15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μνήμη Ελένης Ζαρίφη της δωρητρίας του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου

Φως Φαναρίου

Φωτογραφίες: Orbay Soydan / Serco Eksiyan

Την Κυριακή 21 Μαϊου 2023, επί τη εορτή των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων, Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πριγκήπου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου, κατά την οποία αναπέμφθηκε και επιμνημόσυνος δέησις υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μακαριστής Ελένης Ζαρίφη, δωρητρίας του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση μίλησε ο Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Λάκης Βίγκας, υπεύθυνος για την ανακαίνιση του ιστορικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου.

Ο Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, υπογράμμισε την αξιέπαινη πρωτοβουλία για την τιμή των ευεργετών του Γένους, την μνήμη των οποίων πρέπει να συντηρούμε ευγνωμόνως και άσβεστη, και τόνισε ότι πάντοτε υπάρχει η ελπίδα για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Ορφανοτροφείου, ως και όλων των σεβασμάτων του Γένους.

Ακολούθησε δεξίωση στον αυλόγυρο της Μονής.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την ομιλία του Άρχοντος Λάκη Βίγκα.

Λόγος εκφωνηθείς στην Ι.Π.Σ. Μονή του Χριστού Σωτήρος στην Πρίγκηπο

Μνημόσυνο Ελένης Ζαρίφη

(Κυριακή του Τυφλού, 21 Μαΐου 2023)

            Σεβασμιώτατε ποιμενάρχα της θεοσώστου επαρχίας Πριγκηποννήσων Γέρον κ.          Δημήτριε,

            Σεβαστοί Πατέρες,

            Ευλαβές εκκλησίασμα,

            Δύο βασικά γεγονότα μάς οδήγησαν, σήμερα, στον υπέροχο λόφο της Πριγκήπου, γνωστό ως İsa Tepesi, και συγκεκριμένα στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού, για να λειτουργηθούμε και να συμπροσευχηθούμε. Πρώτον, διότι η Εκκλησία μας σήμερα τιμά τη μνήμη του αυτοκράτορα Μ. Κωνσταντίνου και της μητέρας του Ελένης, τους οποίους ονόμασε ισαποστόλους ένεκα των μεγάλων υπηρεσιών που προσέφεραν στον Χριστιανισμό. Δεύτερον, διότι το κάποτε στολίδι της Πριγκήπου, το ρωμαίικο ορφανοτροφείο μας, σαν σήμερα, πριν από 120 χρόνια, εγκαινιάστηκε από τον οικουμενικό πατριάρχη Ιωακείμ Γ’ τον Μεγαλοπρεπή, την ημέρα της ονομαστικής εορτής της μεγάλης ευεργέτιδος, Ελένης Ζαρίφη, για την οποία, εμείς οι φίλοι και οι αγωνιστές για τη διάσωση του εμβληματικού αυτού κτιρίου, ήρθαμε να τιμήσουμε τη μνήμη της και να υποσχεθούμε σε αυτήν τη συμβολική επέτειο των 120 ετών ότι πάση θυσία θα διαφυλάξουμε την εθνική κληρονομιά του Γένους μας, θα την αναστηλώσουμε, θα την αξιοποιήσουμε και θα την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

            Μαζί με το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο του εθνικού μας ιδρύματος, τους συνεργάτες και φίλους μας ήρθαμε να υποσχεθούμε στους ευεργέτες μας, όπως ο φιλάνθρωπος Ανδρέας Συγγρός και η Ελένη Ζαρίφη, στον εμπνευστή του ιδρύματος, Πατριάρχη Ιωακείμ Γ’, στον τότε ηγούμενο της Ι. Μονής, αρχιμ. Μακάριο, στους χιλιάδες μαθητές και διδάσκοντες, εφόρους, εθελοντές και φιλανθρώπους που ενίσχυσαν τη λειτουργία του ιδρύματος, ότι θα συνεχίσουμε την επίμονη και συστηματική μας εργασία και συνεργασία που αρχίσαμε εδώ και μερικά χρόνια ώστε να πραγματοποιήσουμε την αναστύλωση του πρώτου σταδίου των εργασιών, που καλύπτει το κτίριο της σχολής, τη μερική υποστήλωση του κεντρικού κτιρίου και την κατασκευή των χώρων του εργοταξίου.

            Με τις ευχές και τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίου ευελπιστούμε όλοι ότι θα πετύχουμε και αυτό το στοίχημα της αναγέννησης του σπουδαίου αυτού χώρου, ο οποίος θα εξακολουθήσει να προσφέρει, έπειτα από διακοπή 60 χρόνων, την ελπίδα, τη συνύπαρξη, τη συνεργασία, την επιτυχία και την πρόοδο στην ομογένεια και στην κοινωνία των πολιτών.

            Με αυτές τις λίγες σκέψεις, Σεβασμιώτατε, δεχτείτε τις άπειρες ευχαριστίες μας και τον προσήκοντα σεβασμό μας για την προσωπική σας συμμετοχή στην επετειακή λειτουργία και στο μνημόσυνο που τελέσατε εις μνήμην της Ελένης Ζαρίφη. Ευχαριστίες οφείλουμε στην Κοινότητα Πριγκήπου και την πρόεδρο κα Αγνή Νικολαΐδου για τη συνεργασία.

            Χρόνια πολλά σε όλες κι όλους, καλό καλοκαίρι και ο Θεός βοηθός μας.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ