16.7 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ο Πρόεδρος της Κοινότητος Νεοχωρίου Νίκος Καλαμάρης προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Παναγιώτατε, Πάτερ και Δέσποτα,

Ο Αύγουστος, ο μήνας της Παναγίας, όπως εύστοχα τον ονομάζει η λαϊκή παράδοση, μας βρίσκει και πάλι όλους μαζί εδώ σήμερα, γύρω από την χάρη της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, που οδήγησε και φέτος τα γοργά βήματα της πατρικής σας αγάπης και πατριαρχικής μέριμνας για τα τέκνα σας στην ανηφοριά του λιθόστρωτου της Παναγίας του Νεοχωρίου, για να μας ευλογήσετε και να νιώσουμε όλοι μας, κατά τον στίχο του ποιητή μας Κωνσταντίνου Καβάφη, πως πραγματικά οι παρακλήσεις άλλη χάρη έχουν στο πιστό Νιχώρι, όταν πρώτος ανάμεσά μας είναι ο Πατριάρχης του Γένους μας. Η παρουσία σας σήμερα εδώ έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για όλους μας, αλλά ιδιαίτερα για τα νεοεκλεγέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που προέκυψε από την πρόσφατη σχετικά νόμιμη εκλογική διαδικασία, αφού βρισκόμαστε στην αρχή της θητείας μας και έχουμε ανάγκη από την ενίσχυση με τις πατρικές σας ευχές και προσευχές, αλλά και την πολύτιμη έμπνευση από την παρουσία σας και τις σοφές συμβουλές σας από την τριακονταετή και πλέον δυναμική και συμβολική σας Πατριαρχία.  

Γι’ αυτό επιτρέψτε μας παρακαλώ να καταθέσουμε μερικές από τις προγραμματικές μας σκέψεις, τα οράματα αλλά και τις κοινοτικές μέριμνες, που θέτουμε ως προτεραιότητα στο πλαίσιο της δράσης και θητείας μας, με σκοπό να τις ευλογήσετε, για να καρποφορήσουν πέρα και πάνω από κάθε προσδοκία.

Η φιλανθρωπία και ιατροφαρμακευτική μέριμνα των απόρων και ηλικιωμένων μελών της κοινότητας, θα παραμείνει στις προτεραιότητές μας ως αναγκαία, ιδιαίτερα σε μία εποχή που το κόστος διαβίωσης αυξάνεται συνεχώς και δυστυχώς πλήττει σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους μας.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το ενδιαφέρον μας για την συνέχιση των προγραμματισμένων συντηρήσεων του ξυλόγλυπτου διάκοσμου, των ιερών εικόνων και των κειμηλίων του ναού μας θα παραμείνει ζωντανό, όπως συνεχίζεται και σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητές μας, αφού οι επεμβάσεις αυτού του είδους είναι πολυδάπανες, αλλά ωστόσο αναγκαίες και και σε κάποιες περιπτώσεις επείγουσες. Σκοπός μας άλλωστε είναι ο ναός να αποκατασταθεί στο αρχικό του κάλλος, αφού αποτελεί το κέντρο της λατρευτικής και κοινοτικής μας ζωής και λειτουργικής σύναξης των μελών, ενοριτών και προσκυνητών. Ο ναός όμως είναι επίσης το αντικείμενο του ενδιαφέροντος των ξένων, αλλά και σημείο αλληλεπίδρασης μαζί τους, όπως κυρίως με τους ντόπιους επισκέπτες, που έρχονται από ενδιαφέρον για να γνωρίζουν την πίστη και λατρευτική μας ζωή.

Η μέριμνα για την συντήρηση και διάσωση ιστορικών κοινοτικών κτιρίων, μέσω μελετημένων αναστηλωτικών ή ανακαινιστικών επεμβάσεων αποτελεί επίσης μέρος του κοινοτικού μας προγράμματος, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του “Γιαλιού της Παναγίας”, που λόγω προβλημάτων παλαιότητας χρήζει οπωσδήποτε ανακαίνισης, με σκοπό όχι μόνο την διάσωση, αλλά και αξιοποίηση του ακινήτου αυτού προς το καλύτερο δυνατό όφελος της ίδιας της κοινότητας. Δηλαδή για την εξυπηρέτηση και στέγαση οικογενειών με μικρά παιδιά, που είναι το μέλλον μας, προκειμένου οι οικογένειες αυτές να διευκολυνθούν στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που όλοι βιώνουμε, για να παραμείνουν στην Πόλη και να μην αναζητήσουν διέξοδο στην μετανάστευση προς το εξωτερικό.

Ενδεικτικά επιτρέψτε μου να αναφέρω την ολοκλήρωση της ανακατασκευής της δωρηθείσας από την αγαπητή μας κ. Σοφία Ζαβράκη διώροφης κατοικίας, που κληρονόμησε από της θεία της, που τελικά δώρισε στην κοινότητα και βρίσκεται έξω από τον ανατολικό αυλόγυρο του ναού του Αγίου Νικολάου και στεγάζει πλέον τον Ιερατικώς Προϊστάμενο (π. Κωνσταντίνο). Όπως επίσης την ανακατασκευή των καταστραφέντων από την πυρκαγιά του 2013 δύο διώροφων ξύλινων κατοικιών, εντός του δυτικού αυλόγυρου του ναού του Αγίου Νικολάου. Η αξιοποίηση αυτών για την στέγαση δύο οικογενειών με χαμηλό ασφαλώς για τα δεδομένα της περιοχής και της εποχής ενοίκιο, μας επιτρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι προς οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά και θέλουμε να παραμείνουν εδώ, για να ενισχύσουν με την φυσική τους παρουσία τον πληθυσμό και την ποιότητα της καθημερινής ζωής της κοινότητας. Άλλωστε, το πληθυσμιακό και η συρρίκνωση της κοινότητας δυστυχώς είναι η μεγαλύτερη πρόσκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως Ομογένεια. Ανάλογη τυγχάνει και η περίπτωση της ανοικοδόμησης μιας άλλης κατοικίας σε θέση παλαιάς, πλησίον του Αρμενοκαθολικού ναού του Νεοχωρίου, εντός οικοπέδου ιδιοκτησίας της κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, με σκοπό την προ καιρού στέγαση μιας άλλης οικογένειας.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Αλληλέγγυοι υπήρξαμε επίσης και προς δύο σεισμόπληκτες οικογένειες από την Αντιόχεια, που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Πόλη, παρέχοντας σε αυτές στέγη και εργασία, με σκοπό την καλύτερη και ποιοτικότερη κοινωνική τους ενσωμάτωση στην κοινότητα. 

Ο πολιτισμός και η προοπτική του ως μέσου επικοινωνίας και διαλόγου με την τοπική, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία θα παραμείνει στο ενδιαφέρον μας. Την φετινή χρονιά σημαντική ήταν η ανταπόκριση του κοινού στην μουσική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, για τον Νιχωρίτη μουσικό Ζαχαρία Χανεντέ, όπως επίσης τον κατ’ έτος διοργανούμενο διαγωνισμό φωτογραφίας προς τιμήν του αείμνηστου Νίκου Μαγγίνα, αλλά και την παρουσίαση της φωτογραφικής του έκθεσης στην Ρόδο. Ιδιαίτερο συμβολισμό για μας είχε το φετινό ταξίδι με μέλη και φίλους της κοινότητας στην Αλεξάνδρεια, την πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο εκ μητρός Νιχωρίτης ποιητής μας Κωνσταντίνος Καβάφης.

Τέλος, η αγαστή και υποδειγματική συνεργασία μας ως κοινότητας με τον Σ.Υ.Ρ.Κ.Ι είναι δεδομένη, αφού ως συλλογικό όργανο πιστεύουμε ότι πρέπει να εδραιωθεί και να ενισχυθεί περισσότερο, αφού παρά τα ελάχιστα μέλη του αριθμεί εγγυάται την ασφαλή, διαφανή και συλλογική εργασία και συνεργασία, με σκοπό την επίτευξη των κοινών και μελλοντικών μας στόχων, για την ευημερία όλων ανεξαιρέτως. 

Η σημερινή επίσκεψη και παρουσία της κ. Αθανασίας Ασπρογέρακα, Προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Νεοχωρίου Έβρου, με τα μέλη και τους εκδρομείς, που ήλθαν αυθημερόν για να προσκυνήσουν και συμπροσευχηθούν μαζί μας, επιβεβαιώνει την πολυετή πλέον φιλία και συνεργασία μας, γι’ αυτό επιτρέψτε μου παρακαλώ να την ευχαριστήσω ενώπιον σας.

Παναγιώτατε, 

Παρακαλούμε θερμά στο όραμα για την επίτευξη των στόχων που θέτουμε να σας έχουμε ευχέτη προς την Παναγία και συνοδοιπόρο, για να εμπνεόμαστε και να λαμβάνουμε θάρρος από σας, προκειμένου να ξεπερνάμε τις όποιες φυσικές δυσκολίες ανακύπτουν. Είμαστε βέβαιοι ότι όπως μέχρι σήμερα έτσι θα συνεχίσουμε να έχουμε αρωγούς στο έργο μας τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πατριαρχικό Επόπτη της Περιφέρειας Βοσπόρου, αλλά και τον Αιδεσιμολ. κ. Κωνσταντίνο Βαρθολομαίο, Ιερατικώς Προϊστάμενο της Κοινότητας Νεοχωρίου, τους οποίους από την θέση αυτή ευχαριστούμε θερμά για την μέχρι τούδε αγαστή συνεργασία και συμπόρευση που έχουμε, αλλά κυρίως την αυτοθυσιαστική τους διακονία προς την Εκκλησία.

Επιτρέψτε μου τέλος να ευχαριστήσω την αιώνια ψυχή της Κοινότητας Νεοχωρίου, αλλά και ολόκληρης της Ομογένειας, τον Εντιμολ. κ. Παντελεήμονα (Λάκη) Βίγκα, 1Άρχοντα Μέγα Χαρτοφύλακα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, αφού μαζί πορευθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, ήδη από τις πρώτες εκλογές στην σύγχρονη ιστορία της Ομογένειας του 2006. Πιστέψαμε στην ειλικρίνεια, το υγιές όραμα και την ελπίδα του για τον εκδημοκρατισμό των κοινοτικών πραγμάτων, γι’ αυτό και η εργατικότητά του συνάντησε την πιστή συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα και σε μια περίοδο δύσκολη δεν διστάσαμε να έλθουμε αντιμέτωποι με το κατεστημένο. Τον ευχαριστούμε για την δεκαπενταετή αυτή συνεργασία και ελπίζουμε να είναι πάντα γενναιόδωρος σε ενδεχόμενες συμβουλές, αλλά και σε μία αναγκαία καθοδήγηση στα πρώτα μας βήματα, η οποία πηγάζει από την πολυετή και πολυεπίπεδη εμπειρία του στα ομογενειακά ζητήματα. Εύχεσθε, Παναγιώτατε, να εορτάσουμε με το καλό και φέτος την Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και να ανταμώσουμε και πάλι του χρόνου εδώ όλοι μαζί για την τέλεση της καθιερωμένης Παράκλησης προς την Παναγία μας.

Προσφώνηση κατά την Πατριαρχική χοροστασία στον Ι. Ναό Παναγίας Κουμαριωτίσσης την Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ