρωποι δεν είμαστε απομονωμένοι. Αντίθετα, είμαστε αλληλένδετοι και αλληλεξαρτώμενοι ως άνθρωποι, ως ένας πλανήτης, ως μία οικογένεια”, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του συνεχάρη τη Διεθνή Οργάνωση “Interfaith Alliance for Safer Communities”, με την υποστήριξη της οποίας διοργανώθηκε η Συνάντηση, και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή. Εξέφρασε δε την ευαρέσκειά του για την σημαντική συνεισφορά του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ.Εμμανουήλ, “εξέχοντος Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου και ηγετικής φυσιογνωμίας των διαθρησκευτικών πρωτοβουλιών της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, για τις άοκνες προσπάθειές του στον τομέα αυτό και για την άριστη διοργάνωση αυτής της συνάντησης υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.”

Στο πλαίσιο της επισκέψεώς τους στο Φανάρι, οι Σύνεδροι, επισκέφθηκαν τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, όπου ενημερώθηκαν από τον Ιερολ. Πατριαρχικό Διάκονο κ. Ιερώνυμο Σωτηρέλη για την ιστορία του και τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο 

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ