21.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Σλαυόφωνη Κοινότητα της Πόλεως στον Πόντο

Σλαυόφωνη Κοινότητα Κωνσταντινουπόλεως

Η Σλαυόφωνη Κοινότητα της Πόλεως ευχαριστεί τον Θεόν, την Παναγία Σουμελά και τον άγιο Απόστολο Ανδρέα, έφορο και προστάτη της, για την επιτυχή πορεία της προσκυνηματικής εκδρομής, η οποία έλαβε χώρα στα τίμια και αγιασμένα μέρη του Πόντου. Η Κοινότης εκ βαθέων ευχαριστεί την Α.Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίον δια την προς ημάς πνευματικήν και ηθικήν στήριξιν και ευλογίαν, όπως επίσης και τον Άρχοντα Χαρτοφύλακα της Μ.τ.Χ. Εκκλησίας Παντελεήμονα Βίγκα δια την ηθικήν και υλικήν του βοήθειαν. 

Την εκδρομήν, εκτός των μελών της Κοινότητός μας ηκολούθησαν, ο Γέρων της Καλύβης των Αγίων Αρχαγγέλων της Κουτλουμουσιανής Σκήτης του Αγίου Παντελεήμονος π. Χρυσόστομος και μικρή ομάδα προσκυνητών εξ Ελλάδος, άπαντες φίλοι της ημετέρας Κοινότητος. Κατά την εκδρομήν επισκεφτήκαμε την Σαμψούντα και περιηγήθημεν εις τα αξιοθέατά της, ακολούθως τα Κοτύωρα με κύριον προορισμόν, συν τοις άλλοις,  τον ιστορικόν, περικαλλέστατον ναόν της Υπαπαντής. Εν συνεχεία κινήσαμεν προς Κερασούνταν όπου επισκεφθήκαμε τον επίσης ιστορικόν και μεγαλόπρεπον ναόν του Αγίου Νικολάου. Τάμα και ευσεβής πόθος των περισσοτέρων εξ ημών η μετάβαση στο ξακουστό προσκύνημα, στη Μονή της Παναγίας Σουμελά. Ακολούθησε ξενάγηση στα ιστορικά μνημεία της πόλης, με κορυφαίο αυτό της Αγίας Σοφίας. Μεταβήκαμε επίσης εις Μακρυάν Λίμνην και Ριζούνταν και απολαύσαμεν το φυσικόν κάλλος της περιοχής. Εις το Βατούμι της Γεωργίας, με την άδεια του οικείου Επισκόπου, οι πατέρες Κύριλλος και Ματθίας (Ματάτας) μας ξενάγησαν στα προσκυνήματα και αξιοθέατα της πόλης. Τους ευχαριστούμε επίσης για τον κόπο και την αβραμιαία φιλοξενία.

Επιστρέφοντας δεν παραλείψαμε την θαυμαστή πόλη της Αμασείας με τους λαξευτούς τάφους των Μιθριδατών Βασιλέων της και τα πάμπολλα μνημεία και αξιοθέατά της.

Η εκδρομή συνέβαλε στην καλλιέργεια των ήδη στενών αδελφικών σχέσεων, μεταξύ των μελών της Κοινότητός μας, τα περισσότερα των οποίων προέρχονται από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ