19.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ο Αρκαλοχωρίου Ανδρέας εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου στην ΔΣΟ

Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας

Χαιρετισμός στην 30ή επέτειο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας

Τας σεπτάς ευλογίας και εγκαρδίους ευχάς του Οικουμενικού μας Πατριάρχη Κυρίου Κυρίου Βαρθολομαίου, ως εκπρόσωπός Του, μεταφέρω σε όλα τα εντιμότατα μέλη της 30ής Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας και στον καθένα προσωπικά.

Γνωρίζουμε όλοι ότι, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης προσλαμβάνει τα προβλήματα και τα αιτούμενα του 21ου αιώνα. Προσεύχεται, διαλέγεται και εξ όλης της καρδίας του τα προωθεί για την ανακούφιση του σύμπαντος κόσμου. Έχουμε όλοι τις πατριαρχικές ευλογίες και ευχές Του για τη δημιουργική Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας. Οι σκέψεις που θα ακούσετε, εκφράζουν προσωπικούς μου προβληματισμούς.

Ο μετασχηματισμός και η μετάβαση είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του ιστορικού γίγνεσθαι και των ποικιλόμορφων σχημάτων του. Από τις πόλεις – κράτη, αναφέρομαι στα καθ’ ημάς, μεταβαίνουμε στις αυτοκρατορίες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης. Σχηματίζονται τον 19ο και 20όαιώνα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τα εθνικά κράτη, με τη συνακόλουθη μετάβαση από τη θεοκεντρικότητα των αυτοκρατοριών στην εθνοκεντρικότητα του κράτους. Ακολουθεί, η διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλάι στην εθνική σημαία υψώνεται η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλοι αναρωτιόμαστε, ποιά θα είναι η συνέχεια αυτών των μετασχηματισμών της Ευρώπης μας. Πώς θα αντιμετωπιστούν μείζονα θέματα, όπως η φτωχοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις ποικίλες, δυσάρεστες, εκ της φτωχοποιήσεως, επιπτώσεις. Για την κλιματική αλλαγή, ποιά μέριμνα θα λάβουν οι, τα πρώτα έχοντες, πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις; Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα των πολλών κινδύνων για την κλιματική αλλαγή, όπως και για το μείζον πρόβλημα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, με το τραγικό δουλεμπόριο. Όσοι συνάνθρωποί μας επιζήσουν, αποβιβάζονται, ρακένδυτοι, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιμένουν και αναμένουν.

Στην Ευρώπη, ο χριστιανικός κόσμος βρίσκεται σε κρίση, οι ναοί πωλούνται και το εκκλησίασμα ελαττώνεται. Το 50% έως το 52% των Δυτικοευρωπαίων, με στατιστική (2005-2010), πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού. Το δημογραφικό επιφέρει ραγδαίο μετασχηματισμό, με τη συνακόλουθη εγκατάσταση προσφύγων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει τη μετάβασή της στην πολυπολιτισμικότητα και στη διαπολιτισμικότητα, με 24.000.000 μουσουλμάνους, με Ινδό Πρωθυπουργό στη Μ. Βρετανία, με μουσουλμάνο δήμαρχο στο Λονδίνο. Οι «Βάρβαροι» του Καβάφη, πάντα επίκαιροι. Από την πτώση της Ρώμης, το 476 μ.Χ., έως την πτώση της Κωνσταντινούπολης, το 1453.

Μέσα σ’ αυτόν τον μετασχηματιζόμενο 21ο αιώνα, μπορεί να είναι ζητούμενο το εάν, οι χριστιανοί, οι Εβραίοι ή οι μουσουλμάνοι έχουν δικαίωμα να φοράνε σε κοινή θέα, τον σταυρό τους, το κιπά τους, την μπούρκα ή το κούφι τους.

Εν μέσω όλων αυτών, ο Χριστός σήμερα ξανασταυρώνεται, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου Ορθόδοξοι χριστιανοί αλληλοεξοντώνονται. Γίνονται θύματα της θεωρίας του ρώσικου κόσμου. Από τον πανσλαβισμό, μεταβαίνουμε στην θεωρία του ρωσικού κόσμου, που οδηγεί σε επικίνδυνες ιδεολογικοποιήσεις, και καθιστά την Ορθόδοξη πίστη υποχείριο πολιτικών σκοπιμοτήτων, ίσως χειρότερο από την εποχή της τσαρικής Ρωσίας.

Στον χριστιανισμό, γενικότερα, και στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ειδικότερα, ο Χριστός και ο, περί τον Χριστό, πνευματικός κόσμος του Τριαδικού Θεού, δεν αναπαύεται στον συστοιχισμό της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τα ιδεολογικά σχήματα του κόσμου τούτου, του διαρκώς μεταβαλλόμενου. Το μυστήριο του Θεού είναι διαρκώς αποκαλυπτόμενο, αλλά η ουσία του παραμένει αμετάβλητη. Έχουμε ένα δοχείο. Το εσωτερικό περιεχόμενό του, θείο μυστήριο, μένει αμετάβλητο και αποκαλυπτόμενο, ενώ το εξωτερικό σχήμα του δοχείου διαμορφώνεται ανάλογα με τους μετασχηματισμούς του κόσμου τούτου.

Ο Ντοστογιέφσκι, αναρωτιέμαι, αν στον «Μέγα Ιεροεξεταστή», τελικά αναφερόταν στη Δύση ή στην πατρίδα του, τη Ρωσία, που προβάλλει τη θεωρία του ρωσικού κόσμου, για να σώσει, με ιδεολογικούς καταναγκασμούς τον κόσμο.

Την τραγωδία αυτής της ιδεολογικοποιημένης εκκοσμίκευσης του χριστιανικού κόσμου, τη βιώνουμε στον ουκρανικό πόλεμο, όπου χάνονται χιλιάδες χιλιάδων ανθρωπίνων ψυχών, Ορθοδόξων αδελφών. Διασαλεύεται, κατά τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, η ουράνια ιεραρχία άλλα και η επίγεια, η ορατή, η γήινη και αισθητή ιεραρχική τάξη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προτού παραχωρήσει το αυτοκέφαλο στην Ουκρανία, κάλεσε τον Μητροπολίτη Ονούφριο, να λάβει μέρος στη Σύνοδο των Ιεραρχών της Ουκρανίας και να είναι υποψήφιος, για να εκλεγεί Προκαθήμενος στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Αν ο Μητροπολίτης Ονούφριος αποδεχόταν την, δια του επισήμου σεπτού πατριαρχικού Γράμματος, πρόταση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, δοθέντος ότι, είχε την πλειοψηφία της ουκρανικής ιεραρχίας, σήμερα τα πράγματα στην Εκκλησία της Ουκρανίας θα ήταν διαφορετικά.

Τα προβλήματα είναι βαθύτατα πνευματικά και δύναται να θεραπευθούν μέσα από τον μετασχηματισμό της καρδιάς μας, που είναι και το κέντρο της ζωής σε κάθε ανθρώπινη υπόσταση. Η θεραπεία μας προϋποθέτει αυτομεμψία, μετάνοια, ταπείνωση και αγάπη.

Ολοκληρώνω με ένα απόσπασμα από το μήνυμα του Οικουμενικού μας Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς την 28η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, τον Ιούλιο του 2021 στην Κρήτη.

Ο υλικός αυτός λιμός επιφέρει μεγαλύτερους τραυματισμούς: «εἰς τὰς οἰκονομικῶς χαμηλοτέρας κοινωνικὰς τάξεις ὅλων τῶν χωρῶν, καὶ ὄχι μόνον τῶν πενεστέρων τοῦ λεγομένου Τρίτου Κόσμου. Διὰ τὰς τελευταίας ταύτας Χώρας, αἱ ὁποῖαι στεροῦνται καὶ πόρων καὶ ὑποδομῶν, φρονοῦμεν ὅτι αἱ εὐρωστότεραι οἰκονομικῶς καὶ ἰατροφαρμακευτικῶς ἐπαρκέστεραι Χῶραι ὀφείλουν νὰ ἐπιδείξουν ἀμελητὶ ηὐξημένην ἀλληλεγγύην, κυρίως προμηθεύουσαι αὐτὰς δωρεὰν ἱκανὰς ποσοτήτας ἐμβολίων καὶ θεραπευτικῶν σκευασμάτων».

«Ὑπ’ αὐτὰς τὰς σκοτεινὰς συνθήκας καὶ μὲ τοιαῦτα λίαν χαλεπὰ δεδομένα, καλεῖσθε, ἀγαπητοί, νὰ καταθέσητε, ὡς Χριστιανοὶ Ὀρθόδοξοι Κοινοβουλευτικοὶ ἐκπρόσωποι, λόγον ἐλπίδος, ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ τῷ Νικητῇ τοῦ θανάτου, ἐλπίδος, διὰ τὸ αὔριον τῆς Εὐρώπης καὶ τοῦ κόσμου! Λόγον, ὁ ὁποῖος θὰ φωτίσῃ εὐαγγελικῶς καὶ λυτρωτικῶς τὰ βήματα ὄχι μόνον τῶν Χριστιανῶν ψηφοφόρων σας, ἀλλὰ καὶ τῶν Κυβερνήσεών σας καὶ ὅλης ἀδιακρίτως τῆς ἀνθρωπότητος. Ναί, ἡμεῖς οἱ πιστεύοντες εἰς τὸν Θεάνθρωπον Λυτρωτὴν τοῦ Κόσμου, τὸν βαστάζοντα τὰς ἀσθενείας, τὰ πάθη καὶ τὸν ὅλον φόρτον τῶν ψυχῶν καὶ τῆς ζωῆς ἡμῶν Ἰησοῦν Χριστόν, ἐξ ἰδίας ἐμπειρίας δυνάμεθα νὰ διακηρύξωμεν ὅτι τὸν τελευταῖον λόγον δὲν τὸν ἔχει ὁ λοιμός, ἡ πανδημία καὶ τὰ παρεπόμενά των, ἀλλ’ Ἐκεῖνος ὁ ὁποῖοςεἶναι ἡ Ζωὴ καὶ ἡ Ἀνάστασις καὶ ἐκφράζει θυσιαστικῶς τὴν πρὸς τὸν ἄνθρωπον ἀγάπην τῆς Τρισηλίου Θεότητος».

ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 1993-2023

Στα τριάντα χρόνια της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας που διεξήχθησαν στο Μαρμαρά της Χαλκιδικής, στο Porto Carras, από 29 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου 2023, την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίον, εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμον εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος και την Α.Μ. τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρον εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης.

Επιπλέον, χαιρετισμό απηύθυνε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, Γέροντας Ελισαίος και ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Χρυσόστομος Σταμούλης.

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης συμμετείχαν, εκπρόσωποι 19 Κοινοβουλίων. Συγκεκριμένα από την Αίγυπτο, Αιθιοπία, Αλβανία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιράν, Κύπρο, Ουγγαρία, Ουγκάντα, Παλαιστίνη, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Σουδάν. Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και ακαδημαϊκοί.

Η επίσημη κήρυξη έναρξης των εργασιών έγινε από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Αθανάσιο Μπούρα, που μετέφερε και τις θερμές ευχές του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα.

Αναλυτική ενημέρωση, για την πορεία του διαλόγου και για το «Μέλλον της Ευρώπης», έγινε από τον Σύμβουλο της ΔΣΟ δρ Κώστα Μυγδάλη. Εισηγήσεις στη θεματική ενότητα ανέπτυξαν οι παρευρισκόμενοι σύνεδροι – βουλευτές και ακαδημαϊκοί.

Στη λήξη της τελετής ο Γενικός Γραμματέας πρ. Υπουργός και Βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προσέφερε στους επισήμους αριθμημένα ανάτυπα χαλκογραφίας του Παναγίου Τάφου, που τυπώθηκαν ειδικά για την επετειακή 30ή ΓΣ της ΔΣΟ.

Επικεφαλής και Γενικός Γραμματέας επανεκλέχθηκε ο δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενώ νέος Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης εξελέγη ο Πολωνός Βουλευτής κ. Ευγένιος Τσικβίν.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ