Του Δ.Π. Τόλιου Δικηγόρου, Θεσσαλονίκη
Στις 25 Ιουλίου του 1997 παραμονή της Αγίας Παρασκευής χαράματα συγκεντρωθήκαμε άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, μπροστά στην Παναγία των Χαλκέων στην Θεσσαλονίκη, για να ταξιδέψουμε στην Τένεδο της Μικράς Ασίας, να πάρουμε μέρος στο «παναϊρ» της Αγίας Παρασκευής. Ήταν μια σπουδαία αποστολή τότε που η Τένεδος δειλά ξεκινούσε να μπαίνει στον χάρτη των προορισμών των ελλήνων στα τουρκικά παράλια, (είχε προηγηθεί η θαρραλέα ομάδα του βουλευτή Παπαθεμελή το 1996) παρέα με μια ομάδα δικηγόρων από τις Σέρρες, μαζί με τον φίλο βετεράνο δημοσιογράφο της ΕΡΤ 3 Παντελή Σαββίδη και την εκπομπή ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ, αλλά και αναπάντεχη συνοδεία τον Γέροντα Χριστόδουλο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους με συνοδεία μερικά από τα καλογέρια του μεταξύ άλλων τον αγαπητό Ταράσιο.
Είμαστε 17 άτομα, οι περισσότεροι δικηγόροι Σερρών, ο Παντελής Σαββίδης, αλλά και επτά φλογεροί αγιορείτες μοναχοί από το Κουτλουμούσι με επικεφαλής τον Καθηγούμενο Χριστόδουλο, επιβιβασθήκαμε στο μουσταρδί διώροφο λεωφορείο, που λίγα χρόνια αργότερα συνετρίβη στα Τέμπη επιστρέφοντας τους οπαδούς του ΠΑΟΚ από την Αθήνα.
Την εποχή εκείνη η Τένεδος ήταν ένα χωριάτικο τοπίο, ενώ σήμερα διαθέτει εκατοντάδες ξενοδοχειακά καταλύματα.
Δυνατές στιγμές στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής με τα επιτραπέζια τσαούσια γύρω μας και τους τζανταρμάδες να μας προστατεύουν στο ξέφωτο του αγιάσματος. Ο αείμνηστος ιστορικός της Τενέδου Αργύρης, τον οποίο τότε γνωρίσαμε, μου χάρισε τότε το ιστορικό πόνημα του «Η Τένεδος» το οποίο εδώ και χρόνια έχει εξαντληθεί.
Ο κεκοιμημένος πρόσφατα γέροντας Καθηγούμενος του Κουτλουμουσίου Χριστόδουλος ξεκίνησε από την προηγούμενη χρονιά έχοντας μαζί του λεβέντες καλογέρια να επισκέπτεται το νησί και να τελεί, σεπτή πατριαρχική ευλογία και επιθυμία τον Εσπερινό της Αγίας Παρασκευής, αλλά και την κυριώνυμη ημέρα εορταστική ακολουθία ομού με τον αείμνηστο επίσης Δεσπότη Ίμβρου και Τενέδου Φώτιο.
Στο βίντεο της εκπομπής Ανιχνεύσεις της ΕΡΤ 3 που υπάρχει στο you tube ο Παντελής Σαββίδης καταγράφει τις στιγμές και την παρουσία του κεκοιμημένου Γέροντα Χριστόδουλου στην πορεία αυτή. To βίντεο αυτό παρέδωσα τρείς μήνες μετά στα χέρια της ΑΘΠ του Πατριάρχου Βαρθολομαίου για να δει και να χαρεί την αναγέννηση που δειλά δειλά ξεκινούσε στην Τένεδο. Ο π. Κουτούφος και η παπαδιά του, ο Σταρένιος, ο δεσπότης Φώτιος, μια ντουζίνα Τενέδιοι το βράδυ στο Τσαπράζ και ανάμεσα τους ο Τενέδιος Αργύρης Ποντικάκης, ομογάλακτος του Πατριάρχη μας και ιστορικός της Τενέδου, εργένης ακόμη τότε. Ενθυμούμαι την λιτότητα, πραότητα, συνεχές χαμόγελο του γέροντα στο λιτό και απέριττο χάνι που διαμείναμε τις τρεις νύχτες, με λιτό φαγητό, ελίτσες και ντομάτες για πρωινό. Θυμάμαι την αγάπη του γέροντα για την παρέα μας, την μειλιχιότητα και το χαμόγελο που μας αντιμετώπισε τα βράδια που κοιμόμασταν στο μοναδικό πανδοχείο της Τενέδου σε ομαδικούς κοιτώνες (σήμερα διαβάζω ότι η Τένεδος έχει 57 ξενοδοχειακές μονάδες). Μεταξύ των υποτακτικών του ήταν και είναι φύλακας άγγελος του Μοναστηριού ο φίλος μου μοναχός Ταράσιος, με τον οποίο συνδέομαι με ανυπόκριτη φιλία από το καλοκαίρι εκείνο του 1997.
Η αγάπη του Γέροντα Καθηγουμένου Χριστόδουλου και η συνειδητή παρουσία του με το καλογερικό ράσο στην Τένεδο φώναζε. Μας εξήγησε τους πνευματικούς δεσμούς της Τενέδου με το Μοναστήρι του Κουτλουμουσίου από πολλών αιώνων και το ιερό καθήκον και χαρά του να έρχεται και να ξαναέρχεται στον τόπο αυτό.
Έκτοτε δεν υπήρχε φορά που να επισκέφθηκα το Άγιον Όρος και να μην βρήκα στιγμή να ασπασθώ την δεξιά χείρα του λευίτη που είχε οσιακή Κοίμηση προ λίγων ημερών στην Θεσσαλονίκη. Ο Γέροντας Χριστόδουλος συνδέθηκε στην πορεία της μοναχικής του ζωής με της σύγχρονη μορφή αγιοσύνης τον Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό, με την τότε συνοδεία του ο οποίος μόνασε στο Κουτλουμούσι την διετία 1975-1977, προερχόμενος από τη Νέα Σκήτη. Με πρόσκληση δική του, έρχεται από την Εύβοια, τα Χριστούγεννα του 1976 στο μοναστήρι ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος, που συνδεόταν πνευματικά μαζί του και είχε γίνει Μεγαλόσχημος στην καλύβη Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Σκήτης, τον τελευταίο σταθμό της επίγειας ζωής του Ιωσήφ του Ησυχαστή, με παρουσία στη κουρά του, των Γερόντων Εφραίμ Κατουνακιώτη και Χαράλαμπου Διονυσιάτη. Ο Γέροντας Χριστόδουλος που στο Κουτλουμούσι έχει και συνοδεία νεαρών μοναχών, εκλέγεται Ηγούμενος της μονής τον Μάιο του 1977. Τότε ξεκινά μια νέα περίοδος αύξησης και άνθισης, ενώ ο Γέροντας Χριστόδουλος αναγέννησε την μοναστική και λειτουργική ζωή του Κουτλουμουσίου και χαρακτηρίστηκε δικαίως ως νέος κτήτορας της Μονής. Η νέα συνοδεία πραγματοποίησε το μοναχικό της έργο με αγάπη, υπομονή και ένθεο ζήλο, ενώ αντιμετώπισε αγόγγυστα τα τεράστια προβλήματα που συνάντησε, καθώς αξίζει να σημειωθεί πως το 1980 αποτεφρώθηκε η ανατολική πτέρυγα, ενώ το 1982 ραγδαίες βροχές προκάλεσαν κατολισθήσεις, ρηγματώσεις και καθίζηση της βορινής πτέρυγας σε επικίνδυνο βαθμό, ώστε να καταστεί ακατοίκητη. Ο Γέροντας Χριστόδουλος είχε πρώτο του Πνευματικό τον μετέπειτα Άγιο, Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη και τηρούσε πιστά κατά την ηγουμενία του, την συμβουλή του προς αυτόν, να έχει αγάπη με όλους. Τον Ιούλιο του 2020 μετά την παραίτηση για λόγους υγείας του Γέροντα Χριστόδουλου, νέος Καθηγούμενος εξελέγη ο Ιερομόναχος Νικόλαος.
Ο Γέροντας κάθε χρόνο έρχονταν στην Θεσσαλονίκη συνοδεύοντας την Εφέστια εικόνα του Μοναστηριού την Φοβερά Προστασία στην Επανωμή αλλά και σε άλλες εκκλησίες της περιοχής της Βόρειας Ελλάδος (ιδιαίτερη αγαπητική σχέση με την Μητρόπολη Βεροίας, Καμπανίας και Ναούσης και τον δεσπότη κ. Παντελεήμονα), με ιδιαίτερη χάρη και δύναμη μάζευε γύρω του πολύ κόσμο που άκουγαν τον χαρισματικό, ειρηνικό του λόγο.
Αλλά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος γνωρίζοντας τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του συνεργάσθηκε μαζί του σε πολλά θέματα του Αγίου Όρους αλλά και σε Ειρηνικές αποστολές. Γνώριζε από πρώτο χέρι την συστηματική παρουσία του Γέροντα στην Τένεδο.
Τους τελευταίους μήνες της ζωής του αντιλαμβανόμενος ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ζωής του Μοναστηρίου, έγκαιρα παρέδωσε στον εκλεγέντα νέο Καθηγούμενο Νικόλαο την πνευματική καθοδήγηση του Μοναστηριού, ο ίδιος υποβάλλονταν σε τεχνητή αιμοκάθαρση και στωικά βίωνε το τέλος της σπουδαίας πνευματικής βιωτής του, διαμένοντας στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης.
Γέροντος Χριστοδούλου του Κεκοιμημένου Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους Αιωνία η Μνήμη!