19.1 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Το “παπαδοπαίδι” του Πούτιν

Του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Αννόβερο Γερμανίας

O Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την Εσθονία στα μέσα Ιουνίου μετά από πρόσκληση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, ενώ πολλές είναι οι προσκλήσεις που λαμβάνει κατά καιρούς από αρχηγούς κρατών, εκκλησιών, οργανισμών και οργανώσεων από όλο τον κόσμο. Το ίδιο διάστημα ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος που διακαώς επιθυμεί και πασχίζει να γίνει ο κύριος και μοναδικός εκφραστής της Ορθοδοξίας παγκοσμίως, έχει κηρυχθεί ανεπιθύμητος (persona non grata) για την ανάμειξή του στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από την Εσθονία,  ενώ το ίδιο είχε κάνει πριν από ένα χρόνο περίπου και η Λιθουανία. Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι δύο χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στον Πατριάρχη Μόσχας, το ίδιο έπραξαν πριν από αυτές ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τσεχία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι απορίας άξιο όμως, πώς εκείνος που έχει κάνει άνω-κάτω την Ορθόδοξη Εκκλησία και τον κόσμο ολόκληρο υποστηρίζεται και τιμάται από Ορθοδόξους Αρχιερείς και μάλιστα Προκαθημένους. Στην πλειονότητά της η Ορθόδοξη Εκκλησία αμνηστεύει τουλάχιστον, αν δεν υποστηρίζει τον Πατριάρχη Μόσχας την στιγμή που τον εγκαλεί σύσσωμος η ανθρωπότης για την συμπόρευσή του με τον αιμοσταγή Πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν. Δεν είναι βέβαια αυτό το μόνο αρνητικό και επιζήμιο το οποίο έχει πράξει ο Πατριάρχης Κύριλλος. Ταυτοχρόνως έχει θέσει σε ακοινωνησία πέντε Αυτοκέφαλες Εκκλησίες (Οικουμενικό Πατριαρχείο, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Εκκλησία της Κύπρου, Εκκλησία της Ελλάδος και Εκκλησία της Ουκρανίας) και έχει πράξει κραυγαλέα παράβαση από κάθε εκκλησιολογική και ηθική άποψη, με την δημιουργία παράλληλης δικαιοδοσίας, την περιβόητη εξαρχία της Αφρικής, σε κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Για όλα αυτά τα καμώματά του έχουν απομακρυνθεί από αυτόν και κληρικοί και λαϊκοί. Πλειάδα αρχιερέων και ιερέων που ανήκουν άμεσα ή έμμεσα στην Εκκλησία της Ρωσίας έπαυσαν να τον μνημονεύουν. Μέχρι και ο Πάπας τον χαρακτήρισε «παπαδοπαίδι» του Πούτιν και παρόλα αυτά συνεχίζει να έχει την υποστήριξη Ορθοδόξων όπως προαναφέραμε.

Γεννούνται ερωτήματα με την στάση αυτή αρκετών Ορθοδόξων και ιδιαιτέρως υψηλόβαθμων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Που είναι εκείνοι οι δήθεν σοφοί και συνετοί; Γιατί σιωπούν και κρύβονται; Δεν βλέπουν τα έκτροπα του Μόσχας; Τι συμβαίνει άραγε; Κρεμάσαμε οι Ορθόδοξοι τον πίνακα των αξιών ανάποδα ή μπορεί ο Πατριάρχης Κύριλλος να ασκεί με θεμιτά και αθέμιτα μέσα τόση επιρροή;

Μάλλον συμβαίνουν και τα δύο. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν κάποιοι για να μεμφθούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη στερούνται κάθε Ορθόδοξης αρχής και πραγματικότητας. Είναι πολλές φορές για γέλια και για κλάματα αυτά τα οποία λένε και γράφουν. Ιδιαιτέρως όταν αναφέρονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Όσο για το δεύτερο· οι ρώσικες «δωρεές» πάνε κι έρχονται, οι κρεμμυδόσχημοι τρούλοι και οι πιέσεις κατακλύζουν σιγά-σιγά τον  Ορθόδοξο κόσμο.

Για να δούμε, θα ανοίξουν κάποια στιγμή ορισμένα στόματα και θα μιλήσουν ή θα μείνουν προσηλωμένα στην λογική του «όταν τρώμε δεν μιλάμε»!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ