11.8 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Ο Αυστραλίας Μακάριος στο Ναό της Παναγίας Σουμελά Μελβούρνης

Στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά στο προάστιο East Keilor της Μελβούρνης, τη μοναδική εν Αυστραλία εκκλησία που είναι αφιερωμένη στη «μάνα των Ποντίων», ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου,. Με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, δια της οποίας κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου, ολοκληρώθηκε συνάμα η πολυήμερη ποιμαντική περιοδεία του Αρχιεπισκόπου στην Πολιτεία της Βικτώριας.

Ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Κερασούντος κ. Ευμένιο, Αρχιερατικούς Επιτρόπους Μελβούρνης και Northcote αντιστοίχως, από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας Παναγίας Σουμελά, π. Ιορδάνη Κρικέλη, και από άλλους κληρικούς των δύο Αρχιεπισκοπικών Περιφερειών της Βικτώριας. Πλήθος πιστών είχε συρρεύσει από νωρίς στην εκκλησία, για να προσκυνήσει με ευλάβεια την ιερά Εικόνα της Παναγίας, αλλά και να προϋπαντήσει τον Αρχιεπίσκοπο και Ποιμενάρχη του. Το «παρών» στον εορτασμό της μεγάλης Θεομητορικής εορτής έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, και ο Πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής Βικτώριας, κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος ομίλησε καταλλήλως στο εκκλησίασμα για το λατρευτό πρόσωπο της Θεομήτορος, την πνευματική μητέρα όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών, υπενθυμίζοντας ότι η εορτή της Κοιμήσεώς Της αποκαλείται στην Ελλάδα «Πάσχα του καλοκαιριού». «Εμείς εδώ βέβαια είμαστε σε περίοδο χειμώνα», επισήμανε, «και δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο. Αλλά μπορούμε να πούμε ότι έχουμε την ευλογία να εορτάζουμε ένα δεύτερο Πάσχα μέσα στον χειμώνα. Και ξέρετε, είναι καλύτερο αυτό το οποίο βιώνουμε εμείς εδώ, διότι ο καιρός είναι κρύος αλλά έχουμε αυτή τη μεγάλη ευλογία της Παναγίας που μας ζεσταίνει πνευματικά».

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην καθαρότητα, την ευθύτητα και το ανυπόκριτο πνεύμα της Υπεραγίας Θεοτόκου, αρετές τις οποίες καλούνται να μιμηθούν όλοι οι άνθρωποι και δη οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Συνδυαστικά με την ανάλυση της ευαγγελικής περικοπής της ημέρας, η οποία παρουσιάζει τη φιλοξενία του Χριστού από τις αδελφές του Λαζάρου, Μάρθα και Μαρία, στη Βηθανία, ο Σεβασμιώτατος επισήμανε ότι η Εκκλησία αποτελεί τον κατεξοχήν χώρο ελευθερίας και αποδοχής όλων των ανθρώπων, υπενθυμίζοντας εξάλλου ότι «και οι τελώνες και οι ληστές και οι άσωτοι, όλοι βρήκαν θέση μέσα στην Εκκλησία». Τουναντίον, αποκλείεται η υποκρισία, όπως επισήμανε, η οποία απορρέει από την ανελευθερία του ανθρώπου και από την ανάγκη του να προσποιηθεί κάτι άλλο από αυτό που είναι. «Στην Καινή Διαθήκη», υπογράμμισε, «ο Χριστός δεν κατηγόρησε κανέναν παρά μόνο τους ψεύτες και τους υποκριτές». «Η Εκκλησία λοιπόν δεν είναι ο χώρος της υποκρισίας», συνέχισε, «διότι η Εκκλησία δεν είναι μόνο αυτό που ζούμε εδώ, αλλά είναι και αυτό που θα ζήσουμε στην επόμενη ζωή. Και εδώ μπορεί κανείς να υποκριθεί, όμως στην άλλη ζωή η υποκρισία δεν χωρεί. Αυτό που είμαστε, αυτό θα παρουσιάσουμε ενώπιον του Θεού».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος παρότρυνε πατρικά τους πιστούς να καλλιεργούν τις αρετές τους και να γίνονται αγιότεροι και πνευματικότεροι, έχοντας ως πρότυπο την Παναγία. Αποσαφήνισε δε ότι το παρελθόν του καθενός δεν βαρύνει την πνευματική του πρόοδο, καθώς ανεξάρτητα από τις αδυναμίες, τις πτώσεις και τις αμαρτίες του, αρκεί μια ειλικρινής αλλαγή για να του ανοίξει την πόρτα του Παραδείσου. «Να αφήσουμε την ψευτιά και την υποκρισία, να αφήσουμε τον κακό μας εαυτό, να κοιτάξουμε τον Χριστό και να πάρουμε δύναμη από την Παναγία, για να κάνουμε αυτή τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας δια της μετανοίας. Και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Μετά ο Θεός θα μας σώσει», υπογράμμισε κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ