21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Κρήτης Ευγένιος στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος χοροστάτησε στον Όρθρο και στη Θεία Λειτουργία, στον ιδρυματικό Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης, στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, την Τρίτη 16 του μηνός Μαΐου.

Στο πλαίσιο της ως άνω καθιερωμένης λειτουργικής άσκησης των φοιτητών πραγματοποιήθηκε ιερατικό συλλείτουργο από τους: Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμ. Νικηφόρο Κουνάλη, τον υπεύθυνο του ιδρυματικού ιερού ναού Αρχιμ. Κύριλλο Χριστοφή, όπως και από τους κληρικούς φοιτητές της ΠΑΕΑΚ, πρεσβυτέρους: Ελευθέριο Μπικάκη, Γρηγόριο Ξειδιανάκη και Ιωάννη Καππελάκη. Παρόντες ήταν επίσης ο Πρωτοπρεσβύτερος Αυγουστίνος Μπαϊραχτάρης αν. καθηγητής Οικουμενικής Θεολογίας και Διαχριστιανικών διαλόγων, Διευθυντής του ΠΕΜΨ, όπως και ο Αρχιδιάκονος Γεώργιος Χριστόπουλος.

Ο χορός των ιεροψαλτών συγκροτήθηκε, αφενός από τους διδάσκοντες βυζαντινή μουσική και μουσικολογία, Άρχοντα Υμνωδό της ΑΧΜΕ Ανδρέα Γιακουμάκη, μέλος ΕΔΙΠ και υπ. δρ. Βυζαντινής & παραδοσιακής μουσικής, τον Μιχάλη Στρουμπάκη αν. Καθηγητή Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας και τον Εμμ. Ξυνάδα, επ. Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής, αφετέρου δε από φοιτητές της Ακαδημίας.

Στο προγραμματισμένο κήρυγμα ομίλησε καταλλήλως ο φοιτητής του Η΄ εξαμήνου του ΠΙΣ Νικόλαος Δανιόλος, συνδέοντας την Ανάσταση του Κυρίου με το φως, τη συγχώρηση και τη φιλαδελφία. Τελέστηκε επίσης ιερό μνημόσυνο στη μνήμη του αοιδίμου Μητροπολίτη Πέτρας (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων) κυρού Κορνηλίου, του εκ Κρήτης ορμώμενου.

_autotone

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της ΠΑΕΑΚ, αν. Καθηγητή Αγιολογίας –Υμνολογίας Εμμ. Δουνδουλάκη.

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος στο μεστό και επίκαιρο λόγο του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη λατρευτική πράξη ως κέντρο της πνευματικής οικοδομής των φοιτητών στην εκκλησιαστική εκπαίδευση, πάλαι τε και νυν, όπως επίσης στο ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η ΠΑΕΑΚ στις μέρες μας. Ευχαρίστησε τέλος τους περιοίκους για την εκεί παρουσία τους.

Ακολούθησε επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου στο γραφείο του Προέδρου, όπου σε ευφρόσυνο κλίμα, αντηλλάγησαν χρήσιμες σκέψεις με τους διδάσκοντες, συνταυτιζόμενες με το δικό του αδιάλειπτο ενδιαφέρον και την προσωπική του αγωνία για το μέλλον της Ακαδημίας, Επιλογικά συνέτρεξαν, ως απαύγασμα της τιμητικής επίσκεψης, η αναμνηστική φωτογραφία και οι ποικίλοι φίλιοι χαιρετισμοί, στο πνεύμα των αναστάσιμων ημερών.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ