18.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ένα αφιέρωμα στον Νεοχωρίτη Χανεντέ Ζαχαρία στο Γενί Τζαμί

Φως Φαναρίου

Απόψε, Σάββατο 27 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και σε συνδιοργάνωση της Κοινότητας Νεοχωρίου Βοσπόρου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και της «Ενώσεως Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος», μεγάλη συναυλία με τον τίτλο «Ο Νεοχωρίτης Χανεντέ Ζαχαρίας», στο Γενί Τζαμί.

Η Κοινότητα Παναγίας Κουμαριωτίσσης Νεοχωρίου ήταν εκεί, καθώς διοργάνωσε, με αφορμή την συναυλία, τετραήμερη εκδρομή στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Την ξεχωριστή αυτή συναυλία, την οποία παρακολούθησε πολύς κόσμος, έκλεισε με χαιρετισμό και ευχαριστίες ο Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε. Λάκης Βίγκας, δραστήριο στέλεχος της Ομογένειας της Πόλης και επί σειρά ετών πρόεδρος της Κοινότητος Νεοχωρίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πολίτης την καταγωγή κ. Πολύβιος Στράντζαλης, εκ μέρους της «Ενώσεως Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος».

Η Κοινότητας Νεοχωρίου πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων για να προβάλει την μεγάλη μουσική φυσιογνωμία του ξεωριστού γόνου της, του Ζαχαρία Χανεντέ. Συγεκριμένα:

Την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021, στον αυλόγυρο της Παναγίας της Κουμαριώτισσας πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Θεοτόκεια», μια ξεχωριστή μουσική παράσταση, με θέμα: “Ένας Ρωμιός συνθέτης – Ζαχαρίας ο Χανεντές”.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε ο ψηφιακός δίσκος εκείνης της συναυλίας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Προξενείο της Αυστρίας (Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022) και τώρα η αποψινή συναυλία στο Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης. Προγραμματίζεται δίγλωσση έκδοση βιβλίου με τις συνθέσεις του Ζαχαρία Χανεντέ και άλλο πληροφοριακό υλικό.

Παραθέτουμε το βίντεο και το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ