13.4 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Ιερά πανήγυρις πάντων των εν Πισιδία διαλαμψάντων Αγίων

Την Κυριακή 16 Ιουλίου όλες οι ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Πισιδίας εόρτασαν πανηγυρικά τη Σύναξη πάντων των εν Πισιδία διαλαμψάντων Αγίων. Στην εκκλησία του Αγίου Αλυπίου του Κιονίτου στην Αττάλεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ το εσπέρας της εορτής προέστη στην αγρυπνία και κατά την κυριώνυμη ημέρα στη θεία Λειτουργία, περιστοιχισμένος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιο και από τους κληρικούς της Αττάλειας, με τη συμμετοχή πολλών μελών της τοπικής Εκκλησίας.

​Στην ομιλία του ο Ποιμενάρχης υπογράμμισε ότι η σύναξη πάντων των Αγίων της Πισιδίας περιέχει σπέρματα του πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Παύλου που κήρυξε στην Πισιδία και την Παμφυλία, συνοδευόμενος από τον Απόστολο Βαρνάβα και τους άμεσους συνεργούς του το ζεύγος των αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλα.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο εκκλησιαστικός συγγραφέας Τερτυλλιανός θεωρούσε ότι οι μάρτυρες ήταν σπέρματα Χριστιανών. Με αυτήντην έννοια, η Πισιδία και η Παμφυλία θα πρέπει να είναι ευγνώμονες, διότι ανέδειξαν μάρτυρες, όπως η αγία Θέκλα η μαθήτρια του Απ. Παύλου ή η αγία μεγαλομάρτυς Μαρίνα, μαζί με νέφος αγίων Ιεραρχών διαδόχων των Αποστόλων, εκ των οποίων περίπου εκατό συμμετείχαν σε οικουμενικές συνόδους, όπως και μία πληθώρα ανδρών και γυναικών μοναχών, όπως η αγία Ματρόνα από την Πέργη, που ίδρυσε ένα φημισμένο μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Μητροπολίτης καταλήγοντας τόνισε: «Η ποικιλία που συναντούμε στους βίους των αγίων που έλαμψαν στην Πισιδία και την Παμφυλία είναι μεγάλη. Αλλά για την Εκκλησία, η ποικιλία δεν είναι καινοτομία, διότι το μυστήριο της σωτηρίας συμφιλιώνει εκείνους που τους χωρίζει ο πολιτισμός, η φυλή, η εθνικότητα, η κοινωνική τάξη. Η Εκκλησία δεν είναι παρά η σύναξη εκείνων που συμφιλιώθηκαν χάρη στον θάνατο και την ανάσταση του Χριστού και τη συμμετοχή τους στα θεμελιώδη ιερά μυστήρια, το βάπτισμα και τη θεία ευχαριστία».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ