11.2 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Η Κοινότητα Μπαλίνου και τα έργα της

Δρ Συμεών Σολταρίδης

Πέρασαν έξι μήνες από τότε που ανέλαβε η νέα εφοροεπιτροπή της Κοινότητας Ιερού Ναού Παναγίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπαλίνου – Κερατίου Κόλπου στην περιοχή Μπαλατά, μετά από τις εκλογές που διεξήχθησαν κατόπιν αδείας των Τουρκικών Αρχών και ευλογίες της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Μια ξεχασμένη Κοινότητα, χωρίς ποίμνιο, αφού δεν διαμένει κανένας Ρωμιός στην περιφέρειά της και δεν είναι γνωστή όχι μόνο στους εξ Ελλάδος επισκέπτες αλλά και στους κατοίκους της Πόλης.

Ένα συγκρότημα μεγάλο όπου στον αυλόγυρο, εκτός από το Ναό, υπάρχει το κτίριο του τριτάξιου σχολείου που ιδρύθηκε γύρω στα 1870, τα κελιά του παπά, το αγίασμα του Αγίου Μηνά, το σπίτι του νεωκόρου, τα γραφεία της εκκλησίας.

Όλα αυτά η νέα επιτροπή τα βρήκε σε μια μισοκατεστραμμένη κατάσταση, μιας και από τα  κελιά του παπά είχε ξεκολλήσει μία κολώνα εποχής Οθωμανικής και κατέστρεψε τον περιβάλλοντα χώρο, το σχολείο έτοιμο να καταρρεύσει, αφού οι γωνίες των δοκαριών έχουν ανοίξει, η δε εκκλησία εσωτερικά και εξωτερικά είχε ανάγκη ανοικοδόμησης με τα κεραμίδια σπασμένα, τις υδρορροές ανύπαρκτες με τα νερά έμπαιναν στο Ναό, με αποτέλεσμα η υγρασία και η μούχλα να φτάνουν σε επικίνδυνο σημείο.

Κατειλημμένα τα εξαπτέρυγα του Ναού και όλοι οι αύλιοι χώροι από τον Δήμο, ένα κατάστημα επί δύο χρόνια κατειλημμένο χωρίς να πληρώνει κάποιος ιδιώτης ενοίκιο, ένα στρέμμα οικόπεδο νοικιασμένο στον Δήμο αντί πινακίου φακής και ένα μαγαζί που επί χρόνια βρίσκεται στα δικαστήρια. Άρα μηνιαία έσοδα με τα σημερινά δεδομένα 350 ευρώ μόνον.

Τι θα έπρεπε να κάνουν τα μέλη της επιτροπής; Να συνεχίσουν την απραξία μέχρι να λήξει η περίοδος της θητείας τους ή να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν πόρους για να γίνουν έργα αποκατάστασης;

Προτίμησε τον δυσκολότερο δρόμο. Άρχισε να ζητά στήριξη οικονομική για να κάνει τα εξωτερικά έργα του Ναού. Στην προσπάθεια της αρωγός αρκετές κοινότητες της Πόλης που έδωσαν το υστέρημα τους. Αρχιεπισκοπές όπως της Αμερικής, της Κρήτης, Μητροπόλεις όπως Μαρωνείας και Κομοτηνής, Μυτιλήνης και ελάχιστοι Αρχιερείς της Πόλης. Έδωσαν  Κωνσταντινουπολίτες που βρίσκονται στην Αθήνα, οι οποίοι θυμούνται πάντα την γενέτειρα τους. Η Οιομκω, επιχειρηματίες Ρωμιοί κα. Και όταν τελείωσαν τα έργα της πρώτης φάσης ο Πολίτης επιχειρηματίας Βύρων Νικολαίδης δήλωσε ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει το Ναό εξ ολοκλήρου αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα, οπότε ξεκίνησαν τα έργα της δεύτερης φάσης.

Η επιτροπή ευελπιστεί ότι θα βρει τους πόρους και για την αποκατάσταση του σχολείου, το οποίο οσονούπω θα καταρρεύσει με αρνητικότατες συνέπειες.

Αυτό όπως λέγεται δεν σημαίνει ότι θα ξεχαστούν οι δικαστικοί αγώνες για να απελευθερωθούν οι κατειλημμένες περιουσίες. Ήδη κερδήθηκε το δικαστήριο και έγινε η έξωση του ιδιώτη καταπατητή του καταστήματος.

Βέβαια τα μέλη της επιτροπής συνεχίζουν και τηρούν την λειτουργική ζωή. Τέλεσαν πάνδημο τρισάγιο, Ανάσταση μετά από τριάντα χρόνια όπου ήχησε χαρμόσυνα η καμπάνα και το Χριστός Ανέστη, καθώς επίσης τελεί τις λειτουργίες τα Σάββατα.

Όνειρο της είναι να στηριχθεί το έργο της ώστε να αποκαταστήσει το Ναό και τα έργα που πραγματοποιούνται  και να παραδώσει στην Ομογένεια την Κοινότητα δυνατότερη και πλουσιότερη. Δεν λησμονεί ό,τι παρέλαβε να το προστατέψει και ότι μέλημα της είναι να τα προσφέρει στις ερχόμενες γενιές.  Γιατί η επιτροπή έμαθε και ακολουθεί  την παραδοσιακή εντολή, ότι οι Ρωμιοί  δεν πρέπει να πουλάνε αλλά να προστατεύουν τις ιερές παρακαταθήκες και κληρονομιές μας.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ