13.4 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Ο Αυστραλίας Μακάριος στην πανήγυρι του μοναδικού εν Αυστραλία Ναού του Αγ. Παϊσίου

Τη χαρά και την ευλογία να εορτάσουν μαζί με τον Ποιμενάρχη τους τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου στον φερώνυμο Ιερό Ναό, ο οποίος βρίσκεται στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Βουνού Πέρθης, είχαν οι ελληνορθόδοξοι πιστοί της Δυτικής Αυστραλίας. Κατά το εορταστικό διήμερο, Τρίτη 11 και Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, στον μοναδικό εν Αυστραλία Ιερό Ναό που τιμάται επ’ ονόματι του μεγάλου σύγχρονου Αγίου της Εκκλησίας μας.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη χειροθεσία, σε Πνευματικό – Εξομολόγο, του π. Ελευθερίου Γεροβασίλη, Ιερατικώς Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πέρθης. Επίσης, χειροθέτησε σε Αναγνώστες του κυρίους Joshua Smith και Ιωάννη Τσιγκιόζογλου.

Απευθυνόμενος στο πολυπληθές εκκλησίασμα, ο Αρχιεπίσκοπος ομίλησε καταλλήλως για την προσωπικότητα του Αγίου Παϊσίου, τον οποίο είχε αξιωθεί και ο ίδιος να γνωρίσει στα νεανικά του χρόνια, κατά τις επισκέψεις του στο «Περιβόλι της Παναγίας». «Πρόκειται για έναν Άγιο, ο οποίος είναι πολύ κοντά μας», παρατήρησε εξαρχής ο Σεβασμιώτατος και κατόπιν ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους οι πιστοί αισθάνονται αυτή την πνευματική εγγύτητα και οικειότητα με τον Άγιο Παΐσιο. Κατά πρώτον, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ένας Άγιος που έζησε στα σύγχρονα χρόνια και, μάλιστα, είχε επισκεφθεί και την Αυστραλία, με συνέπεια πολλοί εκ του χριστεπωνύμου πληρώματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας να τον έχουν γνωρίσει προσωπικά, να έχουν συνομιλήσει μαζί του, να έχουν ακούσει τη διδασκαλία και τις συμβουλές του και να διατηρούν ζωντανές μνήμες από αυτή την ευλογημένη εμπειρία τους.

Το ουσιαστικότερο όμως, όπως επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, είναι ότι η διδασκαλία του Αγίου Παϊσίου αγγίζει και συγκινεί τις καρδιές όλων των πιστών, ακόμη και εκείνων που δεν είχαν την ευλογία της προσωπικής γνωριμίας και σύνδεσης μαζί του, ακριβώς επειδή «ό,τι έχει πει ο Άγιος Παΐσιος, το έχει πει με πολύ απλό τρόπο, εκφράζοντας μεγάλες θεολογικές και πνευματικές πραγματικότητες».

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος εστίασε στο χαρακτηριστικό ότι ήταν ένας άνθρωπος που είχε πολύ πολλή αγάπη στην καρδιά του και αυτή την αγάπη την έδειχνε. «Στην Ορθόδοξη Εκκλησία ο άνθρωπος που έχει αγάπη, δεν μπορεί να την κρύψει», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Η αγάπη φαίνεται στο πρόσωπο του πλησίον. Από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον πλησίον μας, φαίνεται αν έχουμε αγάπη ή όχι. Ο Άγιος Παΐσιος λοιπόν είχε πλούσια αγάπη και γι’ αυτό, όταν τον πλησίαζες και καθόσουν λίγο μαζί του, δεν ήθελες να φύγεις. Γιατί ένιωθες αυτήν την αγάπη. Τη βίωνες. Και σε έκανε με τον τρόπο του να καταλάβεις τι θα πει πραγματική αγάπη».

Ακόμη, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος αναφέρθηκε στο πνευματικό χάρισμα που διέθετε ο Άγιος Παΐσιος να καθοδηγεί τους ανθρώπους προς την αλήθεια της πίστεως, δίχως να τους κατακρίνει: «Ήξερε τα λάθη, τα πάθη και τις αμαρτίες σου, μα παρ’ όλα αυτά δε σε κατέκρινε, δε σε κατηγορούσε, δε σε καταδίκαζε. Αλλά με όμορφο τρόπο, και καμιά φορά με αστείο τρόπο, σε έκανε να καταλάβεις ποια είναι η πραγματικότητα της πίστεως. Σε ήλεγχε, σε δίδασκε, σε έβαζε στον σωστό το δρόμο, χωρίς όμως να αισθάνεσαι ότι κρίνεσαι, ότι κατακρίνεσαι, ότι ανακρίνεσαι και καταδικάζεσαι».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας επικέντρωσε στο εκκλησιαστικό ήθος και φρόνημα το οποίο διέθετε ο Άγιος Παΐσιος, σεβόμενος και υπερασπιζόμενος πάντοτε τους Επισκόπους, τον Πατριάρχη κα την περί αυτόν Σύνοδο, και παροτρύνοντας τους πιστούς, αντί να κρίνουν και να επικρίνουν την Εκκλησία, να προσπαθούν να διορθώνουν καθείς τον εαυτό του, που είναι μέρος του οικοδομήματος της Εκκλησίας του Χριστού.

Σημειώνεται ότι στις λατρευτικές εκδηλώσεις της Πανηγύρεως του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Μακάριο πλαισίωσαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυανέων κ. Ελπίδιος, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Πέρθης, κληρικοί από την Πέρθη και ο π. Κωνσταντίνος Βαρυπάτης από το Σύδνεϋ, καθώς επίσης ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Μακάριος, Προϊστάμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Πέρθης, και η περί αυτόν Αδελφότητα. Στη Θεία Λειτουργία, την κυριώνυμο ημέρα, παρέστη, μεταξύ άλλων, και ο Υποπρόξενος Ναυτιλιακών Υποθέσεων, κ. Νικόλαος Παπακωνσταντίνου, με τη σύζυγό του, εκπροσωπών το Προξενείο της Ελλάδος στην Πέρθη.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ