18.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Διεθνές Συνέδριο στην Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (2ος–5ος αι.)

ΟΓΔΟΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ SOURCES CHRÉTIENNES (1942/43-2023)

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται η διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου «Man, Nature, and Society According to the Fathers of the Church (2nd-5th c.) / Άνθρωπος, Φύση και Κοινωνία στους Πατέρες της Εκκλησίας (2ος-5ος αι.)», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου 2023.

Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Sources Chrétiennes, την Θεολογική Σχολή του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών και την Καθολική και Προτεσταντική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.

Με το παρόν συνέδριο εορτάζεται η επέτειος των ογδόντα χρόνων από την ίδρυση της εκδοτικής σειράς Sources Chrétiennes, της σημαντικότερης διεθνούς σειράς στον χώρο της Πατρολογίας, η οποία αριθμεί ήδη στη συλλογή της περισσότερους από 600 τόμους με έργα Ελλήνων, Λατίνων και Σύρων Πατέρων και εκκλησιαστικών συγγραφέων. Σημείο αφετηρίας υπήρξε η έκδοση στα 1942-43 της πραγματείας του αγίου Γρηγορίου Νύσσης Περὶ τοῦ βίου Μωυσέως από τον Jean Daniélou, ο οποίος, μαζί με τον Henri de Lubac και τον Claude Mondésert, εμπνεύστηκε τη σειρά και έθεσε τις επιστημονικές προδιαγραφές της.

Όπως γίνεται σαφές από τον τίτλο του Συνεδρίου, στόχος του είναι η ανάδειξη της επικαιρότητας του κηρύγματος των Πατέρων της Εκκλησίας για τον σύγχρονο κόσμο, πέραν του ευαγγελικού μηνύματος που κομίζουν για τη λύτρωση του ανθρώπου από την αμαρτία και τον θάνατο, σε άμεση συνάφεια με την σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, τη δίκαιη κατανομή του πλούτου και την ελευθερία του ανθρώπου ως δρώντος κοινωνικού υποκειμένου, καθώς και με τους διακριτούς ρόλους μεταξύ της Εκκλησίας και της κρατικής εξουσίας. Αν και η χρονική απόσταση που μας χωρίζει από τους Πατέρες είναι μεγάλη και ο κόσμος σήμερα θυμίζει ελάχιστα τον δικό τους, λόγω των τεκτονικών αλλαγών που επέφεραν κατά τη νεότερη εποχή η βιομηχανική επανάσταση και η ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, τα κείμενά τους διατηρούν ακέραια την αξία τους στο παρόν και αποτελούν «κτήμα ες αεί» για όλη την ανθρωπότητα.

Γνωστοί ακαδημαϊκοί και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, πρόκειται να συμμετάσχουν στις εργασίες του Συνεδρίου και να φωτίσουν την διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας επί των ανωτέρω θεμάτων.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΜΣ και στο Αμφιθέατρο του ΠΙΠΜ στη Μονή Βλατάδων. Περισσότερες πληροφορίες στον διαδικτυακό τόπο του Συνεδρίου: https://fatherstodayconf.web.auth.gr

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ