14 C
Athens
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024

Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος: Στο ίδιο έργο θεατής

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος απέστειλε πανταχούσα προς  θρησκευτικούς ηγέτες και εκπροσώπους διεθνών οργανώσεων, που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, καλώντας τους να συνδράμουν στην αποφυλάκιση του καθηγουμένου της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου μητροπολίτη Παύλου (της προσκείμενης στη Ρωσία ομάδας του Ονουφρίου).

Ίσως δεν έχει συνειδητοποιήσει ο Πατριάρχης των Σέρβων ότι στην Ουκρανία γίνεται πόλεμος και το κράτος προσπαθεί – δικαίως – να απορωσοποιήσει την εκκλησία και εδώ εννοούμε την εκκλησιαστική δομή του Ονουφρίου.

Όσο οι Ονουφριακοί δεν αποκηρύσσουν ρητώς και κατηγορηματικώς τον ρωσικό εισβολέα και το Πατριαρχείο Μόσχας στο οποίο εξακολουθούν να ανήκουν, το κράτος της Ουκρανίας έχει την υποχρέωση – και δη σε καιρό πολέμου – να πάρει όλα τα μέτρα που θεωρεί σωστά για την επίτευξη της αντιρωσικής πολιτικής του.

Η έκκληση, όμως, του Σερβίας Πορφυρίου για την αποφυλάκιση του Ουκρανού μητροπολίτου Παύλου, μας θυμίζει αμέσως την προ μερικών ετών αντίστοιχη έκκληση του Πατριαρχείου Σερβίας για τον τότε Αχρίδος Ιωάννη.

Ο Ιωάννης τοποθετήθηκε Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος από τον Πατριάρχη της Σερβίας. Αρνήθηκε να αναγνωρίσει, θεωρώντας σχισματική και αντικανονική, την αυτοαποκαλούμενη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, και έμεινε σε κοινωνία με τις υπόλοιπες Ορθόδοξες εκκλησίες, οι οποίες επίσης δεν αναγνώριζαν τότε την Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το 2004 καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με την κατηγορία πως ήταν υποκινητής εθνοτικού και θρησκευτικού μίσους, διχόνοιας και της μισαλλοδοξίας, από τους οποίους εξέτισε τους οκτώ. Συνολικά καταδικάστηκε και φυλακίστηκε οκτώ φορές. Με απόφαση του Δικαστηρίου των Σκοπίων, ο Ιωάννης, που πάντα υποστήριζε ότι υφίστατο διώξεις για πολιτικούς λόγους,  αποφυλακίστηκε τελικά στις 7 Φεβρουαρίου 2015.  Ο ίδιος μετέβη στην Ρωσία για αποθεραπεία ύστερα από πρόσκληση του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου.

Σήμερα ο πρώην Αχρίδος Ιωάννης είναι μέλος της ιεραρχίας των πάλαι ποτέ διωκτών του, καθώς ορίστηκε πλέον ως μητροπολίτης Κρούσεβο και Ντεμιρχισάρ, μετά το …αιφνίδιο «αυτοκέφαλο» που παραχώρησε το Πατριαρχείο Σερβίας στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος υπό τον μέχρι χθες «σχισματικό» – για τους Σέρβους – Αρχιεπίσκοπο Στέφανο.

Μάλιστα, ο μακαριστός Σερβίας Ειρηναίος είχε απευθύνει σκληρή επιστολή προς τον Αχρίδος Στέφανο για την υπόθεση του – κατά τους Σέρβους – Αχρίδος Ιωάννη. Μεταξύ άλλων έγραφε:

«Εσείς ήδη πολλές φορές ακούσατε ότι μέχρι την απελευθέρωση του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη από την φυλακή δεν μπορεί να γίνει καμία διαπραγμάτευση για την λύση της αντικανονικής κατάστασης της εκκλησίας Σας. Αλλά επειδή είμαστε βέβαιοι ότι ακριβώς Εσείς Σεβασμιώτατε συντελείτε περισσότερα από όλους, στο ότι η εκκλησία Σας και στο εξής να παραμένει σε σχίσμα, έχουμε το δυσάρεστο καθήκον να Σας ενημερώσουμε ότι η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας βάση των αποφάσεων της Ιεραρχίας, αριθ. 50/7 από 15 Σεπτεμβρίου 1967, και αριθ. 41/125-2 από 21 Μαΐου 2003, στη Συνεδρία της στις 26 Αυγούστου 2014, αποφάσισε με την υπ. αριθ. 1191/857 απόφαση, να αρχίσει εκκλησιαστικό δικαστήριο εναντίον Σας, ως το κατεξοχήν υπεύθυνο πρόσωπο για την επίμονη παραμονή της εκκλησίας Σας στο σχίσμα».

Τελικά, ο «σχισματικός» Στέφανος έγινε «Προκαθήμενος» για τους Σέρβους και ο Ιωάννης από «Προκαθήμενος» έγινε μητροπολίτης του μέχρι πρότινος διώκτη του (sic)!

Και θέλει τώρα ο Πατριάρχης Πορφύριος να μας πείσει για την αθωότητα του εν Ουκρανία μητροπολίτη Παύλου κ.λπ.

Ας μας δώσει πρώτα μια πειστική εξήγηση γιατί η Εκκλησία της Σερβίας έσπευσε με διαδικασίες εξπρές να «αυτοκεφαλοποιήσει» τους μέχρι χθες σχισματικούς και μετά συζητάμε για τις …εκκλήσεις του περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ