Στα Πριγκηπόννησα σε κάθε λόφο υπάρχουν Ι. Ναϊδρια της Θ. Μεταμορφώσεως. Η θέα προς την Προποντίδα από αυτά είναι φαντασμαγορική. Οι πρόγονοι μας ήταν φυσιολάτρες, τη φύση τη ζούσαν, την απολάμβαναν αλλά και την προστάτευαν. Διοργάνωναν τα πανηγύρια τους, τα οποία ήταν η απεικόνιση της λαϊκής ψυχής και λαογραφίας.
Το Σάββατο 5 Αυγούστου 2023 στον Μ. Εσπερινό της εορτής της Θ. Μεταμορφώσεως χοροστάτησε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος μετά τη λήξη του εσπερινού εξερχόμενος στον περίβολο της Ι. Μονής απόλαυσε το ηλιοβασίλεμα, με φαντασμαγορική πραγματικά θέα και πρότεινε όλοι μαζί να ψάλλουμε το ‘ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ’… πραγματικά εξαιρετικές στιγμές, οι οποίες δύσκολα περιγράφονται χωρίς να τις βιώσουμε.
Πλήθος ομόδοξων και ετερόδοξων προσκυνητών ανήλθαν να συμπροσευχηθούν, άλλοι βασιζόμενοι στους δύο πόδες τους και άλλοι με τα οχήματα που διέθεσε η επιτροπή της Νήσου και μάλιστα το ένα από τα οχήματα ήταν φορτηγό και οι συνθήκες αρκετά δύσκολες σε είδος «σαφάρι» καθότι τα νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα ανέρχονται μέχρι το νέο ισλαμικό νεκροταφείο κι δεν ανέρχονται μέχρι το Ορθόδοξο νεκροταφείο.
Στο τέλος του Εσπερινού μίλησε ο Πρόεδρος της Κοινότητος κ. Αντώνης Παριζιάνος αναφέρθηκε στα καθήκοντα που ανέλαβε η νέα Εκκλησιαστική Επιτροπή, τα οποία προσπαθεί να τα διεκπεραιώσει με αρκετή δυσκολία.
Τελικά ο Παναγιώτατος στην ομιλία του ξεκίνησε με την ερώτηση: «Ποία είναι η εικόνα της Ορθοδόξου Εκκλησίας σήμερα; Ποία είναι η κοινή μαρτυρία και διακονία της στον σύγχρονο κόσμο; Βιώνουμε τον αποτρόπαιο και ατελείωτο μέχρι στιγμής πόλεμο στην Ουκρανία, όπου Ορθόδοξο κράτος μάχεται, με τις πατρικές και Πατριαρχικές ευλογίες της επισήμου Εκκλησίας, ένα άλλο αδελφό Ορθόδοξο λαό. Και καταλαβαίνετε ότι εννοώ εδώ τον Πατριάρχη της Ρωσίας Κύριλλο, ο οποίος ευλογεί με τα δύο χέρια του αυτόν τον αποτρόπαιο, διαβολικό πόλεμο, αντί να τον καταδικάσει. Ζούμε την παρά πάσαν έννοιαν εκκλησιαστικής νομιμότητος εισπήδησι μιάς Ορθοδόξου Εκκλησίας, και πάλι της Ρωσσικής Εκκλησίας, στο κανονικό έδαφος παλαιφάτου Πατριαρχείου της Ανατολής, στην Αφρική, που είναι έδαφος της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Γευόμεθα επί σχεδόν πέντε χρόνια την αχαριστίαν και την αγνωμοσύνην διά της μονομερούς διακοπής κοινωνίας από μέρους θυγατρός Εκκλησίας, όχι βεβαίως διά λόγους δογματικούς, αλλά σαφώς για λόγους γεωπολιτικής σκοπιμότητος. […]».
Όπως είθισται ακολούθως εψάλη τρισάγιο συμβολικά στον τάφο του αειμνήστου Νικολάου Σπυρόπουλου, εκ των δωρητών της νήσου. Το προσκύνημα έφερε στη μνήμη μας το ποίημα των παιδικών μας χρόνων: «Εις το βουνό ψηλά εκεί, είναι εκκλησιά ερημική / το σήμαντρό της δεν κτυπά δεν έχει ψάλτη και παπά». Εκείνη την ημέρα η ιστορική Μονή είχε και ψάλτες και παπάδες πατριαρχικούς και ηγούμενο Πατριάρχη, κτύπησε κανονικά και το σήμαντρο της. Ευχόμαστε και του χρόνου να έχουμε υγεία και δύναμη και να επαναλάβουμε το προσκύνημά μας.
Αντιγόνη 8 Αυγούστου 2023
ΑΝΤΙΓΟΝΙΩΤΗΣ
Απογευματινή 9-8-2023
Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο