17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μήνυμα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών για το ετήσιο μνημόσυνο του Σασίμων Γενναδίου

Μήνυμα εις το ετήσιο μνημόσυνο  του Μητροπολίτη Σασίμων κυρού Γενναδίου

Πρώην Αντιπροέδρου της κεντρικής Επιτροπής

 του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών

Ετήσια επιμνημόσυνη δέηση, 28 Μαΐου 2023,

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, Ακριτοχώρι, Ελλάδα

Οι επικεφαλής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, όλη η κοινότητα των μελών-εκκλησιών καθώς και το διοικητικό προσωπικό, απευθύνουμε αυτό το μήνυμα εις μνήμην του μακαριστού Μητροπολίτου Σασίμων Γενναδίου, επιφανεστάτου  Ιεράρχου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο οποίος υπηρέτησε επίσης επί δεκαετίες σε ηγετικές θέσεις του ΠΣΕ. Σήμερα, ένα έτος μετά την εκδημία του, μνημονεύουμε και αποδίδουμε τη δέουσα τιμή σ’ έναν  υποδειγματικό Ιεράρχη,  σε  έναν διακεκριμένο θεολόγο, πανεπιστημιακό καθηγητή, ευαίσθητο ποιμένα, μια εξέχουσα προσωπικότητα του οικουμενικού κινήματος, αξιοσέβαστη και ευρύτατα γνωστή. Πρωτίστως, όμως, σε ένα μονάκριβο φίλο. Ο βίος του ήταν έντιμος και ο ίδιος αφιερώθηκε στην προώθηση με κάθε τρόπο της ενότητας και του οικουμενικού οράματος.

Μνημονεύουμε πως 40 χρόνια από τη ζωή του αφιερώθηκαν στην ορθόδοξη  μαρτυρία, στην γενναιόδωρη προσφορά των θεολογικών, λειτουργικών και πνευματικών του ταλάντων. Μνημονεύουμε έναν συνοδοιπόρο, έναν σύμβουλο στις δύσκολες καταστάσεις και έναν άνθρωπο του διαλόγου σε όλες τις περιστάσεις και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο Μητροπολίτης Γεννάδιος είχε το χάρισμα να ακούει με προσοχή και να τηρεί με συνέπεια πάντοτε τη σχέση μεταξύ θεωρίας και πράξεως, ἑν ἀληθείᾳ καί ἀγάπῃ, στα ακαδημαϊκά περιβάλλοντα, στις αναρίθμητες ανά τον κόσμο συναντήσεις του, στις προσωπικές του επαφές. Ταξιδεύσαμε μαζί του στον κόσμο για  πολλά χρόνια. Η παρουσία του ήταν πηγή πλουτισμού, κατανοήσεως, συναντιλήψεως και συναινετικών αποφάσεων.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών πάντοτε θα αισθάνεται βαθύ χρέος στον Μητροπολίτη Γεννάδιο. Ευχαριστούμε τον Θεό για το απερίγραπτο πλήθος των συνεισφορών του, εκ των οποίων πολλές συνεχίζουν να καρποφορούν. Ήτο επικεφαλής της Επιτροπής Σχεδιασμού για την 11η Γενική Συνέλευση του ΠΣΕ, η οποία κατέληξε στην επιτυχή σύγκλησή της στην Καρλσρούη, όπου η απουσία του ήταν παντού αισθητή και η πνευματική  του παρουσία έντονη. Προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε τη δική του αποφασιστικότητα και έμπνευση για επαφές και συναντήσεις, για έναν θεολογικό διάλογο που προσκαλεί τους ανθρώπους να ζουν μαζί εν ειρήνῃ, αποδεχόμενοι τις αμοιβαίες  διαφορές.

Οι πολλοί του φίλοι και συνοδοιπόροι από τη μακροχρόνια οικουμενική μας πορεία απευθύνουν σήμερα ευχαριστία στον θεό για τη ζωή και το έργο του και τιμούν τη μνήμη του. Ενθυμούμαστε την καλοσύνη του. Το οικουμενικό άνοιγμά του  προς όλους. Τη βαθιά πίστη του στην παράδοση και τα δόγματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Την ετοιμότητά του να υπηρετήσει και να βρει απαντήσεις και λύσεις ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Τη συνεχή του στήριξη προς τους νεαρούς ερευνητές και τη νεότερη γενεά στελεχών στις οικουμενικές δομές. Τόσα πολλά χαρίσματα: η ευγενής καθοδήγηση, η ανθρώπινη ζεστασιά, η οξύνοια και η αντιληπτική ικανότητα, η λεπτή αίσθηση του χιούμορ. 

Στο πρόσωπο του Μητροπολίτου Γενναδίου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσέφερε στο ΠΣΕ και στην ευρύτερη οικουμενική κίνηση το πολύτιμο δώρο ενός οραματιστή, που έστηνε γέφυρες ανάμεσα  στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τις άλλες Εκκλησίες-μέλη του Συμβουλίου και ευρύτερα της οικουμενικής κινήσεως. Υπήρξε ζωντανό παράδειγμα του ήθους για τη συναινετική λήψη των αποφάσεων. Το μέγεθος της συνεισφοράς του στην οικουμένη και η σημασία της αφοσιώσεως του  στο έργο του Συμβουλίου θα περάσουν χρόνια για να αποκρυσταλλωθούν και η  Ιστορία να τον τοποθετήσει στη θέση που του αξίζει.

Η οικουμενική του οικογένεια θα τον θυμάται πάντα. Θα θυμάται τη συναδελφική του αλληλεγγύη, την πνευματικότητα του και την αφοσίωση του στο όραμα της ενότητας. Ήταν πάντοτε δίπλα μας σε κάθε ανάγκη.

Χωρισθεῖσα άπό τοῦ σώματος ἡ ψυχή του ἡνώθη μετά τοῦ Κυρίου

«Εἰς τήν κατάπαυσίν σου, Κύριε, όπου πάντες οι άγιοί σου ἀναπαύονται, ἀνάπαυσον καί τήν ψυχή τοῦ δούλου σου Μητροπολίτου Γενναδίου, ὅτι μόνος ὑπάρχεις ἀθάνατος»

Η ευλογία και η ειρήνη του Τριαδικού Θεού εἴη μετά πάντων ὑμῶν.

Αιδεσιμολογιώτατος Καθηγητής Δρ. Jerry Pillay

Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ